V cestě za titulem se střetne RDA s nadějným Britem Edwardsem

V cestě za titulem se střetne RDA s nadějným Britem Edwardsem zdroj: Profimedia

Hlavní zápas UFC San Antonio nabídne střet dvou elitních welterových vah.

UFC San Antonio se uskuteční 20. června a v pětikolovém zápase welterové váhy se střetne bývalý šampion lehké váhy Rafael dos Anjos s Leonem Edwardsem. Vítěz se pak dostane o krok dál k titulovému zápasu, protože už hovoříme o špičce welterové váhy.

Rafael dos Anjos

Rafael dos Anjos se narodil v říjnu 1984 v brazilském Riu de Janeiru. V jednom rozhovoru kdysi prozradil, že byl zlobivé dítě a často se zapojoval do pouličních bitek. V devíti letech začal s tréninkem Brazilského jiu-jitsu a jak zmínil, v tu chvíli přestal se rvačkami. K MMA se poprvé dostal v roce 2004 v lokální brazilské divizi. Když po čtyřech letech disponoval statistikou 11 výher a pouhé 2 prohry, přišlo volání a vábení z UFC, které hned vyslyšel.

Po celkem úspěšném vstupu zažil dos Anjos v roce 2010 velice nepříjemnou prohru Clayem Guidou, který mu zlomil čelist a od té doby má k čelisti namontovanou titanovou destičku. Několikrát tvrdil, že si o ní pár soupeřů zlomilo ruku, ale doktoři to označili za nesmyslné s odvoláním na to, že má destička pouhých pár milimetrů.

Rafael dos Anjos zdroj: Profimedia

Brazilec se může chlubit, že dvakrát porazil Donalda „Cowboye" Ceroneho, Natea Diaze, Anthonyho Pettise nebo Robieho Lawlera, ale taky prohrál s Khabibem Nurmagomedovem, Eddiem Alvarezem, Tony Fergusonem nebo Kamaru Usmanem.

Naposledy porazil submisí letos v květnu Kevina Leeho. Dos Anjos se vyznačuje především velkou agresí, tvrdými údery a silnými takedowny. V postoji exceluje kombinací kopu zleva na tělo a pravého háku. Na zemi úřaduje především díky skvělému jiu-jitsu, které ale jen výjimečně používá k submisím. Radějí si drží pozici v guardu a používá lokty a kladiva.

Leon Edwards

Leon Edwards je tradiční britský univerzál. Jeho rodištěm byl v roce 1991 jamajský Kingston. Na rozdíl od dos Anjose nemá žádnou předchozí průpravu. V 17 letech vlétl rovnou do tréninku MMA a už u něj i zůstal. Za svůj neoblomný styl a výdrž si vysloužil přezdívku „Rocky.“

S profesionální kariérou začal v roce 2010 v britské Bushido Challenge, kde hned první zápas vyhrál submisí. Na ostrovech se před odchodem do UFC pohyboval ještě v organizacích Fight UK MMA a BAMMA. Z devíti zápasů prohrál jeden jediný, a to ještě vinou diskvalifikaci za faul kolenem.

Leon Edwards zdroj: Profimedia

V UFC, kde se poprvé objevil ke konci roku 2014 sice hned první zápas s Claudiem Silvou prohrál na body, poté ale až do současnosti prohrál už pouze z Kamaru Usmanem a momentálně drží obstojnou sérii sedmi výher v řadě. V předposledním zápase překonal stejně jako jeho budoucí Donalda Cerroneho a naposledy letos v březnu doma v Londýně zdolal Gunnara Nelsona. Za svou kariéru zaznamenal třetinu ukončení fightů pomocí KO a třetinu pomocí submisí.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články