Zápas večera UFC Fight Night 159 pokazilo kontroverzní bodování rozhodčích

Zápas večera UFC Fight Night 159 pokazilo kontroverzní bodování rozhodčích zdroj: Profimedia

Neskutečný souboj v ženské slámové váze mezi Esparzo a Grasso nejspíš poškodili rozhodčí svým verdiktem.

V co-main fightu se nám představila Američanka Carla Esparza, průkopnice ženského MMA. Zahajovala tuto soutěž pod organizací Invicta a především je první majitelkou titulového pásu slámové váhy v UFC. Momentálně už nemá tak jednoznačné výsledky, ale už jen kvůli zkušenostem končit nechce. Proti ní se postavila domácí Alexa Grasso, která má znatelně méně praxe, ale jedná se o skvělou postojářku a svoje soupeřky velice ráda vypíná, dokázala už porazit i Karolinu Kowalkiewicz.

Samotný zápas začal poměrně svižně, obě soupeřky se skvěle pohybovaly a hned si vyměnily několik kombinací. Trochu více trefených úderů si připsala Esparza, která se také v polovině prvního kola úspěšně pokusila o takedown. Ve full guardu toho ale moc nezmohla a když se začala zvedat, inkasovala slušný up kick a měla jediné štěstí, že následný high kick Grasso minula. Esparze se sice po vysilujícím klinči povedl ještě jeden takedown a pokusila se o škrcení, ale marně.

Carla Esparza Alexa Grasso zdroj: Profimedia

Druhé kolo začalo už třetím takedownem Esparzy, ale souboj na zemi byl pro ní více únavný než účinný. Sice svojí soupeřku držela pod kontrolou a pokoušela se o ground and pound, ale vše se míjelo účinkem a Grasso se výborně bránila. Když se vše vrátilo minutu a půl před koncem kola do postoje, bylo vidět, jak moc se Američanka vyčerpala a zhluboka dýchala. V tu chvíli Grasso vypálila slušnou pravou zadní a pokračovala dalšími údery, kterými využívala vyšťavenosti soupeřky. Esparza ale nakonec přidala čtvrtý, spíše defenzivní, takedown a nakonec jí zachránila siréna, protože se Grasso pokoušela o armbar.

Do třetího kola Esparza nastoupila trochu víc svěží, ale pořád se divně motala a když ji Grasso po minutě zasypala slušnou sérii úderů, tak to vypadalo, že bude konec. Nikoliv. Souboj pokračoval. Mexičanka se sice v půlce posledního kola na zemi opět na zemi, ale sama přešla do ofenzivy a pokoušela se o kimuru, která se ji nakonec povedla a začala své souputnici silně lámat ruku. Konec? Opět ne. Esparzo vyvrátila zákony fyziky a neskutečně se vykroutila.

Carla Esparza Alexa Grasso zdroj: Profimedia

Na závěrečnou půlminutku se zápas vrátil do postoje a Grasso sypala jednu ránu za druhou, soupeřku už nicméně neukončila. Nikdo v tu chvíli ale nepochyboval o jejím vítězství. O to větší šok a překvapení přišlo, když po velice kontroverzním vyhodnocení rozhodčích těsně vyhrála Esparza.  Zápas byl za svou atraktivitu oceněn jako "Fight of the Night", ale rozhodnutí o vítězi celý dojem trochu kazí.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články