Jednoruký bojovník Nick Newell podepsal profesionální smlouvu s americkým Bellatorem

Jednoruký bojovník Nick Newell podepsal profesionální smlouvu s americkým Bellatorem zdroj: Profimedia

Poté, co se nedostal do UFC, se Newell pustí na velkou scénu v druhé největší americké organizaci.

Bellator přišel opět se zápasem, který víc sází na mediální zájem, než sportovní stránku věci. Není to sice takový extrém jako neblaze proslulý zápas Kimbo - Dada, ale u lidí, kteří nepropadli ryze americkému pohádkovému příběhu úplně nadšením nejásají. Organizace nabídla kontrakt na jeden zápas Nicku Newellovi. Někteří z vás o něm už jistě slyšeli, ale shrňme si v krátkosti o koho jde.

Nick Newell se narodil bez části levé paže, ta mu končí těsně pod loktem. I přes nepřízeň osudu se začal věnovat na střední škole a univerzitě řeckořímskému zápasu a posbíral přes 300 vítězství. To ho přesvědčilo, že by mohl výš a začal se věnovat MMA. Tam se dostal i do několika vyšších soutěží jako XFC nebo WSOF a posbíral celkem slušný počet výher a to především na zemi.

Nyní má Newell šanci okusit světla světového turnaje, když 24. srpna nastoupí v americkém Bridgeportu pod hlavičkou Bellatoru proti Coreymu Browningovi. A sebevědomí mu rozhodně nechybí, což prokázal v rozhovoru pro MMA Junkie

"Vím jak jsem dobrý a vím, že jsem v elitě tohohle sportu. Chlápek, kterého jsem porazil v Contender Series je neporažený a velice nevyzpytatelný. Když jsem bojoval s Justinem Gaethjem, byl ještě neznámý, ale já mu nabídnul lepší zápas než dva fighteři ze světové TOP 10 a to je on sám teď v TOP 5. Vím, jak na tom jsem a vím, že jsem elita a Bellator je nejlepší místo, kde mohu ukázat své dovednosti."

Nutno podotknout, že Newell po většinu kariéry dostával slabší soupeře - tím nechceme snižovat Newellovy kvality, už tak je úžasné, jak se svým handicapem dokázal zabojovat. Jde rozhodně o úžasný počin a důkaz, že člověk je při veliké vůli schopný neskutečných věcí. Zápas s Justinem Gaethjem ale ukázal jeho limity. Rozhodně nešlo o vyrovnaný souboj. Gaethje, který je elitní lehká váha a jeho největší slabinou je obrana, Newella rozebíral od prvních vteřin. Ten se v prvním kole totálně vyčerpal a knockout v druhém kole byl pro něj vysvobozením, protože se jen kryl u klece.

Prohrál i proti Alexi Munozovi před rokem v "Dana White´s Tuesday Night Contender Series". Sám White se přitom podle zákulisních informací proti možnosti, že by Newell byl v UFC stavěl nesouhlasně, ale protože veřejnost a fanoušci chtěli dát americkému snu Newella šanci, dal jej do své show. Doslova prohlásil "nedělám to pro organizaci, ale pro toho kluka." Munoz Newellovi nedal šanci. Dával si pozor na jeho solidní jiu-jitsu, poslal jej několikrát k zemi a vymazal jej efektivním wrestlingem. Ano, po zápase řekl spoustu pozitivních slov na Newellovo konto, ale v reálu bylo vidět, že i méně zkušený fighter Newella zcela neutralizuje.

Nick Newell zdroj: Profimedia

Navíc, sám Newell není vrchol skromnosti. O titul v XFC (menší americká orgnaizace) přišel poté, co prohlásil, že nebude bojovat s nikým jiným, než fightery, kteří byli v UFC. Vyhnul se tak Scottu Holtzmanovi, který paradoxně teď už v UFC nějaký pátek působí a další zápas bude mít 3. srpna. Ačkoliv je tedy úžasné sledovat Newellovy úspěchy a jeho buldočí vůli k tomu nenechat se omezit handicapem, je také třeba zůstat při zemi.

Tady je třeba zpochybnit i úmysly Bellatoru. V první řadě vzali Newella jen na jeden zápas, což "smrdí" snahou udělat z jeho zápasu marketingový pouták a Newella de facto obětovat. Proti němu totiž stojí Corey Browning, který má potenciál být stabilnějším jménem na rosteru Bellatoru. Newell určitě má šanci jej chytit do nějaké submise, ale také může zápas skončit velice ošklivě.

Zdroje:  Bloody Elbow , MMA Junkie , tisková zpráva

Nejnovější články