Lehká váha – to nejlepší, co může UFC nabídnout

Lehká váha – to nejlepší, co může UFC nabídnout zdroj: Profimedia

Po chvílích krize se lehká váha proměnila ve špičkové drama plné skvělých bojovníků.

Lehká váha je v UFC momentálně bezesporu jednou z nejzajímavějších divizí. Na jejím trůnu sedí dosud neporažený šampión Khabib Nurmagomedov. Ten naposledy přejel Conora McGregora a donutil ho ve třetím kole odklepat. Po zápase pak ještě rozpoutal bitku s Conorovým týmem, za kterou oba hlavní aktéři společně s několika dalšími bojovníky dostali tresty od Nevadské atletické komise.

Conor tuhle porážku nemůže vydýchat a opakovaně se do Khabiba a jeho týmu naváží na sociál-ních sítích. Z druhé strany naopak přiživil otázku odvety Khabibův trenér postoje Xavier Mendez, když v rozhovoru Conora označil za nejtěžšího potenciálního soupeře. Odveta bezesporu vydělá obrovské peníze a je tedy jen otázkou času, kdy se jí my fanoušci dočkáme.

“Odklepal, prosil mě, ať ho nezabíjím a teď mluví o odvetě?” nesouhlasí Khabib s tím, že by měl s Conorem znovu zápasit. To, uznává i většina fanoušků, protože ze sportovního hlediska to nedává nejmenší smysl. Conor jasně prohrál a za poslední tři roky vyhrál jen v boxerské exhibici.

 


Prozatímní šampión, kterému dává šance jen málokdo

Nemělo by to ale být hned, protože v řadě na titul stojí hned několik zajímavých vyzyvatelů. Prv-ním z nich je čerstvý prozatímní šampión Dustin „the Diamond“ Poirier. Pokud do hry nevstoupí zranění, utkají se s Nurmagomedovem na UFC 242 v Abu Dhabi. Dustin bude rozhodně outsiderem, ale na druhou stranu moc dobře ví, co od Khabiba čekat a uvědomuje si, že půjde na zem. „Dělám jiu-jitsu už 14 nebo 15 let. Mám černý pás. Udělám si prostor pomocí submisí, budu pro něj nebezpečný a donutím ho respektovat mě. A pak vstanu,“ řekl v rozhovoru s Brendanem Schaubem.

 

Dustin Poirier zdroj: Profimedia

Smolař Tony Ferguson

Na svou šanci však čeká také Tony Ferguson, který výhrou nad Donaldem Cerronem potvrdil, že má na titulový souboj rozhodně nárok. Na pozápasové tiskové konferenci se rozpovídal o tom, jak vidí právě zápas mezi Khabibem a Poirierem. „Dustin často bojuje zády na kleci. Hodně boxuje, má dobré ruce, ale ten kluk musí přestat být zády na kleci,“ radí svému konkurentovi.

„El Cucuy“, jak se Tonymu přezdívá, má Khabiba nastudovaného jako málokdo. Měl se s ním totiž utkat již čtyřikrát. Pokaždé z toho však sešlo. Těsně před posledním zápasem Tony po rozhovoru v televizním studiu špatně došlápl a zranil si koleno. Dana White tehdy dokonce prohlásil, že tenhle zápas už domlouvat nebude. Fanoušci tenhle souboj ale rozhodně chtějí vidět, protože jestli má někdo Nurmagomedovovi uštědřit první porážku kariéry, největší šance jsou dávány právě neortodoxnímu Fergusonovi.

Donald Cerrone Ton Ferguson - Donald Cerrone, UFC 238 | zdroj: Profimedia

McGregor marně hledá soupeře

Po potenciálním soupeři se rozhlíží také největší hvězda MMA Conor McGregor. Nějakou dobu probíhaly námluvy s Donaldem Cerronem, kdy oba dávali na sociálních sítích jasně najevo, že mají o společný zápas zájem. Ani to nestačilo, a tak kovboj zkusil štěstí proti Fergusonovi. Bohužel to nevyšlo a přišel tak nejenom o šanci na titulový zápas, ale bezesporu také zmizel z Conorova radaru.

I když lehká váha disponuje dalšími skvělými bojovníky, nikdo z nich se nezdá být dostatečně marketingově prodejný. Al Iaquinta prohrál se Cerronem, kopáč Edson Barboza dostal tvrdé KO od Justina Gaetjeho, který však má z posledních 4 zápasů nepříliš oslnivou bilanci 2:2. Smysl by tedy asi dávalo završení trilogie s populárním Natem Diazem. Jenže ten se po dlouhé pauze vrací ve vyšší welterové váze, protože prý v lehké váze už všechny porazil a není tam pro něho žádný vhodný soupeř. „Khabib, toho už jsem profackoval. Už jsem vám to říkal. A Conora jsem porazil dříve než on, rychleji než on.“

Conor tak bude nejspíš čekat, jak celá situace na vrcholu divize dopadne. Pokud Khabib zůstane i nadále neporaženým šampiónem, bude jejich odveta asi dávat smysl. Pokud bude novým králem Poirier, bude mu Conor jistě chtít připomenout jejich společný zápas, kdy svého soka knockoutoval hned v prvním kole.

A Tony Ferguson? On a Conor byli kdysi kolegové pod jednou managerskou stájí, i přesto se chvíli na sociálních sítích vzájemně dobírali. Tenkrát z toho nic nebylo, ale Ferguson nedávno management vyměnil a moc dobře ví, že zápas s Conorem by mu vydělal víc peněz než zápas o titul.

Nurmagomedov McGregor zdroj: Profimedia

Šílený Justin Gaethje

I když se Justin Gaethje zápasu s Conorem momentálně asi nedočká, každý zápas tohoto šílence bude radost pro fanoušky akčních zápasů. Tenhle šílenec totiž jde do boje po hlavě a o taktice nejspíš nikdy neslyšel. Mnozí zápasníci se dokonce vyjadřují, že si se svým bezhlavým stylem koleduje o vážné zdravotní problémy. Sám Justin ale prohlásil, že mu zbývá přinejlepším dalších 5 zápasů a v nich hodlá fanouškům doručit přesně to, proč ho milují.

Momentálně ve vzduchu visí souboj s Fergusonem. Sám Gaethje po něm prahne. Není se čemu divit, v případě vítězství by se totiž katapultoval k velkým a finančně zajímavým zápasům. Kdo ví, třeba to nakonec bude on, kdo svým agresivním stylem uštědří Khabibovi první porážku kariéry. Bude tedy zajímavé sledovat, co se na vrcholu lehké váhy v následujících měsících odehraje.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články