Romero byl jen začátek, UFC čeká do konce roku velká čistka. Nové působiště si bude muset najít asi 60 bojovníků

Romero byl jen začátek, UFC čeká do konce roku velká čistka. Nové působiště si bude muset najít asi 60 bojovníků zdroj: Profimedia

Největší světová MMA organizace má na svém seznamu více než 600 zápasníků z celého světa. Nyní se vedení rozhodlo k radikálnímu kroku a propustí několik desítek zápasníků ze všech váhových kategorií. 

Ke zcela bezprecedentnímu kroku se rozhodl prezident UFC Dana White. Nejpopulárnější světová organizace v nejbližších dnech propustí téměř 60 bojovníků a mezi nimi i bývalého titulového vyzyvatele Yoela Romera. Kubánský veterán nastoupil do čtyř titulových duelů, ale nejcennější světový pás nikdy nezískal. UFC s bývalým olympijským wrestlerem ztratilo trpělivost a ukončilo stávající kontrakt, který sliboval tři další zápasy.

Třiačtyřicetiletý kubánský bojovník v UFC působil od roku 2013 a porazil například Lyota Machidu, Tima Kennedyho, Chrise Weidmana či Luka Rockholda. Ve dvou památných pětikolových bitvách sice nestačil na Roberta Whittakera, ale stále se držel na špičce žebříčku střední váhy. Do svého posledního titulového utkání v UFC nastoupil v březnu letošního roku a prohrál po pěti kolech s neporaženým Israelem Adesanyou.

Dana White na tiskové konferenci poukázal na důvody ukončení spolupráce se stříbrným olympijským medailistou a zároveň dal jasně najevo, že ho brzy budou následovat další.  

„Nejde pouze o Yoela. Na konci roku provedeme výrazné škrty v seznamu bojovníků UFC. Pravděpodobně to bude více než 60 zápasníků ze všech váhových kategorií. Yoel prohrál čtyři ze svých posledních pěti utkání. Je mu 44 let. Náš seznam je opravdu přeplněný a do konce roku nás čekají velké škrty. V příštích týdnech propustíme mnoho našich zápasníků.“

Romero v posledních letech ztratil svůj drive a již nebyl tím nejobávanějším protivníkem střední váhy. Ačkoliv získal tři bonusy za zápas večera, všechny zápasy prohrál na body, White trvá na tom, že Romero již nemá na UFC pozitivní dopad, jako měl v předchozích letech.

„Někdy musíme dělat těžká a nepopulární rozhodnutí. Yoelovi je 44 let a prohrál čtyři utkání, proto jsme se rozhodli ho propustit.“

Člen American Top Teamu vydělával v UFC opravdu velké peníze a patřil mezi zápasníky s velmi dobrým platem. Za titulový zápas s Israelem Adesaynou získal 350 tisíc dolarů, za duel s Costou 150 tisíc. Finanční stránka je pravděpodobně jedním z důvodů, proč populární bojovník odejde z nejprestižnější světové organizace, ačkoliv patří mezi populární bijce s velmi atraktivním bojovým stylem.

Během sedmi let v UFC Romero porazil 7 svých soupeřů před limitem a sám nikdy nebyl ukončen. Dvakrát si připsal knockout naskočeným kolenem a získal několik pozápasových bonusů. Do povědomí fanoušků se také zapsal svým neotřelým chováním a především kontroverzí během utkání. Několikrát předstíral píchnutí do oka, prodlužoval si přestávku mezi koly či nastoupil do zápasu politý vodou. Tak či tak, Romero patřil mezi nejobávanější a zároveň nejkontroverznější bojovníky v dějinách nejen střední váhy ale celé organizace.

Závěrem je důležité zmínit, že během října a listopadu připsalo UFC na svůj seznam 37 bojovníků, kteří prošli sérii Contender Serie a proto Dana White prohlásil, že celkový seznam zápasníků bude zúžovat celý příští rok. Konkurence je zkrátka obrovská a v UFC se udrží jen ti nejlepší. Zároveň to však bude příležitost pro další organizace, které budou moci získat kvalitní a v některých případech velmi známé tváře.

Zdroje:  tisková konference

Nejnovější články