Vettori by se neztratil ani v polotěžké váze. Po dechberoucí bitvě dokázal "nadměrného" Costu porazit na body

Vettori by se neztratil ani v polotěžké váze. Po dechberoucí bitvě dokázal "nadměrného" Costu porazit na body Paulo Costa - Marvin Vettori | zdroj: Getty Images

Bojovník střední váhy Marvin Vettori přistoupil na zápas v polotěžké divizi a udělal dobře. Po pětikolové řežbě s Paulem Costou totiž slaví vítězství.

Hlavní zápas dnešního turnaje UFC Vegas 41 měl tento týden veliké porodní bolesti. Brazilec Paulo Costa totiž už ve středu s předstihem oznámil, že nestihne shodit do střední váhy a nebylo vůbec jisté, zda k duelu dojde. Jeho soupeř, Ital Marvinem Vettori, však ukázal skvělý charakter a nakonec se s Jihoameričanem dohodl, že souboj proběhne v rámci polotěžké divize. To se nakonec ukázalo jako správná volba, protože bylo opravdu na co koukat.

První kolo patřilo rozhodně Vettorimu, jenž přesto, že je excelentní zemař sázel především na útoky z postoje a několikrát svého protivníka zasáhl velice tvrdou sérii úderů. Costa, na kterého hned od nástupu bučela celá hala, působil hodně pomalým dojmem, nedokázal se pouštět do protiakcí a ke konci úvodní části začínal navíc působit unaveně.

I do druhého kola nastoupil Vettori s o dost větším elánem a po několika dalších nepříjemných kombinacích se Brazilcovi začaly objevovat ve tváří krvavé šrámy. Costa se však nevzdal a tvrdým high kickem mířeným přímo na hlavu svého oponenta pořádně roztancoval. V tu chvíli začal být on tím lepším a dokázal Vettorimu několikrát pořádně zatopit dobře mířenými údery.

Při jednom z nich ho však ošklivě zasáhl prstem do oka, za což mu rozhodčí i přes silné protesty strhl bod a to Costu viditelně demotivovalo. Do konce rundy byl už totiž zase tím horším a v některých momentech to dokonce vypadalo, že by ho Vettori  zvládl umlátit. Ve chvíli, kdy už se Costa začal opět motat se však ozval závěrečný gong.

Ve třetím kole jsme viděli od obou slušné výměny, kterým ale chyběla pořádná razance. Pak se však Costovi povedl hezký takedown a na zemi dokonce protivníka chytil do gilotiny. V tu chvíli ale Vettori předvedl své skvělé grapplerské schopnosti, z pokusu o submisi se vykroutil, a ještě se Costu sám snažil nachytat na některou ze svých technik. Brazilec však předváděl na podlaze skvělou obranu se kterou si vystačil až do konce prostřední části.

Čtvrté kolo zahájili oba borci krásnou přestřelkou u pletiva, během které se Costa snažil několikrát zaútočit nebezpečnými high kicky, ale pokaždé o chloupek minul. I tak několikrát oponentovi zasáhl hlavu pěstmi a působil v tu chvíli daleko lepším dojmem. Poté však od Vettoriho schytal hodně nepříjemnou tvrdou zadní, po které ho Ital navíc zasypal další kombinací úderů, a opět se začal motat. Ani v tu chvíli ho ale Vettori nedokázal ukončit, a nakonec fighteři skončili v klinči u jedné ze stěn oktagonu.

Costa tušil, že kvůli strženému bodu a prospanému začátku musí v pátém kole předvést opravdu velikou show a také se o to hned od prvních vteřin pokoušel. Soupeře zasypal údery a také ho několikrát trefil do hlavy velice tvrdými kopy. Vettori tušil, že by mohlo jít do tuhého a pokusil se o několik takedownů, ale ani jeden z těchto pokusů mu nevyšel.

I proto se Costa snažil přidávat na intenzitě a posílal další a další high kicky, ale Vettori předvedl, že má opravdu tuhý kořínek. Ke konci posledního kola navíc Brazilce natlačil na pletivo, kde si ho pohlídal až do závěrečných sekund. Na řadu tak přišli bodoví rozhodčí, kteří jako vítěze tohoto dechberoucího zápasu určili poměrně zaslouženě a očekávaně Marvina Vettoriho (48-46, 48-46, 48-46).

Italský fighter se tak vrátil na vítěznou vlnu a dost možná se lehce přiblížil k pozici vyzyvatele. Costa bude v příštích týdnech velice pravděpodobně řešit to, zda kvůli svým dlouhodobějším problémům se shazováním nepřestoupit do polotěžké váhy definitivně.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články