Bodoví rozhodčí v UFC pod palbou kritiky, stát Kansas přišel s revolučním řešením

Bodoví rozhodčí v UFC pod palbou kritiky, stát Kansas přišel s revolučním řešením zdroj: Profimedia

Podle atletické komise státu Kansas není bodování dostatečně průhledné, v březnu zavede novinku.

Kritizování rozhodčích je pravděpodobně stejně stará věc jako sport samotný. Nespokojené ohlasy na výkony sudích budí emoce snad v každém sportovním odvětví a nejinak je tomu v MMA. Naposledy jsme se o tom mohli přesvědčit po právě proběhnuvším víkendovém turnaji UFC s číslovkou 247.

Velkou neshodu vyvolalo bodování několika duelů a vše vygradovalo hlavním titulovým zápasem, kdy byl po pětikolové bitvě jako staronový šampion jmenován Jon Jones. Ten byl podle mnohých tím horším a vítězství si více zasloužil jeho oponent, Dominick Reyes. S rozhodnutím byl nespokojený i samotný prezident UFC Dana White (náš článek), který však zároveň podotkl, že s verdiktem nic udělat nemůže.

Organizace si totiž rozhodčí nevybírá, ti jsou přirazeni atletickou komisí státu, ve kterém se turnaj pořádá a ta také zároveň uděluje licence. UFC může ohledně výběru pouze vznést své doporučení, ale na to nemusí být brána žádná zřetel. Texaská komise, která měla na starostí víkendový turnaj v Houstonu, vše vysvětlila v prohlášení, které poslala serveru MMA Junkie.

Jones Reyes zdroj: Profimedia

„Stejně jako ve všech jiných sportech mohou mít sportovci, týmy, rozhodčí, fanoušci a zástupci médii rozdílné názory,“ stojí ve zprávě. „Naše komise rozhodně vítá vášeň, kterou všichni okolo tohoto sportu projevují. K připomínkám, které byly vzneseny k výběru bodových sudí, můžeme říct, že bereme v úvahu doporučení UFC. Stejně jako s ostatními promotéry s nimi spolupracujeme u všech akcí a snažíme se zajistit co nejkvalitnější a nejzkušenější rozhodčí, s cílem ochránit zdraví a bezpečí bojovníků.“

Zároveň se texaská komise snažila vyvrátit obvinění vznesené Joe Roganem a Dominickem Reyesem, kteří tvrdí, že jeden z rozhodčích v některých chvílích nesledoval boj, ale sklopil hlavu směrem k podlaze, jako kdyby se chtěl podívat na svůj telefon. „Jednou z pokrokových věcí, kterou UFC v posledních několika letech učinilo, je poskytnutí malých monitorů umístěných pod úrovní plochy oktagonu. Ty umožňují rozhodčím detailnější sledování duelu.“

I přes tato vysvětlení stále více sílí návrhy na transparentnost bodování v průběhu souboje. Poměrně revoluční rozhodnutí udělala komise státu Kansas, která bude od prvního března testovat nový model. Průběžné výsledky budou po každém kole sdělovány oběma rohům, přítomnému obecenstvu i televizním divákům. Podobný nápad zatím zrealizovala pouze boxerská organizace WBC a Glory Kickboxing.

Rozhodčí UFC zdroj: Profimedia

Podle hlavního komisaře Adama Roorbacha, který poskytl rozhovor ESPN, by mělo jít rozhodně o posun vpřed. „Pokud máme možnost udělat takovýto posun, tak není důvod, proč to nevyzkoušet. Nepocházím sice z prostředí bojových sportů, ale jsem celý život velkým sportovním fanouškem. A vždycky mě zajímalo, proč bojovníci ani fanoušci neví, jaké je průběžné skóre. Nikdo mi do teď nebyl schopný odpovědět.“

Tato změna už si našla i své odpůrce, kteří tvrdí, že by bojovníci mohli až přespříliš taktizovat. Podle nich by lépe hodnocený zápasník zneužíval nově získanou informaci ke zdržování a vypouštění boje. Roorbach oponuje tím, že se podobné věci ději ve všech sportech a nikdo s tím velké problémy nemá. Navíc by se dalo přistoupit k penalizaci za příliš velkou pasivitu.

Je nejspíš brzy na to, abychom dokázali říci, jestli mají podobné inovace budoucnost a jak velkého rozšíření by mohly dosáhnout. Na celkovou revoluci je ještě asi brzy, ale k určité evoluci už by dojít mohlo.

Zdroje:  ESPN , MMA Junkie , tisková zpráva

Nejnovější články