Fury čelí osmiletému zákazu za údajné obelhání antidopingové komise

Fury čelí osmiletému zákazu za údajné obelhání antidopingové komise Tyson Fury | zdroj: Profimedia

Boxerský šampion Tyson Fury neplatí za rebela jen v ringu a opět musí řešit problémy.

Tak tu máme další dopingový „bizár.“  A netýká se nikoho jiného než slavného boxera a staronového šampiona těžké váhy Tysona Furyho. Ten teď sice prožívá velice šťastné období, protože před necelým měsícem sestřelil do té doby neporaženého Deontaye Wildera, díky čemuž získal titulový pás WBC (náš článek), ale tato bezstarostnost by mohla být opět v ohrožení.

Abychom zjistili, co se děje, musíme se vrátit ke kauze z roku 2015. Fury byl tehdy, společně se svým bratrancem Hughiem, obviněn britskou antidopingovou komisí z užívání nandrolonu, což je jeden z klasických anabolických steroidů. Oba dva se však obhajovali tím, že pár dní předtím jedli nekastrovaného divočáka, ze kterého látky v jejich krvi pochází.

Tyson a Hughie nakonec obdrželi dvouletý trest, který jim však byl udělen až v roce 2017, takže byl postdatován a oba hříšníci mohli dále boxovat. Tím se celá patálie vyřešila, postupně vyšuměla a zdálo se, že je vše zapomenuto. To by se ale nesměl tento měsíc objevit farmář Martin Carefoot z Prestonu.

Ten zkontaktoval britský deník Daily Mail s tvrzením, že dostal v inkriminovanou dobu 25 000 liber za to, aby britské dopingové komisi řekl, že on byl tím, kdo Furyho týmu prodal „kontaminované“ maso a vzal celou odpovědnost na sebe. Nyní se ovšem obhajuje, že nikdy žádné divočáky nechoval, takže s nimi ani nemohl obchodovat.

Tyson Fury vs. Deontay Wilder zdroj: Profimedia

Pokud by se jeho slova potvrdila, hrozil by Furymu už druhý dopingový trest, což by znamenalo osmiletý distanc. Za boxera se ale postavil prezident WBC Mauricio Sulaiman, který pro deník The Sun prohlásil: „Osobně věřím více Tysonu Furymu, než-li někomu, kdo se přiznal, že pro finanční zisk zalhal právnímu orgánu.“

Farmářovu verzi zpochybňuje také promotér Frank Warren, který dokonce prohlásil, že ho muž v loňském roce zkontaktoval. „Loni v říjnu mi napsal dopis plný chyb ve kterém žádal o peníze. Tyson se s tímto člověkem v životě nesetkal a celý tento příběh je naprostá kravina.“

K obvinění se krátce vyjádřil také Fury, podle nějž se jedná o absolutní nesmysl a to, že Carefoot čekal s tímto příběhem pět let dokazuje pouze touhu po mamonu. Případem se přesto zabývá policie, která prošetřuje všechna tvrzení a důkazy. 

Zdroje:  The Sun , Daily Mirror , tisková zpráva

Nejnovější články