"Jako by mi někdo do lebky bodal nožem." Známá UFC bojovnice nečekaně ukončila kariéru kvůli zranění

"Jako by mi někdo do lebky bodal nožem." Známá UFC bojovnice nečekaně ukončila kariéru kvůli zranění Claudia Gadelha | zdroj: Getty Images

Claudia Gadelha se po prodělaném otřesu mozku nedokázala naplno vrátit do tréninkového procesu a v kleci už ji zřejmě nikdy neuvidíme.

Bývalá vyzyvatelka slámové váhy UFC Claudia Gadelha v pátek nadělila svým fanouškům velice nečekaný a bolestivý dárek. Tato skvělá brazilská grapplerka totiž v 33 letech oznámila ukončení svého působení ve smíšených bojových uměních. Za toto rozhodnutí můžou podle všeho dlouhodobé zdravotní komplikace.

Gadelhu jsme naposledy mohli v UFC vidět v listopadu 2020, kdy po tříkolové bitvě podlehla zcela jasně na body čínské bojovnici Yan Xiaonan. Jihoameričanka dostala v postoji poměrně slušně naloženo, což s velikou pravděpodobností odstartovalo její problémy. O těch se ostatně rozmluvila v podcastu Mundo da Luta.

„Trpěla jsem velmi silnými bolestmi hlavy,“ prozradila Gadelha. „Po několika vyšetřeních jsme zjistili, že jsem utrpěla těžký otřes mozku, takže mě doktoři dlouho nutili být v naprostém klidu. Když mi konečně povolili trénovat, tak jsem začala pociťovat opravdu silnou bolest. Bylo to jako by mi někdo do lebky bodal nožem, což vedlo k zavrátím a nevolnostem. V tu chvíli jsem se rozhodla odejít do sportovního důchodu.“

Pro Gadelhu byl vrcholem kariéry rok 2016, kdy nastoupila do titulového zápasu proti tehdejší šampionce Joanně Jedrzejczyk. S tou předvedla krásnou pětikolovou bitvu, ale na titulový pás nakonec po verdiktu bodových sudí nedosáhla.

I tak ale díky své silové a dominantní zemi patřila k velice oblíbeným bojovnicím a UFC s ní nechce zpřetrhat kontakty. V budoucnu by Gadelha měla podle všeho komentovat UFC pro portugalsky mluvící národy a také by měla pomáhat mladým brazilským bojovníkům a bojovnicím v nově vznikajícím institutu.

„Krátce po mém rozhodnutí mi UFC zavolalo, abych zaujala v této organizaci novou pozici,“ řekla Gadelha. „Bylo to senzační a moc mě to potěšilo. Dana (White – šéf UFC) se mě pak ještě zeptal, co si myslím o tom, že by UFC založilo v Brazílií další výkonnostní institut. Z toho už jsem úplně šílela, protože by to pro brazilské MMA bylo naprosto skvělé.“

To není navíc všechno. Gadelha chce s UFC působit také ve Spojených státech, kde bude krajánkům pomáhat v aklimatizaci a také ke zlepšení angličtiny, takže se rozhodně nudit nebude. Je skvělé slyšet, že organizace nenechává své bojovníky po odchodu do důchodu na holičkách a snaží se jim poskytnout další uplatnění.

Zdroje:  Combate

Nejnovější články