Samozřejmě ho nechceme pustit do UFC, říká šéf KSW. Nejen nad Oktagonem krouží větší a bohatší jestřábi

Samozřejmě ho nechceme pustit do UFC, říká šéf KSW. Nejen nad Oktagonem krouží větší a bohatší jestřábi Salahdine Parnasse | zdroj: Profimedia

Francouzský zápasník Salahdine Parnasse předvedl minulý víkend další excelentní výkon a ve vzduchu visí přestup do UFC. Jak se k celé věci staví šéf KSW Marcin Lewandowski?

Americká organizace UFC je v současnosti tou největší a nejprestižnější MMA ligou na světě. Není tedy velké překvapení, že pro velkou většinu bojovníků jde o vysněnou štaci a o pomyslný nejvyšší vrchol, jakého můžou v kariéře dosáhnout. Pro fightery a také pro fanoušky většinou naprosto pochopitelná a vítaná skutečnost. Jinak to ale vidí promotéři menších organizací, které prestiží a mnohdy také finančně nemohou UFC konkurovat a o své nejlepší bojovníky tak často přichází bez možnosti se nějak bránit.

U nás je jistě nejvýraznějším hlasem proti „jestřábím“ praktikám UFC Ondřej Novotný, který se před rokem v souvislosti s plánovaným odchodem Matěje Peňáze nechal slyšet:
"Nedávno jsem se o tom bavil s jedním manažerem, že to je v h***u, že s tím musíme něco udělat v rámci MMA. Ty nainvestuješ velký peníze do borce do proma a tak dál, a pak kdykoliv přijde strýček Dana (šéf UFC, pozn. red.) a jseš nahranej."

V poslední době pak velmi těžce nesl například odchod Kaika Brita (který se ale po neúspěchu v Dana White's Contender Series možná vrátí). Trpkou zkušeností se pak stal jistě také aktuální odchod Roberta Bryczeka, čímž se prakticky zasekla celá divize střední váhy Oktagonu. Nejde se pak divit majitelům, že z toho nemají zrovna radost. Tyto problémy se ale samozřejmě netýkají pouze Oktagonu.

Velmi brzy je bude muset řešit nejspíše také sousední KSW, přičemž hlavním středobodem bude francouzský hvězdný fighter Salahdine Parnasse. Tento šampion lehké i pérové váhy se minulý týden na turnaji v Novém Sadci blýskl dalším excelentním výkonem, který korunoval efektním ukončením kopem na játra. Okamžitě se tak opět vyrojilo množství hlasů s otázkou: „Kdy se Parnasse konečně objeví v UFC?“ Pro fanoušky velmi legitimní otázka, zápasníka Francouzova kalibru chceme vidět proti těm nejlepším a soupeři mu v KSW začínají docházet. Vedení polské organizace to ale vidí jinak, o čemž se rozpovídal jeden z šéfů Marcin Lewandowski v pořadu Klatka po klatce:

„Samozřejmě nechceme pustit Salahdina do UFC. Ostatně to je jediná organizace, která nás do určitého stupně ohrožuje, že nám bere bojovníky. S několika, nebudu to tu specifikovat, jsme se museli rozloučit. Není to pro nás nějaký strašný problém, protože vždycky se najdou noví, čerstvá krev apod. Žijeme s tím už roky a není to něco co by otřásalo našimi základy a my najednou nevěděli, co dělat,“ vyjádřil se Lewandowski přece jen o něco smířlivěji, než jak jsme zvyklí u Novotného.

Dále Marcin prozradil, že nějaké rozhovory o případné budoucí smlouvě (současný Parnasseho kontrakt se blíží ke konci) již proběhly a prý by měly být na dobré cestě. Jedním z hlavních bodů vyjednávání pak budou i finance, pro což má ale šéf KSW pochopení:

„Zápasníci jsou tu pro to, aby se zajistili pro budoucnost. Samozřejmě kariéra zápasníka MMA, a obecně sportovců, je velmi krátká. Když se zveřejní nějaké výplaty, tak se každý chytá za hlavu a říká: ‚ale jak on může vydělat tolik za 15 nebo 25 minut zápasu?‘ No ano, ale kariéra v jednu chvíli skončí a on se do toho zápasu nepřipravuje dvě hodiny ale několik měsíců. Vlastně celý život tomu obětuje. Je to jejich profese. Vydělávají dvakrát nebo třikrát do roka a ne každý měsíc, takže to je taky třeba vzít v úvahu.“

Celá situace má hodně paralel s více než rok starou anabází Roberta Soldiće. Tou dobou rovněž dvojitý šampion KSW se nakonec v Polsku nedohodl a trochu překvapivě odešel do asijské organizace ONE Championship (kde se mu sportovně příliš nedaří). Zlákala ho tehdy nabídka adekvátních soupeřů, možnost startu v jiných disciplínách a lepší peníze. Minimálně v prvním a posledním bodě se totéž může stát i se Salahdinem. Kdybychom však museli, nejspíše bychom v případě Francouze vsadili spíše na přestup do sílící PFL. Zvláště kvůli lakotě, kterou v poslední době vůči evropským hvězdám praktikuje UFC.

Zdroje:  MMA letem světem , Klatka po klatce

Nejnovější články