Kontroverzní diskvalifikace z víkendového UFC. Brazilka simulovala vypnutí po kopu ze země

Kontroverzní diskvalifikace z víkendového UFC. Brazilka simulovala vypnutí po kopu ze země Markos - Pinheiro | zdroj: Getty Images

Brazilská bojovnice Luana Pinheiro získala vítězství na víkendovém turnaji UFC po velice diskutabilním momentu.

Na víkendovém turnaji UFC Vegas 25, na kterém fenomenálně zvítězil český bojovník Jiří Procházka, došlo také k jedné diskvalifikaci. Ta byla udělena v hlavním duelu prelims části mezi Luanou Pinheiro a Randou Markos.

Brazilská bojovnice Pinheiro, která díky soutěži Dana White’s Contender Series zažila v UFC debut, totiž zvítězila na úkor Kanaďanky právě díky verdiktu rozhodčích v prvním kole. Tento moment ale zároveň vyvolal jistou kontroverzi. Pojďme se na tento zápas podívat od začátku.

Markos do své protivnice vlétla ve velkém stylu a po kombinaci ostrých úderů se jí Pinheiro snažila zpacifikovat sérií úspěšných a velice nepříjemných takedownů. To však na Markos nemělo žádný efekt. Tvrdé strhy přešla bez mrknutí oka a pokaždé se okamžitě vrátila do postoje, odkud začala znovu útočit.

Poprvé byl zápas přerušen v půlce úvodní části. Pinheiro totiž při jednom z úderů zasáhla prstem oko své soupeřky, která s bolestivým výrazem odkráčela do svého rohu. Tam Markos po diskusi s lékařem usoudila, že zranění není závažné a je schopna pokračovat v zápase. Kdyby však tušila, co nastane, možná by svoje rozhodnutí změnila.

Ke kontroverznímu momentu došlo čtyřicet pět vteřin před koncem prvního kola. Markos schytala další takedown a nohama se ze země snažila udržet stojící protivnici od těla. Během tohoto snažení ji však jednou ze spodních končetin zasáhla a Pinheiro se okamžitě zřítila k zemi. V tu dobu to vypadalo, že byla Brazilka vypnutá ilegálním kopem.

Zpomalené záběry však ukázaly, že kop nebyl nijak důrazný a těžko mohl Pinheiro nějak více ublížit. Nad tímto momentem se podivovali i sami komentátoři UFC, kteří začali Jihoameričanku za její chování okamžitě odsuzovat. Ani jejich pohoršení však nezměnilo krutý verdikt diskvalifikace pro Markos, která tak musela zkousnout čtvrtou porážku v řadě.

Podle posledních informací se momentálně vedení organizace daným momentem zabývá a existuje šance, že bude nakonec výsledek změněný alespoň na no contest, čili bez výsledku. Toto rozhodnutí by bylo jednoznačně spravedlivější.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články