Souboj o nejlepšího kopáče v UFC málem skončil škrcením na zemi, knockout nakonec přinesly údery

Souboj o nejlepšího kopáče v UFC málem skončil škrcením na zemi, knockout nakonec přinesly údery Giga Chikadze v souboji o nejlepšího kopáče UFC s Brazilcem Barbozou. | zdroj: Profimedia

Gruzínský "Ninja" ukázal, že nám v UFC roste nový zájemce o titul. Obávaného brazilského kopáče zničil před limitem.

Zápasu mezi gruzínským ninjou Chikadzem a brazilským válečníkem Barbozou se oprávněně přezdívalo „souboj o nejlepšího kopáče v UFC“. Zatímco Gruzínec si v nejslavnějším světovém oktagonu teprve dělá jméno, Brazilec je už prověřenou stálicí a na kontě má bitvy s těmi nejlepšími jako jsou třeba Khabib, Gaethje či Ferguson.

„Zažije něco, co ještě v životě nezažil,“ holedbal se před zápasem sebevědomý Chikadze. „V tomhle duelu chci dokázat, že jsem nejlepší postojář v UFC. Když trefím svůj giga kop, tak to generuje takovou sílu, že to neustojí. Věřím, že Barboza je velkou výzvou pro všechny, ale v mém podání to bude vypadat jednoduše.“

Barbozu ale předzápasové řeči nemohly rozhodit. „Bojoval jsem se spoustou chlapů jako je on, takže doufám, že je připravený na bolest,“ vzkazoval soupeři a přidal výčet způsobů, jakými už v UFC rozdal KO. Zápas ale začal opatrněji. Svého soka sice tlačil, ale nepotřeboval k tomu prakticky žádné údery.

Od začátku navíc ukázal, že přišel maximálně připravený. Když totiž Chikadze zkusil svůj patentovaný „giga kick“ na játra, Barboza ho bez mrknutí oka vykryl. Střet nártu s holení kostí není rozhodně nic příjemného a Brazilec tak donutil soupeře o dalších pokusech více přemýšlet.

Chikadze měl ale nespornou výhodu v rychlosti a dokázal překvapovat nečekanými technikami jako třeba naskočeným kolenem, které jen těsně minulo bradu.

Minutu před koncem úvodního kola mu také konečně vyšel třetí pokus o roundkick na játra. Jakmile Chikadze ucítil, že trefil, přidal v útoku a donutil Barbozu až do konce kola ustupovat.

Ve druhém kole zkusil Barboza své útoky cílit také na tělo soupeře. I díky tomu Chikadze ve druhé půli znatelně zpomalil a zápas se začal vyrovnávat.

Hned na začátku třetího dějství gruzínský ninja trefil koleno do žeber a ihned přidal také úder ze zadní. Barboza se dal na ústup a utíkal po obvodu klece. Chikadze cítil krev a svého soupeře štval jako raněnou srnku. Po jednom z úderů Brazilce doslova roztančil a ten šel k zemi. Giga mu po chvíli chytil krk a propracoval se až ke škrcení d’arc choke. To ale po chvíli pustil a vstávajícího Barbozu raději zasypal údery, než zakročil rozhodčí a zápas odmával.

Po zápase si oba válečníci padli kolem ramen. „Brácho, byl jsi pro mě motivací už v době, kdy jsem býval ještě kickboxer,“ vysmekl Chikadze poklonu poraženému Barbozovi. Tímhle vítězstvím se dostal mezi elitu pérové váhy a ihned naznačil, co by rád podnikl příště. „Jsem tady, abych dělal ty nejlepší zápasy, bojoval s největšími jmény. Byl bych rád, kdybych mohl dělat náhradníka pro titulový zápas, ale pokud ne, tak je tu jeden Havajec, který vede naši divizi. On moje jméno zná, viděl jsem nějaké jeho interiew, kde říkal: jo, vím, giga týpek, který kope. Já nejsem nějaký giga týpek, já z lidí vykopávám duši. Tak pojďme na to!“

Jelikož titulový souboj v pérové váze se odehraje už za necelý měsíc, je dost nepravděpodobné, že by UFC jako náhradníka povolalo právě Chikadzeho, Holloway má aktuálně na listopad domluvenou bitvu s Yairem Rodriguezem, takže ani tato varianta aktuálně bohužel nepřipadá v úvahu. V TOP 10 ale o zajímavá jména není nouze a nabízí se například Chan Sung Jung, Dan Ige či Calvin Kattar.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články