Brazilský bojovník nechce soupeře zbytečně mlátit. Štve ho, že v MMA není zvykem do klece házet ručník

Brazilský bojovník nechce soupeře zbytečně mlátit. Štve ho, že v MMA není zvykem do klece házet ručník zdroj: Profimedia

Někteří bojovníci se netají tím, že se z oktagonu raději nechají vynést na nosítkách, než by se dobrovolně vzdali. Ostřílený brazilský veterán Rafael dos Anjos si ale myslí, že bychom ručníky v ringu měli vídat častěji.

Rafael dos Anjos předvedl na UFC 273 proti svému krajanovi Renato Moicanovi dominantní výkon. Převaha byla tak výrazná, že dokonce i komentátoři Joe Rogan a Michael Bisping volali po ukončení zápasu ze strany trenérů bitého Brazilce. Leč k překvapení velké části přihlížejících se tak nestalo a duel nakonec trval plných 25 minu. Velkou zásluhu na tom měl samotný dos Anjos, který už viditelně nešel do posledního kola na sto procent. V podcast The MMA Hour prozradil, proč se k tomu uchýlil:

„Nebudu říkat, že jsem ho v pátém kole šetřil. Zpomalil jsem, ale protože jsem věděl, že vedu o čtyři kola a je hodně těžké ho ukončit, takže mi trenéři řekli, ať neriskuju, ať tam prostě jdu, šetřím čas a jen kroužím kolem. Ale potom mě dobře trefil. Myslím, že když jsem zpomalil, tak se trochu vzpamatoval a najednou se začal cítit trochu sebevědoměji, proto na mě tlačil a rozdával tyhle údery.“

Narážel tím na fakt, že Moicano po výprasku, kterému byl vystaven po první čtyři kola, skutečně trochu ožil a v poslední pětiminutovce několikrát zahrozil. To se občas objevilo jako hlavní protiargument v debatě o ukončování zápasů hozením ručníku z bojovníkova rohu, která se po tomto duelu znovu rozvířila. Zastavení zápasu tímto způsobem v průběhu kola je skutečně něco, co je v UFC, potažmo v celém MMA značně ojedinělé. Přitom v nedávné minulosti bylo několik případů, kdy by se tento milosrdný akt vůči vlastnímu bojovníkovi vyloženě nabízel. 

Asi tím nejkřiklavějším byl zápas Anthonyho SmitheGloverem Texeirou. Američan tehdy dostál své přezdívce „Lví srdce“ a sám neodklepal, přestože byl v prakticky neřešitelné situaci a doslova plival vlastní zkrvavené zuby. Z agónie ho nakonec vysvobodil až rozhodčí. V následné diskuzi, jestli to bylo správné rozhodnutí, sám Smith své trenéry obhajoval s tvrzením, že mají zákaz házet ručník do klece. V opačném případě by je prý propustil.

V podobném duchu bychom mohli popisovat například zápas Valentiny Shevchenko s Brazilkou Priscilou Cachoeirou z roku 2018 nebo třetí a čtvrté kolo titulového zápasu Chrise Weidmana s Lukem Rockholdem.

V zápalu boje zápasník málokdy své snažení vzdá, nehledě na to, že už nemá naději na vítězství a není v zásadě schopný pokračovat v plnohodnotném boji. A v takové situaci by rozhodně měl jeho vlastní roh vzít situaci do vlastních rukou. Alespoň takový názor má Rafael dos Anjos:

„Je to šílené, protože v boxu se to děje pořád, lidi hází ručníky, zastavují zápasy, v MMA tohle nevidíme. Myslím, že to je kvůli malým rukavicím, trenéři si říkají ‚Trefí nějaký šťastný úder a vyhraje‘, ale myslím, že bychom to měli vidět častěji. Myslím, že by trenéři měli být více uvědomělí, měli by znát své bojovníky. Nereagují, nedělají nic, čím by zranili protivníka, tak to zastavte, protože tím zabíjíte svého bojovníka. Myslím, že je to něco, co by si trenéři v MMA měli více uvědomovat.“

V podobném duchu se RDA vyjádřil již v roce 2018 během UFC Fight Night 125, kde se odehrál již zmíněný zápas ShevchenkoCachoeira.

Poslední případ, kdy byl do oktagonu UFC vhozen ručník v UFC, se odehrál před necelými 6 lety. Přilétl prakticky ve stejný okamžik, kdy i rozhodčí Herb Dean usoudil, že už Ben Nguyen schytal úderů od Smolky opravdu dost. Ukončit zápas vhozením ručníku chtěl také Nick Diaz, když Josh Thompson zasypával údery jeho mladšího bratra Nathana. I tehdy ale ručník přistál v oktagonu přesně v tu chvíli, kdy sudí Marc Goddard souboj odmával, takže oficiální výsledek byl TKO.

Mimochodem samotný akt vhození ručníku do klece není v UFC povolený a podle pravidel by měl vést k diskvalifikaci bojovníka jehož roh se tohoto dopustí, což je ale vpodstatě smysl tohoto činu.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články