Porazil jsem o dost tvrdší lidi než je Makhachev, tvrdí Oliveira. Vezmu mu jeho rekord, kontruje Dagestánec

Porazil jsem o dost tvrdší lidi než je Makhachev, tvrdí Oliveira. Vezmu mu jeho rekord, kontruje Dagestánec Charles Oliveira | zdroj: Profimedia

Uvolněný trůn v lehké divizi UFC bude mít po víkendu znovu krále. Usedne na něj staronový šampion Charles Oliveira či „Khabibův nástupce“ Islam Makhachev?

Už tento víkend odstartuje jeden z největších turnajů UFC tohoto roku. Galavečer s číslovkou 280 nám nabídne opravdu služnou porci zajímavých zápasů, které vyvrcholí soubojem o nikým nevlastněný pás v lehké váze. O ten si to rozdá bývalý šampion Charles Oliveira s titulovým debutantem Islamem Makhachevem.

Oliveira patří v nejslavnější MMA organizaci na světě bez diskuse k nejlepším aktivním bojovníkům, o čemž svědčí také jeho dechberoucí statistiky. Brazilec se momentálně veze na parádní šňůře jedenácti vítězství v řadě a drží hned dva rekordy UFC – nejvyšší počet ukončení před časovým limitem (19) a největší počet úspěšných submisí (16).

Na trůnu prestižní lehké váhy by Oliveira seděl až do dnešního dne, ale v květnu nesplnil před zápasem s Justinem Gaethjem váhový limit (převážil o půl libry) a nejcennější trofej mu tak byla odebrána. S Američanem si ale i přesto poradil už v prvním kole, kdy ho po pouhých třech a půl minutách škrcením donutil odklepat.

Ztráta titulu byla i přes toto vítězství pro Oliveiru hodně nepříjemná, a ještě více ho nakopla k tomu, aby už se s podobným problémem znovu nepotýkal. Nyní už víme, že se mu to podařilo, protože na dnešním vážení uspěl hned na první pokus a o víkendu tak může opět bojovat o místo na absolutním výslunní.

Jak zápas dopadne se dozvíme sice dozvíme až v sobotu večer, ale Oliveirův hlavní trenér Diego Lima má jasno už delší dobu. To ostatně potvrdil také v nedávném rozhovoru pro server MMA Fighting, kde prohlásil, že Makhachev bude pro jeho svěřence na jednu stranu velice těžká zkouška, ve které ale nakonec Oliveira díky své univerzálnosti obstojí.

„Charles je číslo jedna a každý ho studuje,“ řekl Lima. „Když jste na vrcholu, tak to dělá úplně každý. Charles je tam, kde by chtěli být všichni, takže každý další zápas je pro něj těžší a nebezpečnější. Je to jako počítačová hra. Poté, co porazíte jednoho nepřítele, tak přijde další a obtížnější.“

„Ale Charles to zvládne. Je excelentním grapplerem, ale umí také rozdávat až absurdně silné knockouty. To už jste ostatně viděli. Sám Gaethje prohlásil, že mu nikdo neublížil tolik jako Charles. Tohle prostě Charles umí. A nezpůsobuje bolest jen jedním úderem. Umí dávat tvrdé rány pěsmi, kopy, lokty i koleny. A protože bude zápas začínat ve stoje, tak věřím, že Charles Islama knokautuje.“

O svých schopnostech nepochybuje ani samotný Oliveira, jenž se na tiskové konferenci věnované nadcházejícímu fightu nechal slyšet, že Makhachev ani nebude jeho nejtěžším soupeřem. „Ano, jede na slušné vlně, a tak je to správně. Ale pokud znáte mojí historii zápasů, tak víte, že jsem porazil o dost tvrdší lidi a jsem tady, abych ukázal, že to znovu dokážu. Jsem tady, abych bojoval. To je to, co udělám a vy se brzy dozvíte, kdo bude opět šampionem.“

Dagestánec Makhachev má momentálně opravdu dobrou formu, která čítá 10 vítězství v řadě (což je aktuálně po Oliveirovi druhý nejvyšší počet v lehké divizi), ale je také často kritizován, že se kromě Dana Hookera neutkal s žádným z elitních bojovníků a nebyl dostatečně otestován. O jeho grapplerských a wrestlerských schopnostech, které mu pomáhá neustále zlepšovat legendární Khabib Nurmagomedov, však pochybovat nelze.

Těch bude chtít Makhachev využít i proti Oliveirovi, aby mohl pokračovat ve stopách svého mentora Nurmagomedova, jenž lehké váze před několika lety naprosto dominoval. A na jihoamerického soupeře už má Islam připravenou taktiku. „Charles je velice nebezpečný. Ale všiml jsem si, že ho jeho poslední tři nebo čtyři protivníci dostali na zem, ale dál už nepokračovali,“ řekl v rozhovoru pro server The National.

„Nikdo se ho tam nepokusil ukončit. Nikdo se nepokusil o nějaký ground-and-pound. Proto ho nikdo z těchto soupeřů nedokázal zastavit. Ale já z jeho jiu-jitsu strach nemám, protože mám dobré dovednosti v sambu a grapplingu a můžu ho potopit i údery. Proto se ho chystám srazit k zemi, kde se ho pokusím vypnout. Má nejvíce finišů v UFC a mým cílem je to utnout. Chci mu vzít jeho rekord.“

Je tedy více než jasné, že ukončení bude viset ve vzduchu od prvních vteřin a Oliveira i Makhachev budou pravděpodobně velice ofenzivní, což je příslibem hodně zajímavé bitvy. Jak tento zápas nakonec dopadne se dozvíme už zítra večer, hlavní karta turnaje UFC 280 začíná ve velice přívětivém čase 20:00. 

Zdroje:  MMA Fighting , The National , Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články