Jaká budoucnost čeká současného krále welteru UFC Kamaru Usmana?

Jaká budoucnost čeká současného krále welteru UFC Kamaru Usmana? "Nigerijská noční můra", jak se Usmanovi přezdívá, ničí jednoho soupeře za druhým. | zdroj: Getty Images

Kamaru Usman je aktuálně v čele žebříčku bojovníků UFC bez rozdílu vah. Na začátku měsíce podruhé porazil Colbyho Covingtona a již popáté obhájil pás šampiona welterové váhy. Jaké budou další kroky nigerijského rodáka? Má ještě v UFC co dokazovat? A bude chtít?

Kamaru Usman, bývalý skvělý univerzitní wrestler, proplouval až do roku 2019 pod radarem většiny laické veřejnosti MMA. Jenže stačilo něco málo přes dva roky a přesně pět obhajob titulu a jeho jméno se začíná objevovat v oblíbených diskuzích sportovních fanoušků o tom, kdo je nejlepším bojovníkem v historii welterové divize (-77,1 kg)?

Minimálně co se statistik týče, jsou tyto debaty namístě. Víckrát obhájit titul se povedlo v historii welterové váhy UFC jen Mattu Hughesovi (7x) a George St. Pierrovi (11x). Argumentem pro Usmana je však jeho naprostá dominance nad současnou divizí. Dá se říct, že při svém tažení v nejslavnější organizaci porazil nejlepšího univerzála (Covington 2x), jednoho z nejlepších postojářů (Masvidal 2x) a také jedny z nejlepších grapplerů (Burns, Maia). Ve sbírce jeho skalpů najdeme také jména Tyron Woodley, Rafael dos Anjos či Leon Edwards.

Nabízí se tedy klasická otázka fanouška MMA, s kým bude příští zápas?

Odkaz či peníze?

Na tiskové konferenci těsně po skončení UFC 268 se Usman otázce na dalšího soupeře vyhýbal. Argumentoval hlavně tím, že chce strávit nějaký čas s rodinou, především se svou sedmiletou dcerou. Ostatně výzvy by se měly nechat vyzyvatelům, nemějme mu to tedy za zlé a zkusme si na tuto otázku odpovědět sami.

Ze sportovního hlediska se poměrně jasně nabízí Angličan Leon Edwards. "Rocky" neprohrál již desetkrát v řadě (9 výher a jedno předčasné ukončení bez výsledku kvůli nechtěnému šťouchnutí do oka), přičemž poslední porážku si připsal před 6 lety právě s Usmanem. Edwards se měl v prosinci utkat s Masvidalem, a pokud by vyhrál, měl být poměrně jasným dalším vyzyvatelem na titul.

Jenže Masvidal kvůli zranění odstoupil a Leon se rozhodl, že než aby zariskoval proti náhradníkovi (nabízela se zajímavá jména), raději si titul "vyčeká". Nutno uznat, že Edwards je vynikající sportovec, ale jeho schopnost "prodat se" je prakticky nulová. Těžko si představit jiného zápasníka v top 10, který by zápas s Natem Diazem, navíc vítězný, dokázal tak trestuhodně nevyužít ve své sebepropagaci.

Těžko říct, jestli Edwardsovi vyčkávací strategie vyjde. Usmanovi by sice umožnil dál pokračovat ve vytváření odkazu a dal mu velkou šanci na šestou úspěšnou obhajobu pásu, z marketingového hlediska to ale žádné velké terno nebude a ani UFC za něj tedy určitě nijak výrazně lobovat nebude.

Pokračujme s tou ze sportovního hlediska nejméně smysluplnou variantou. Usman nejen na pozápasové tiskovce, ale také v rozhovorech před UFC 268 často opakoval jméno Canelo Alvarez. Mexický boxer je považovaný za nejlepšího rohovníka současnosti (shodou okolností vyhrál svůj poslední zápas také ve stejný den).

Představa souboje nejlepšího boxera a nejlepšího zápasníka MMA v žebříčcích pound-for-pound Usmana viditelně přitahuje. Je ale otázka, jestli by tento zápas, který by probíhal pouze v boxu, zajímal někoho jiného, než nigerijského šampiona a jeho bankovní konto. Na tiskové konferenci sice několikrát zdůrazňoval, že by to byla hlavně velká věc pro bojové sporty obecně, na otázku, zdali by tedy o zápas stál i v případě, že by výtěžek šel na charitu, se ale velmi upřímně rozesmál. Pro není ani šéf UFC Dana White.

Kamaru Usman Tyron Woodley zdroj: Profimedia

Chimaev a ti druzí

Pokud se nepodaří Usmanovi zajistit si pohádkovou výplatu v boxerském super zápase a UFC najde nějaký nový důvod, proč ignorovat Edwardse, bude se hledat titulový vyzyvatel poměrně těžko. Z ostatních šesti nejlepších zápasníků welterové divize v UFC Usman tři porazil (Covington, Burns, Masvidal) a dva prohráli svůj poslední zápas (Thompson, Chiesa). Zbývá jen Vicente Luque, který se v posledních týdnech spíše snažil domluvit bitku s Diazem.

Novináři se však současného krále welteru v týdnu předcházejícímu UFC 268 ptali nejčastěji na možný souboj s desítkou žebříčku, jednou z nejrychleji rostoucích hvězd UFC, Khamzatem Chimaevem. Upřímně řečeno, Čečenec se švédským pasem si souboj o titul v tuto chvíli ještě nezaslouží. Ale jak na otázku jednoho novináře na hypotetický souboj reagoval Usman: „Život není fér“. Pokud tedy velmi aktivní Chimaev přidá do svého životopisu ještě nějakou výhru, nejlépe nad někým z top 10, je možné že mu bude titulová bitva nabídnuta. Pro současného držitele pásu to však může být příliš velké riziko za příliš malou odměnu.

Umění odcházet

Až se Chimaev probojuje k vrcholu, bude na něm vůbec ještě Kamaru Usman? Je zde několik indicií ukazujících na to, že to tak nemusí být. Usman dokázal prakticky vše, co se v MMA dokázat dá. Překonat St-Pierra v počtu titulových obhajob se totiž zdá být nereálné. Přestoupit do střední váhy ve chvíli, kdy ji kraluje jeho kamarád Israel Adesanya, a pokusit se získat dva tituly naráz pro něj také není téma. Navíc má dlouhodobé problémy s koleny, v roce 2019 v rozhovoru s Joe Roganem dokonce tvrdil, že v tréninku nemůže kvůli nim vůbec běhat. Z těchto důvodů a s perspektivou nepříliš atraktivních duelů v divizi bychom se mohli dočkat jeho poměrně brzkého odchodu do sportovního důchodu.

Většina sportovců je velmi špatná v jedné konkrétní věci, dokázat skončit na vrcholu. Usman na toto téma mluvil v rozhovoru během předzápasového týdnu a také to zopakoval na tiskové konferenci po zápase: "Chci to udělat ve správný čas. Jako Khabib. Nebo Georges St. Pierre. Takhle se to dělá. Odejdeš ve chvíli, kdy chceš. Nenecháš sport, aby to udělal za tebe.“

Odejít ve chvíli, kdy jste nejlepší a dominujete svému sportu, je strašně těžké. Usman by na základě svých vyjádření mohl být jedním z těch, kteří to zvládnou. Mimochodem v oblíbených diskuzích o nejlepších bojovnících MMA historie by mu to mohlo být připsáno jako plusový bod. S největší pravděpodobností ho ale ještě nějaké zápasy vybojovat uvidíme. Otázka však zůstává, s kým to bude?

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články