Skandál v profesionálním sumó ukončí kariéru dvaadvacetiletého talentu

Skandál v profesionálním sumó ukončí kariéru dvaadvacetiletého talentu Hokuseihó prohrává na zářijovém turnaji 2023 | zdroj: Foto: Profimedia

Jedna z velkých nadějí, více než dvoumetrový zápasník Hokuseihó čelí obvinění z šikany a násilí, kterého se měl dopustit na svých kolezích ve stáji Mijagino. Postih se dotkne i slavného jokozuny.

Na lednovém turnaji v sumó (psali jsme zde) se odehrála událost, nad kterou se někteří pozastavili, ale nevěnovali ji větší pozornost. Talentovaný mongolský rikiši Hokuseihó šestý den odstoupil z důvodu poškození kolenních vazů, i když po zápase, kdy se tak mělo stát, žádné známky zranění nejevil.

Nicméně, jeho výkony nebyly nijak dobré a počítalo se, že důvodem může být i delší zranění. Hokuseihó procházel krizí, kdy sice patří mezi nejvyšší zápasníky sumó (204 cm), ale v nejvyšší divizi makuuči nedokázal najít vlastní styl a jeho zápasy byly nudné, předvídatelné a spoléhající jen na výškovou převahu.

Dva týdny po konci turnaje se ovšem v bulvárních denících objevily zprávy, že za odstoupením z turnaje není zranění, nýbrž tlak Japonské asociace sumó, která začala prošetřovat obvinění z násilného chování, kterým se měl Hokuseihó projevovat ve své stáji Mijagino. Zdá se, že zašel i za hranici někdy tolerované šikany a bil nejen mladší zápasníky, ale i některé stejně staré, což se zcela vylučuje normám vzájemné sociální podřízenosti. Ne, že by už jen šikana mladších členů stáje nebyla předmětem hodným potrestání.

Sumó mělo dlouhé roky až desetiletí problémy se šikanou. Až v posledních patnácti letech se začaly poměry měnit a tradiční „tvrdá škola“ v rámci jednotlivých stájí začala být mnohem více postihovaná. I zápasníci a další členové stáje se nebojí předkládat stížnosti Japonské asociaci sumó a ta se jim musí věnovat. Tím spíše, pokud proniknou informace do tisku a kauzu se nepodaří „po japonsku“ udržet pod pokličkou a vyřešit zákulisním napomenutím.

Zprvu se zprávě o tomto prohřešku nepřikládala taková důležitost, nicméně nyní už s touto informací přišly i renomované deníky a samotný Hokuseihó se při konfrontaci s novináři de facto přiznal omluvou za své chování a rychlým odchodem ze scény v taxíku. Stalo se tak dnes před svatostánkem moderního sumó, arénou Rjógoku Kokugikan v Tokiu. Tam se sešla komise, která se věnuje přestupkům a předsedá jí Takajuki Aonuma, bývalý člen nagojské prokuratury.

hokuseiho Hokuseihó při tréninku | zdroj: Foto: Profimedia

Před „sumó soudem“ stanul nejen Hokusiehó, ale i šéf celé stáje Mijagino, bývalý (a nesmírně slavný) jokozuna Hakuhó, který nyní nese jméno stáje. Ten buď jako ojakata (majitel stáje) o zmíněném násilí nevěděl a prohřešil se tedy trestuhodnou neznalostí toho, co se u něj děje, a nebo o něm věděl, a pak bude jeho situace ještě horší.

Podle prvních informací serveru 47 News rozhodně ani jednoho z obviněných nečeká nic lehkého. Po dnešním výslechu bylo údajně navrženo komisi následující. Ojakata Mijagino bude o dvě hodnosti sesazen na nejnižší pozici v rámci Japonské asociace sumó a podle toho budou jemu a jeho stájí snížené příjmy. Hokuseihó si pak asi vyslechne rozsudek intai, což znamená ukončení kariéry. V tomto případě samozřejmě s pořádnou ostudou. Pokud k tomu dojde, Hokuseihó ukončí kariéru ani ne po roce, kdy postoupil do nejvyšší divize.

O osudu obou mužů se rozhodně 23. února, kdy zasedne předsednictvo Asociace a vynese rozsudek.

Zdroje:  Vlastní , 47 News , Sponichi Annex

Nejnovější články