Je box bez rukavic nebezpečnější než MMA? Bývalý elitní bojovník z UFC má jasno

Je box bez rukavic nebezpečnější než MMA? Bývalý elitní bojovník z UFC má jasno Chad Mendes | zdroj: Getty Images

Americký zápasník Chad Mendes porovnal MMA a box bez rukavic. Výsledek vás dost možná překvapí.

Bývalý vyzyvatel pérové váhy UFC Chad Mendes sice šampionský pás nikdy nezískal, ale i tak patřil díky svému bezhlavému útočení a skvělému wrestlingu k hodně atraktivním bojovníkům a často si odnášel bonusy za výkon či zápas večera. Po dopingové kauze (díky které dostal stopku na dva roky) a třech prohrách z posledních čtyřech zápasů se ale v roce 2019 rozhodl raději pověsit rukavice na hřebík a odejít do sportovního důchodu.

V houpacím křesle s trepkami na nohách však Mendes vydržel pouhé dva roky a před týdnem oficiálně oznámil veliký návrat. Nyní už se však nebude jednat o MMA, ale o čím dál tím populárnější box bez rukavic, jenž pořádá americká organizace Bare Knuckle FC. Ta už zvládla získat z UFC do svých řad hned několik bojovníků.

Mendes se proto s vedením na podmínkách dohodl velice rychle a o dost více práce mu prý dalo přemluvit manželku, která z jeho rozhodnutí nebyla úplně nadšená. „Určitě to bylo něco, co si vyžádalo trochu přesvědčování,“ prozradil Mendes pro server MMA Junkie. „Stále ještě není přesvědčená na sto procent a pořád říká: ‚Děláš si ze mě srandu? Myslela jsem, že jsme s tím vším skončili.‘ Ale také mě ve všem, co bych chtěl dělat, velmi podporuje.“

Se svou ženou vedl Mendes několik diskusí, ve kterých se ji snažil přesvědčit o tom, že z boxu bez rukavic si podle něj bojovníci odnáší o dost lehčí zranění než z MMA. Smíšená bojová umění jsou pro Chada díky své komplexnosti o dost více rizikové a dle jeho názoru odchází z oktagonu lidé občas opravdu nepříjemně pochroumaní.

„Upřímně si myslím, že je MMA mnohem nebezpečnější,“ domnívá se Mendes. „Sviští vám tam kopy kolem hlavy anebo se trefí, což je konečná. Máte zde tvrdá kolena a lokty a lidi, kteří chodí do submisí a jsou vám schopni zpřetrhat šlachy a vazy.“

Tato slova dávají poměrně logiku, ale i tak je BKFC stále neskutečně tvrdá soutěž a některé zápasy se zvrtávají v opravdu krvavou podívanou. Mendes navíc nemá úplně nejtvrdší bradu, o čemž nás několikrát přesvědčil už v UFC, a dobře mířený zásah holou pěstí by ho mohl dokonale vypnout. To už ale lehce předbíháme, protože zatím si Chad teprve domlouvá soupeře, a jak se mu doopravdy povede, se dozvíme až někdy v posledních měsících tohoto roku.

Zdroje:  MMA Junkie

Nejnovější články