Weili Zhang trénovala na odvetu s Namajunas i odolnost vůči bučení fanoušků

Weili Zhang trénovala na odvetu s Namajunas i odolnost vůči bučení fanoušků Zhang Weili - Rose Namajunas | zdroj: Getty Images

Jejich první střet loni skončil už po minutě a půl, když Namajunas sesadila šampionku z trůnu parádním kopem na hlavu. Před odvetou vzkazuje, že má ale v záloze dalších 9 způsobů ukončení. Číňanka Zhang však udělala velké změny v přípravě, počítala dokonce s nevraživostí amerických fanoušků.

První zápas mezi Rose Namajunas a historicky první čínskou držitelkou titulu v UFC Zhang Weili sliboval velikou bitvu a měl být jedním z vrcholů ženského MMA tohoto roku. Skončil však už po pouhých 88 sekundách, kdy Američanka vypálila tvrdý highkick, kterým Číňanku sestřelila k zemi.

Weili se sice okamžitě zvedla a vydala se hlasitě křičet na rozhodčího, ale jakékoliv protesty byly marné. Namajunas se zaslouženě stala staronovou královnou slámové váhy. Je však naprosto logické, že se po takovémto průběhu začalo prakticky ihned po skončení fightu mluvit o odvetě, ke které nakonec dojde dnes v noci na turnaji UFC 268.

Weili se tentokrát rozhodla pro přípravný kemp v USA, kde si ji vzal do parády bývalý dvojnásobný šampion a olympijský vítěz v zápasení Henry Cejudo, který se ji snažil nastavit co nejkomplexnější tréninky, aby opět dokázala uspět. Při prvním setkání ho prý totiž překvapilo, že Číňanka sice ovládá hned několik bojových umění, ale má problémy je správně nakombinovat do MMA.

„Věděl jsem, že má skvělé schopnosti,“ řekl Cejudo v rozhovoru pro ESPN. „Věděl jsem, že je to malý tank, ale nebyl jsem si jistý tím, jak moc to dokáže uvádět do praxe a jaké to má MMA aspekty. To byly věci, o které jsem se s ní chtěl podělit.“

Cejudo s ní navíc nepracoval pouze na fyzických záležitostech a technické stránce. Snažili se posílit také psychiku, protože si Weili stěžovala, že ji při posledním zápase hodně rozhodili bučící diváci, které proti ní Rose poštvala průpovídkami o boji s komunismem. Henry a jeho kolegové proto během tréninku simulovali rozzlobený dav a pokřikovali na Zhang, aby se vrátila do Číny a podobně. Chtěli ji tak připravit téměř na jakoukoliv situaci.

„V dubnu jsem s Rose sice prohrála ale naučila jsem se teď ještě důležitější věci než jen vyhrávat zápasy,“ prohlašuje nyní sebevědomě Weili. „Naučila jsem se, jak zůstat soustředěná a jak zlepšit svoji slabost. Myslím, že tentokrát budu silnější. Myslím, že tentokrát uvidíte o dost lepší Weili.“

V přípravném kempu však nezahálela ani Namajunas. Sama totiž tuší, že pro ni nadcházející zápas bude o dost těžší zkouškou a že dost pravděpodobně jí takhle rychlý knockout znovu nevyjde. Proto prý ještě zvýšila čas věnovaný trénování a nyní je podle svých slov schopna ukončit čínskou soupeřku hned několika technikami.

„Ten kop zafungoval a vždycky ho můžete zkusit,“ řekla Namajunas v nedávném rozhovoru pro YouTube podcast The Schmo. „Vychází to z mého původního bojového umění. Kdysi jsem začínala s taekwondem, takže podobné věci ode mě můžete znovu očekávat. Ale je toho mnohem víc. Tohle byl jen jeden z 10 způsobů, jak bych ji mohla ukončit.“

Co můžeme tedy v odvetě očekávat? Zhang sazí především na agresivní styl. Jakmile dostane sebemenší prostor, tak přechází okamžitě do útoku a začne do soupeřky bušit rychlými a tvrdými údery. V minulosti také několikrát ukázala, že nemá problémy ani s přechodem na zem a v UFC si kromě knockoutů připsala také několik vítězství díky submisím.

S grapplerskými souboji nemá problémy ani Namajunas, která se kromě taekwonda a karate věnovala od devíti let také brazilskému jiu-jitsu. V poslední době je ale nejnebezpečnější především v postoji. Její kopy jsou opravdu smrtící. Za poslední roky navíc zlepšila i svojí mentální stránku, která ji v minulosti dělala veliké problémy.

Primárně se tak nejspíše bude bojovat v postoji, kde by mohl od prvních vteřin vypuknout ofenzivní festival. Nemůžeme však ani vyloučit to, že se fight postupně nepřesune na zem. Jisté je tak především to, že ukončení bude ve vzduchu viset už od prvního kola. Jak zápas skutečně dopadne se dozvíme v neděli k ránu. Hlavní karta turnaje UFC 268 totiž začíná ve 3 hodiny v noci.

Zdroje:  ESPN , The Schmo , Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články