Co čekali? 220kilový ruský strongman zničil během chvíle mnohem lehčího MMA bojovníka

Co čekali? 220kilový ruský strongman zničil během chvíle mnohem lehčího MMA bojovníka Andrej Efimov (77 kg) vs. Denis Vildanov (220 kg) | zdroj: Profimedia

"Když dnes chcete být slavní a populární, musíte riskovat," prohlásil před váhově naprosto nevyrovnaným soubojem 77 kg vážící ruský MMA zápasník. Risk se mu nakonec nevyplatil, v bezvědomí skončil už v prvním kole.

Váhové kategorie byly v bojových sportech zavedeny především kvůli bezpečnosti sportovců. Rozdíl v mohutnosti bojovníka a v síle jeho úderů by totiž mohl vyústit v hodně nepříjemné situace. Ostatně si stačí vzpomenout na začátky UFC, kde se pořádaly duely zápasníků s naprosto odlišnými proporcemi a bojovými styly.

Tato střetnutí často končila doslova krvavými masakry a nebylo tedy divu, že vedení UFC poměrně rychle zavedlo váhové divize. V některých zemích ovšem stále existují organizace, kde se podobná opatření naprosto ignorují a v ringu či v kleci se tak občas odehrávají velice bizarní, a především nebezpečné souboje.

Jedním z výše zmíněných států je Rusko, kde podobné akce jedou ve velkém. Před časem tam uspořádali souboj 220 kilogramů vážícího strongmana Denise Vildanova proti 77kilovému Andreji Efimovovi, známému též pod přezdívkou "Wushu mistr", který tou dobou už měl na kontě minimálně dva MMA zápasy.

Efimov si i přes svůj velký váhový deficit poměrně dost věřil a před zápasem prohlásil: „Když dnes chcete být populární a slavní a v budoucnu tím vydělávat peníze, musíte dělat věci, které nikdo nedělá, nebo věci, které jsou nebezpečné. Musíte riskovat. Kvůli jeho velikosti je to nebezpečný soupeř, ale je pomalý, budu mnohem rychlejší."

Se stejným sebevědomím však do duelu vstupoval i Vildan: „Poté, co jsem dostal pozvánku na souboj malého proti gigantovi, začal jsem studovat Youtube a velcí chlapi dostanou v devadesáti procentech na prd*l. Malí chlapi většinou vyhrajou, ale já všechny ty velké pomstím. Mám jednoduchý plán - chytit ho a rozdrtit."

A nakonec došlo na Vildanovova slova. Efimova poměrně rychle dostal na zem, kde mu začal lámat ruku. V tu chvíli rozhodčí souboj přerušil a oba dva borce vrátil do postoje, což později obhajoval tím, že nechtěl, aby došlo k nějakému vážnému poranění. Brutálnímu knockoutu však zabránit nedokázal. Krátce poté totiž Vildan v klinči Efimova zvedl do vzduchu a práskl s ním o podlahu, čímž ho naprosto odrovnal.  

Uběhlo několik minut, než se Efimov dokázal probrat, ale podle dostupných informací nakonec neutrpěl téměř žádná zranění, takže se dá mluvit o obrovském štěstí. Po zápase přiznal, že se pořádně uhodil do zátylku, ale nakonec působil pohodovým dojmem a s Vildanem, jenž měl o jeho stav velikou starost, se stihnul přátelsky obejmout.

Efimov se i přes tuto zdrcující prohru dokonce nadále věnuje bojovým uměním (stejně jako jeho pokořitel), ale o úspěšné kariéře se mluvit nedá. Na svém kontě má sice nějaká vítězství, ale také dvakrát více porážek, většinu před limitem.

Podobné váhově nevyrovnané souboje nejsou jen doménou Ruska a občas jsou k vidění také v Polsku nebo Japonsku. O něco lehčí verze se uskuteční i u nás. 27. prosince se v boxerském klání na akci Fight Night Challenge 3 v Brně utká MMA bojovník Alexander Cverna (130 kg) s dvanáctinásobným slovenským mistrem v boxu Michalem Zátorským (70 kg). A kdo ví, třeba tentokrát David skolí Goliáše.

Zdroje:  True gym MMA

Nejnovější články