Shevchenko čeká o víkendu v UFC šestá obhajoba v řadě, zastaví jí odolná hasička?

Shevchenko čeká o víkendu v UFC šestá obhajoba v řadě, zastaví jí odolná hasička? Valentina Shevchenko | zdroj: Profimedia

Královna muší váhy jde znovu hájit svůj trůn. Houževnatá soupeřka, která překonala závislost na drogách, jí prý vrásky na čele nedělá. 

Kyrgyzská bojovnice s peruánským pasem Valentina Shevchenko je královnou muší váhy UFC už téměř tři roky a za tuto dobu zvládla posbírat hned sedm vítězství. Tuhle parádní sérii se pokusí o víkendu na turnaji UFC 266 zastavit Američanka Lauren Murphy.

Shevchenko, která se mimo jiné velice úspěšně věnovala také kickboxu a thaiboxu, naskočila do svého prvního MMA zápasu už v 15 letech ve svém rodném Kyrgyzstánu a už v tu dobu ukázala, že má pro tento sport neskutečný talent. Své soupeřky ukončovala povětšinou v prvním kole a prezentovala se skvělým postojem i parádní zemí.

Svůj debut v UFC, kam vstupovala v rámci bantamové váhy, zvládla Valentina i přes porodní bolesti nakonec vítězně a Sarah Kaufman porazila těsně na body. Pak ale narazila na svojí brazilskou nemesis jménem Amanda Nunes. Ta ji tehdy ve tříkolové bitvě poměrně předčila a bodovými rozhodčími byla zcela jasně označena za vítězku.

Shevchenko proto na sobě začala ještě více pracovat, což přineslo ovoce v následném zápase s bývalou držitelkou titulu Holly Holm, kterou zdolala na body a následně také s Juliannou Peñou, jíž donutila škrcením ve druhém kole odklepat. Tím získala odvetu proti Nunes, která už byla v tu dobu šampionkou. Ve druhém společném duelu předvedla Valentina o dost lepší výkon a nad Amandou měla několikrát pořádně navrch, ale bodoví rozhodčí nakonec trochu kontroverzně přisoudili těsné vítězství na body Jihoameričance.

V tu chvíli se Shevchenko rozhodla, že zkusí své štěstí v muší váze, což se nakonec ukázalo jako ta nejlepší volba. Hned ve druhém zápase v prosinci 2018 porazila na body v souboji o uvolněný pás polskou bojovnici Joannu Jedrzejczyk a nejcennější trofej už od té doby pokaždé téměř bez problémů uhájila. Tento víkend tak nastoupí ke své šesté obhajobě.

Tam jí čeká Lauren Murphy, která dříve bojovala především se závislostí na alkoholu a drogách a musela kvůli tomu několikrát přerušit kariéru. Nakonec ji zachránila tvrdá práce hasičky lesních požárů, díky které smazala dluhy a získala velikou duševní sílu. Ta se také nakonec odrazila i v její znovuobnovené kariéře MMA bojovnice.

Od své poslední prohry z roku 2018 totiž Murphy, která je excelentní postojářkou s mimořádně tuhým kořínkem (nikdy neprohrála před časovým limitem) sbírá jenom vítězství. Zatím poslední, které bylo pátým v řadě, získala letos v červenci nad Joanne Calderwood, kterou v zajímavém souboji udolala těsně na body, čímž si zajistila pozici vyzyvatelky.

I přes své kvality však půjde do zápasu se Shevchenko jako jasná outsiderka, která může pouze hodně překvapit. Toho si je vědoma i samotná Valentina, která sice ke každé soupeřce přistupuje s respektem, ale zároveň podotýká, že dlouho nepotkala nikoho, kdo by ji nějakým způsobem dokázal vyvést z míry. A Murphy to prý také nebude.

„Že je Murphy jednou z nejodolnějších bojovnic, jakou jsem viděla? Že je technická a všestranná? O tom pochybuji,“ řekla Shevchenko pro server MMA Junkie. „Nevím. Po všech těch rocích, co mám odbojované, je velice těžké mě něčím překvapit. Pokud tedy nejste nadlidi. Vím, že je silná a nebezpečná. To je vše, co o ní musím vědět. Ale že by bylo něco, co by mi dělalo vrásky na čele? To ne.“

Bude to pro Shevchenko opravdu procházka růžovým sadem a nebo nám Murphy připraví jedno z největších překvapení letošního roku? To se dozvíme už v neděli. Hlavní karta turnaje UFC 266, na které nás čeká ještě druhý titulový zápas v pérové váze mezi šampionem Alexanderem Volkanovskim a jeho vyzyvatelem Brianem Ortegou, startuje ve 4 hodiny ráno.

Zdroje:  MMA Junkie , Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články