Dos Anjos naskakuje na další cestu za titulem, v cestě mu stojí mladá britská hvězda

Dos Anjos naskakuje na další cestu za titulem, v cestě mu stojí mladá britská hvězda zdroj: Profimedia

Dnešní turnaj UFC v San Antoniu nabídne i další potenciální trháky.

Rafael dos Anjos vs. Leon Edwards

Hlavní zápas večera nabídne welterovou váhu. Rafael dos Anjos je bývalý šampion lehké váhy. Boj o šanci na titul ve welteru prohrál, ale vytrvale bojuje o další pokus. Teď by se mohl dostat na tu správnou vlnu. Brazilec sice prohrál s Colby Covingtonem a Kamaru Usmanem, ale naposledy si poradil s Kevinem Lee a vrátil se mezi hlavní kandidáty o titulovou šanci - pokud získá ještě pár výher. Američan Kevin Lee celý zápas tahal za kratší provaz a ve třetím kole jej dos Anjos chytil do arm trianglu a Lee odklepal. Dos Anjos je veliký univerzál, který ovládá jak muay thai, tak brazilské jiu-jitsu a vyniká především konstantním tlakem.

Rafael Dos Anjos zdroj: Profimedia

Leon Edwards už čtyři roky nepoznal porážku a v UFC má obdivuhodnou statistiku devíti výher a jediné porážky. Ta přišla na konci roku 2015 když, stejně jako jeho dnešní soupeř, podlehl na body Kamaru Usmanovi. Od té doby dokázal rodák z anglického Birminghamu zvítězit nad Vicentem Luquem, veteránem Donaldem Cerronem nebo nad graplingovým talentem Gunnarem Nelsonem. Edwards se neustále zlepšuje a postupem času ukazuje, že svým stylem dokáže potrápit kohokoliv. Nebezpečnější je z protiútoků a tak bude zajímavé sledovat, co nakonec převází - dos Anjosova ofenziva nebo Edwardsova obrana a atleticismus.

Aleksei Oleinik vs. Walt Harris

Tento duel těžké váhy se měl uskutečnit už na jaře v Ottawě, ale Oleinik nahradil Volkova na UFC v Petrohradě. Aleksei Oleinik je veterán s obrovským talentem v boji na zemi, jeho specializací je škrcení, především pak ze zad velmi vzácným Ezekiel chokem. Tím se také dostal do TOP 10 těžké váhy a nic nezměnila ani prohra s Alistairem Overeemem. Dvaačtyřicetiletý Rus ukrajinského původu vyhrál čtyři z posledních pěti zápasů a to je slušná vizitka.

Walt Harris zdroj: Profimedia

Bývalý stěhovák Walt Harris má střídavé výsledky. Naposledy prohrál v roce 2017, kdy sice kopem do hlavy načal Marka Godbeera, ale následně byl diskvalifikován za zakázanou techniku. I to svědčí o tom, že je Harris silný především v postoji a své soupeře velice rád ukončuje před limitem, což dokazují i jeho statistiky. V posledním zápase mu stačilo pouhých 50 vteřin na to, aby vypnul Sergeie Spivaca.

Greg Hardy vs. Juan Adams

V těžké váze ještě zůstaneme. Greg Hardy je bývalý obránce NFL a patří mezi nejnenáviděnější může UFC (náš článek). Zatím má odbojované dva zápasy. V tom prvním letos v lednu byl diskvalifikovaný za zakázané koleno. Letos v dubnu už oslavil vítězství, když po dvou minutách přetlačil a utloukl Dmitrie Smoliakova. Pravdou ale také je, že Smoliakov nepředvedl absolutně nic a i šéf UFC Dana White, který se jinak snaží Hardyho promovat jak to jen jde, zuřil nad tím, co jeho soupeř předvedl.

Juan Adams doslova žadonil o tento zápas už od doby, co Hardy vstoupil do UFC. Patří k jeho největším kritikům a chce mu v oktagonu ukázat, zač je toho loket. Adams má, stejně jako jeho soupeř, za sebou dva zápasy v největší organizaci. První vyhrál když na začátku třetího kolu vypnul Chrise de la Rochu. Ve druhém a zatím posledním přišla prohra (první v jeho MMA kariéře), když podlehl na body Arjanu Bhullarovi.

James Vick vs. Dan Hooker

A nyní lehká váha. James Vick dlouho v UFC dominoval a jeho devět výher zdobila jediná porážka. Začal tedy volat po věhlasnějších soupeřích a vedení soutěže ho vyslyšelo. Hodně rychle poznal, jak velikou chybu udělal. Justin Gaethje s ním zametl za minutu a půl, kdy ho pravačkou složil k zemi a ukázal mu, kde je jeho místo. Vick pak v únoru nezvládl v posledním zápase ani Paula Feldera, kterému podlehl na body.

Dan Hooker dlouho přebíhal mezi lehkou a pérovou vahou. Nakonec se usadil v té první a zdá se, že až kromě jedné výjimky, to přineslo své ovoce. Čtyři výhry v řadě a všechny před časovým limitem. To mu zvedlo sebevědomí a stejně jako Vick začal volat po lepších soupeřích a vymstilo se mu to úplně stejně. V posledním zápase v prosinci 2018 nastoupil proti Edsonu Barbozovi. Zvládl odolávat necelé tři kola, než ho Barboza vypnul údery na tělo.

Alexander Hernandez vs. Francisco Trinaldo

Opět lehká váha. Alexander Hernandez rozjel kariéru v UFC ve velkém. Nejdříve vloni v březnu za 45 sekund vypnul Beneila Dariushe a následně v červenci porazil jednoznačně na body Oliviera Aubin-Merciera. Letos v lednu dostal o dost těžší kalibr, "Cowboye" Cerrone. Hernandez nezačal vůbec špatně a v několika pasážích byl i lepším fighterem. Pak se ale zkušený veterán Cerrone dostal do rytmu a ve druhém kole kopem do hlavy zápas ukončil.

Čtyřicetiletý Brazilec Francisco Trinaldo dlouho držel sérii neporazitelnosti. Momentálně se ale dostavila kolísavá forma, kdy střídá prohry s vítězstvími. Poslední zápas odbojoval v říjnu 2018, kdy kolenem na tělo ukončil ve druhém kole Evana Dunhama. Pak nastala delší nedobrovolná pauza. Nejdříve měl na letošní leden domluveného Islama Makhacheva, ale ten byl z neznámých důvodů stažen. V květnu mu bout odřekl dokonce až v den vážení Carlos Diego Ferreira, který se odvolal na zdravotní důvody.

Andrei Arlovski vs. Ben Rothwell

Úvodní zápas hlavní karty UFC nám nabídne těžkou váhu. Bělorus Andrei Arlovski je dlouholetý veterán UFC a dost možná si na něj Dana White nalepil inventarizační štítek. Poprvé zde nastoupil už v roce 2000 a krom krátkého odskočení do organizace Strikeforce a do pár menších organizací, bojuje v UFC až dodnes. Dříve neskutečnému kladivu už ale dochází dech a v soutěži už je držený spíše pro jméno. Momentálně eviduje tři prohry v řadě. Naposledy podlehl letos v dubnu na body Augosto Sakaiovi.

Ben Rothwell se svými 120 kilogramy patří k nejtěžším zápasníkům těžké váhy v UFC, kde působí od roku 2009. Můžeme ho tedy také řadit ke zkušeným matadorům. Rothwell poslední tři roky nebojoval, nejdříve vinou zranění, později kvůli pozitivnímu testu na drogy. Vrátil se až letos v březnu a musel se sklonit před Blagoyem Ivanovem, se kterým prohrál na body. Pozoruhodné je, že tohle je již druhý souboj těchto fighterů. Ten první v roce 2008, ještě pod hlavičkou Affliction, vyhrál Arlovski brutálním kolenem. Šlo jinak o šílenou přestřelku, která se třeba bude opakovat i teď.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články