Tvrďák Hooker kývl na zápas s Makhachevem. Domů se kvůli tomu nepodívá možná i celý další rok

Tvrďák Hooker kývl na zápas s Makhachevem. Domů se kvůli tomu nepodívá možná i celý další rok zdroj: Profimedia

Dan Hooker zápasy neodmítá. I kdyby se pak kvůli nim celý rok nedostal domů na Nový Zéland. Už na konci října se tedy střetne s Islamem Makhachevem.

V lehké divizi se schyluje k jednomu velice zajímavému zápasu, o který se postará novozélandský tvrďák Dan Hooker s dagestánským nástupcem Khabiba Nurmagomedova, Islamem Makhachevem. Oba borci se spolu mají utkat 30. října na turnaji UFC 267, který se bude konat na „Fight Islandu“ v Abú Dhabí.

Cesta k tomuto souboji ale rozhodně nebyla jednoduchá. Makhachev měl původně bojovat se zkušeným brazilským veteránem Rafaelem dos Anjosem, se kterým už měl předtím dvakrát naplánovaný zápas, ale kvůli koronaviru a následně zranění z duelu pokaždé sešlo. A nepovede se to očividně ani napotřetí, tentokrát je na vině Brazilcovo zraněné koleno, které si vyžádalo operaci.

Přestože Anjos věřil, že se stihne zotavit, Makhachev a jeho tým to viděli jinak a na sociálních sítích začali volat po jiném soupeři. Do akce se přihlásil novozélandský Dan Hooker, který je známý tím, že neumí říct ne pořádnému zápasu. A toho se s Makhachevem pravděpodobně dočká, protože dagestánský bojovník je elitní wrestler, který má velice podobný styl neporaženému Khabibovi. Hooker bude pravděpodobně lepší v postoji, pokud jej však Makhachev dostane na zem, bude to mít velice těžké.

Skutečnost, že Hooker vzal zápas proti takto nebezpečnému soupeři jen měsíc před jeho konáním však není ani zdaleka tak šílená jako další okolnosti, které Novozélanďanovi komplikují bojovnický život.

Po velkých patáliích se získáním víz odcestoval z Nového Zélandu na svůj zápas s Nasratem Haqparastem doslova za pět dvanáct a z letiště zamířil prakticky rovnou do sauny dělat váhu. Místo, aby se ale po zápase vrátil zpět domů, jak původně zamýšlel, vzal nabídku UFC na zápas s Makhachevem. To však v praxi znamená, že svoji rodinu pravděpodobně neuvidí několik měsíců a možná i rok.

Nový Zéland totiž bere covidovou pandemii velice vážně a dostat se zpátky není pro tamější obyvatele nic snadného. Úřady ostrovního státu pro přijíždějící připravili pouze 3000 karanténních míst, na které ale čeká kolem 26 tisíc lidí. Takže úředníci vybírají prostřednictvím loterie náhodně 3000 šťastlivců, kteří mohou na Nový Zéland přijet a jít do karantény.

„Ani jeden z 20 trenérů a bojovníků ze City Kickboxing nedostal místo v karanténně po celý zbytek roku. Takže pokud se to stane i mě, co pak budu dělat? Nevyberou vás čtyřikrát za sebou a máte rok v tahu,“ řekl „The Hangman“, který spolu s týmovým parťákem Israelem Adesanyou zvažuje kvůli komplikacím přestěhování do USA.

Zároveň Hooker přiznal, že UFC mu dalo za zápas s Makhachevem takovou nabídku, kterou nešlo odmítnout. „Věděl jsem, že jsem ten jediný týpek, jediná reálná možnost. Ale ano, zavolali mi a já jsem šťastný chlap! Uvidíme se v Abú Dhabí! Zavolal jsem své paní, ať si přichystá červené kalhotky,“ smál se Hooker, když narážel na to, jak oslaví pořádnou výplatu.

„Není to jen o tom, že to jsou šílené peníze. Jsou to peníze, které ospravedlňují to, co po mně žádají. Žádají ode mě, abych v podstatě opustil svoji zemi a kvůli tomu potřebuji dostatek peněz na to, abych dokázal žít někde jinde bůhvíjak dlouho.“

Kromě dobré výplaty bere Hooker zápas s Makhachevem ale také jako skvělou příležitost dostat se zpátky do hry o titul lehké váhy. „Mám pocit, že se Islamovi snaží zoufale zařídit ten zápas, protože se jej snaží dotlačit k titulové šanci. Takže cítím, že tohle je zápas o to, kdo tu šanci dostane. Myslím, že dominantním výkonem se určitě dostanu zpět do řady na šampionský pás. Kromě našeho zápasu je ve hře o titulovou šanci vítěz zápasu mezi Chandlerem a Gaethjem, takže to bude o tom, kdo ukáže lepší výkon,“ cítí Hooker šanci na kariérní posun.

Novozélandský "Popravčí" přiznává, že Makhachev, který má jen jedinou porážku a 8 zápasů v řadě dokázal vyhrát, je kvalitní bojovník, a že své zápasy vyhrává dominantním způsobem. Rozhodně se jej ale nebojí a ví, že i jeho lze porazit. „Určitě má spoustu dovedností, ale moc rád bych byl prvním, kdo ukáže, že je to jenom člověk, protože já vím, že my všichni jsme jen lidé. Je to docela vtipné, lidi můžou říkat cokoliv, řeknou, že ‚Tenhle chlap je neporazitelný, nemůžeš nad ním vyhrát!‘. Ale já jsem s těmito týpky trénoval. Každý krvácí, každý se unaví, každý se zraní a cítí bolest. A já vím, že dokážu vypnout kohokoliv. Pro všechny ostatní má tak trochu mystický charakter spojený s nezranitelností. Pro mě je to jen další soupeř.“

Zápas mezi těmito borci se tak uskuteční 30. října na akci UFC 267, jíž bude vévodit souboj o titul polotěžké váhy mezi Janem Blachowiczem a Gloverem Teixeirou. Jako náhradník pro případ potřeby záskoku na poslední chvíli bude v Abú Dhabí přítomen také Jiří Procházka.

Zdroje:  mmafighting.com , youtube - maclife

Nejnovější články