"Lví srdce" proti "Supermanovi", v případě výhry chce Smith umlčet Procházkova srbského vyzyvatele

"Lví srdce" proti "Supermanovi", v případě výhry chce Smith umlčet Procházkova srbského vyzyvatele Anthony Smith zasahuje Jimmyho Cruteho tvrdým lowkickem. | zdroj: Getty Images

S Američanem Anthony Smithem to v UFC nevypadalo dobře. Po několika prohrách byl jen krůček od toho, aby dostal padáka. On se však nevzdal a znovu se drápe na vrchol.

Začal nám třetí zářijový víkend, což značí jediné – UFC je po jednotýdenní pauze zpátky. Turnaj UFC Vegas 37, jenž začíná krátce po půlnoci, přinese velice zajímavý hlavní zápas, ve kterém uvidíme souboj mezi nynější šestkou polotěžké váhy Anthony Smithem a jedenáctkou Ryanem Spannem.

Smith patří k nejvýraznějším osobám, které druhá nejtěžší váhová kategorie nabízí. Tento skvělý univerzál je schopný své protivníky ukončovat v postoji i na zemi a velice často v oktagonu potvrzuje svoji přezdívku „Lionheart“ (Lví srdce). Umí se totiž prát až do roztrhání těla, což potvrdil například minulý rok v zápase s Gloverem Teixeirou, ve kterém byl ošklivě pomlácený a bez zubů, ale až do pátého kola přesvědčoval rozhodčího, že je naprosto v pořádku. I přes velké množství šrámů si navíc se svým brazilským oponentem, který nakonec zvítězil na TKO, zvládl také povídat.

V tu dobu Smith nicméně procházel nepříjemnou krizí. Během jednoho roku ze čtyř zápasů třikrát odcházel jako poražený (vše odstartoval titulový zápas proti Jonu Jonesovi) a chvílemi to vypadalo, že Anthonymu prostě a jednoduše došla pára. "Myslím, že to byl moment, kdy jsem se mohl utopit, pokud nezačnu plavat," vzpomíná na těžké kariérní období. I proto mu prý UFC začalo předhazovat níže postavené bojovníky, s nimiž nikdo nechtěl bojovat. A on cítil povinnost takové soupeře přijmout.

Loni v listopadu uškrtil v půlce prvního kola Devina Clarka a všem jasně ukázal, že nic nevzdává. Na to navíc navázal letošním skvělým vítězstvím proti nebezpečnému Jimmymu Crutemu, kterému rozkopal nohu takovým způsobem, že mu po konci úvodního kola nedovolil lékař pokračovat. I proto by už rád bojoval s těmi nejlepšími a není moc nadšený ze zápasu se Spannem. "Není to žádná extra zábava bojovat s těmito chlapy. Jsou opravdu tvrdí, ale není tam nic moc, co bych mohl získat."

Pokud se však Smithovi podaří zvítězit potřetí v řadě, dělá si zálusk na odvetu s Aleksandarem Rakičem, který se nachází na třetím místě žebříčku a neustále volá po souboji s Jiřím Procházkou. Američan s ním loni v srpnu prohrál na body a rád by Srbovi porážku oplatil. „Zápas proti Rakičovi mi dává největší smysl,“ nechal se slyšet. Thiago Santos už si zápas domlouvá a Procházka půjde proti vítězi titulového duelu Blachowicz –⁠ Teixeira. Reyes má teď tři prohry v řadě, takže ten by smysl také nedával. Vychází to prostě na Rakiče.“

Nyní mu ale v cestě stojí Ryan Spann, který rozhodně nebude jednoduchou zkouškou. Tento Američan, jenž je skvělým zemařem, se dostal do UFC díky parádní výhře v soutěži Dana White’s Contender Series, kde po necelé minutě uškrtil Emiliana Sordiho. Od té doby odbojoval v nejslavnější MMA organizaci na světě šest zápasů, ve kterých zaznamenal pouhou jednu porážku. Naposledy si navíc skvělé poradil s Mishou Cirkunovem. Toho utloukl po pouhých 71 vteřinách.

Spann, jehož hruď zdobí nepřehlédnutelné supermanovské "S", bere každý zápas individuálně a jde mu především o finanční prémie za vítězství, díky kterým se mu daří zajistit celou svoji rodinu. „Pro ně pracuji,“ řekl Spann. „Nebojuji proto, abych získal slávu. Tohle mě nezajímá. Chci, aby moje rodina měla jiný život. To je důvod, proč bojuji o dost více tvrději, protože jim chci co nejvíce usnadnit život.“

Oba dva bojovníci tak mají velice zajímavou motivaci a je téměř jisté, že taktizovat se příliš nebude. Smith i Spann totiž umí už od prvních vteřin šlápnout na plyn a rozjet hodně agresivní bitvu. Jak nakonec tento zápas dopadne se dozvíme už dnes v noci. Hlavní karta turnaje UFC Vegas 37 začíná jednu hodinu po půlnoci.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články