Ruský bojovník MMA vedl skupinu Kozáků při útoku na muslimskou rodinu

Ruský bojovník MMA vedl skupinu Kozáků při útoku na muslimskou rodinu zdroj: Profimedia

Ruské MMA je spojené s další kontroverzí.

Minulý týden se v oblasti ruského Čeljabinsku odehrála událost, jejímž hlavním aktérem byl jeden ze zástupců místní MMA scény. Skupina Kozáků zde zaútočila na ázerbajdžánskou rodinu a ohrožovala ji zbraněmi. Kozáci jsou v oblasti vnímáni jednak jako etnická skupina, jednak polovojenské jednotky, které se hlásí k odkazu Kozáků.

Celá kauza vznikla tím, že syn ázerbajdžánského emigranta a přistěhovalce, Ilgar Musajev, chtěl vstoupit do Kozáků. Místní skupinu vede Sergej Kalinin (nahoře na fotce vlevo), profesionální bojovník MMA z klubu Ratiborec. Problém je v tom, že Kozáci jsou většinou (v závislosti na dané skupině) velmi xenofobní a Kalininovi se nelíbil fakt, že Musajevův otec je z Ázerbajdžánu, etnicky je Ázer a celá rodina je muslimská. Když Ilgar trval na tom, že by se rád stal členem, a ptal se, proč jej Kozáci neberou vážně, Kalinin jej pozval do kavárny, aby si o všem promluvili.

kozaci zdroj: Profimedia

Granát v kavárně

Když čtyřiadvacetiletý Ilgar dorazil do kavárny, čekal na něj Kalinin a další dva Kozáci. Všichni jej začali bít a v jedné chvíli dokonce některý z Kozáků vytáhl granát a křičel, že všechny vyhodí do vzduchu. Tento bývalý člen speciálních jednotek, vlastním jménem Ivan Spiridonov, pak začal střílet do stropu z pistole. Mladíka zbili, vyvlekli ven a řekli mu, že se bude chovat podle jejich pravidel, protože je to jejich město a že původně jej „měli vzít do lesa.“

O celém incidentu se dozvěděl o několik dní později Ilgarův bratr a protože jde o oblast, kde i drobné potyčky mohou přerůst v krvavé konflikty, dohodl s místním kozáckým vůdcem, atamanem Igorem Cyganovem, oficiální schůzku. Cyganov zavolal na místo Kalinina, který dorazil i s další pěticí Kozáků, včetně Spiridonova, v kozáckých uniformách, s meči, biči a střelnými zbraněmi. Spiridonov měl brokovnici a Kalinin okamžitě s otázkou „Kdo tu s námi chtěl mluvit?“ udeřil jednoho z bratrů do obličeje rukojetí meče. Skupina pak začala Ázery bít, škrtit, bičovat a Spiridonov střílet, přičemž zasáhl otce do ramene.

Podle některých zpráv všemu přihlížela policie, která má stanici jen pár desítek metrů vedle a celý incident jen filmovala. Později byl zatčený Kalinin, Spiridonov a ještě jeden ze skupiny. Podle místních obyvatel Kalinin vede nebezpečnou skupinu, která je agresivní ke všem. Ataman Cyganov teď tvrdí, že Kalinin ani další zadržení nejsou členy kozácké obce, ale místní obyvatelé říkají, že jen vede zločineckou organizaci a sám přes ni vydělává peníze. Paradoxní je, že podle místních podnikatelů v oblasti Kozáci nikdy pořádně nebyli, že celý kraj byl proletářský a tohle je jen skupinka, která si bere jejich jméno, aby se mohla oblékat do uniforem a šikanovat lidi.

Tvrdí vůdci mají rádi tvrdé muže

Bohužel to není v ruském MMA ojedinělý případ a i když je Kalinin zcela okrajovým bojovníkem, dokresluje situaci v Rusku. I post regionální hvězdy dává MMA fighterům nemálo vlivu a v horních vrstvách společnosti se to jen reflektuje.

Současný mistr lehké váhy UFC Khabib Nurmagomedov má velmi úzké vztahy s neoficiálním prezidentem Čečenské republiky Ramzanem Kadyrovem. Ten vládne v Čečně brutální rukou, jeho pronásledování homosexuálů, jejich zabíjení a mučení je neblaze proslulé. Samotný Nurmagomedov následuje jeho tvrdě radikální linii, staví se do role „čistého muslima“ a užívá si Kadyrovovu pozornost.

Stejně tak je díky němu velmi zadobře s Vladimirem Putinem, od nějž dostává dary a vnímá jej jako zajištění svojí síly. Ostatně, po zápase s McGregorem, který uzavřela otřesná bitka členů Khabibova týmu s tím Conorovým v hledišti, smetl dotěrné otázky amerických novinářů s tím, že mu teď volá Putin a jemu jsou víceméně jedno. Ruský prezident zase vyčlenil v přepočtu 10 milionů dolarů na postavení nové školy, která ponese Nurmagomedovo jméno.

Khabib Nurmagomedov Khabib Nurmagomedov, Ramzen Kadyrov | zdroj: Profimedia

Američané netuší, oč jde

Propojení podsvětí a problematických organizací a politiků v Rusku a bojových sportů je dlouhodobý problém. Kadyrov, Putin, Zijavudin Magomedov a další mají úzké kontakty s touto scénou. Kadyrov zorganizoval vlastní MMA soutěž World Fighting Championship of Akhmat a pozval si Chrise Weidmana, Franka Mira a Fabricisa Werduma. Mezi své hosty zařadil i Frankieho Edgara, Alexander Gustafssona, Renza Gracieho a další. U většiny z nich se dá čekat, že asi nemají moc přehled o Kadyrovově režimu, ale faktem je, že jej tím podporují a legitimizují.

Celé situaci kolem MMA a napojení na ruské a saúdskoarabské autoritářské kruhy se věnuje sportovní žurnalista Karím Zidan, který byl za svou práci nominován na několik cen. Aktuálně už je v situaci, kdy musí odmítat pozvání na slavnostní večery, jako bylo předávání World MMA Awards v Las Vegas, protože hrozí, že se mu někdo pokusí ublížit. Stejně tak se jeho práce tolik nelíbí na Západě, protože kritizuje laxní přístup amerických promotérů k fighterům, kteří podporují autoritářské režimy, a strkání hlavy do písku před diskriminací, kterou tito bojovníci sami podporují.

Zdroje:  Bloody Elbow , BJ Penn.com , znak.com , Crime Russia

Nejnovější články