Chiesa se na sobotním UFC pokusí vyzrát na bývalého šampiona dos Anjose.

Chiesa se na sobotním UFC pokusí vyzrát na bývalého šampiona dos Anjose. zdroj: Profimedia

V atraktivní duelu se představí dva zkušení bojovníci, kteří dohromady utáhli jedenadvacet soupeřů. 

Na sobotním turnaji UFC Fight Night Blaydes vs. Dos Santos se představí nejen česká střela Lucie Pudilová, ale i dvojice skvělých grapplerů a hvězd weltrové divize. Rafael dos Anjos vs. Michael Chiesa je hlavní předzápas sobotního turnaje z města Raleigh.

Rafael dos Anjos (30-12) je bývalý šampion lehké váhy a veterán UFC. Pět soupeřů ukončil KO a deset na submission. Jako rodák z Brazílie disponuje skvělým bojem na zemi a vlastní černý pás v brazilském jiu jitsu. Do UFC vstoupil v roce 2008 a patří mezi veterány s největším množstvím utkání. Od porážky s Khabibem v roce 2014 vystoupal až na úplný vrchol. Porazil Bensona Hendersona, Nata Diaze, Anthony Pettise a v titulovém zápase i Cowboye Cerroneho.

Na jaře roku 2016 bohužel přišel o největší výplatu své kariéry. Rafael měl domluvený zápas s Conorem McGregorem, tehdejším šampionem pérové váhy. Dos Anjos se ale zranil a McGregor nastoupil s Natem Diazem. Rafael pak v první titulové obhajobě prohrál s Eddie Alvarezem a přišel o světový titul. Následovala porážka s Tony Fergusonem a definitivní konec v lehké váze. Po přestupu do welteru vypadal Rafael naprosto skvěle a porazil Tareca Saffiedina, Neila Magnyho i Robbie Lawlera. Cestu za titulem mu však překazil Colby Covington a vrátil Rafaela zpátky na zem. Následující prohry s Usmanem a Leonem Edwardsem srazily brazilského rodáka na páté místo welterové váhy a ukončily jeho titulové ambice. Ve svých pětatřiceti letech, ale zdaleka nekončí kariéru a výhra nad nebezpečným Chiesou, může bývalého šampiona znovu nastartovat k cestě na vrchol.  

Do modrého rohu nastoupí rodák z Washingtonu a jeden z největších specialistů na boj na zemi – Michael Chiesa. Z šestnácti profesionálních vítězství ukončil deset soupeřů na submission a jeho oblíbenou technikou je Rear naked choke (škrcení ze zadu), kterým utáhl sedm oponentů. Do UFC vstoupil v roce 2012, jako vítěz reality show Ultimate Fighter a zápasil v lehké váze. Během osmi let prohrál pouze s Jorge Masvidalem, Joe Lauzonem, Anthony Pettisem a Kevinem Leem. Zápasu s Leem předcházela potyčka na tiskové konferenci, kdy si Kevin s Chiesi utahoval a nešťastně se zmínil o jeho mamince. Chiesa se na soupeře vrhnul a nakonec je oba ze sálu vyvedla až ochranka. V červenci 2018 zažil Chiesa nejhorší okamžiky své kariéry. Drastické shazování do lehké váhy Michaela téměř zabilo. Během diety prodělal záchvat a dle svých slov, nebyl daleko od smrti. Tím skončila pouť lehkou váhou a přestoupil do sedmdesáti sedmi kilogramů, kde začal zářit. Na posledním turnaji roku 2018 utáhl Carlose Condita na kimuru (páka na loket) a v loňském roce naprosto přejel Diega Sancheze a vyhrál na body. Ve welterové váze se nemusí zaobírat dietou, je silnější v klinčích a dává tvrdší údery. V sobotu ho čeká nejtěžší zkouška kariéry, a pokud uspěje, poskočí žebříčkem výrazně nahoru. Situace ve welterové divize je s příchodem Conora McGregora velmi zamotaná, a pokud Chiesa utáhne i dos Anjose, může se zařadit mezi adepty na titulový zápas.  

Uvidíme, kdo v zápase lépe prosadí svůj styl boje. Chiesa bude chtít bojovat na zemi, RDJ v postoji, kde bude výhoda na jeho straně. Čeká nás atraktivní duel, aspirující na nejlepší zápas večera.

Nova Sport 2 odvysílá celý turnaj, který začíná v sobotu v 23:55 našeho času. Mezitím se můžete podívat na tohle povedené promo zápasu:

 

 

Zdroje:  UFC

Nejnovější články