Slavní ukrajinští boxeři mají prý dovoleno odjet ze země, aby mohli zápasit. Lomačenko odmítl, co Usyk?

Slavní ukrajinští boxeři mají prý dovoleno odjet ze země, aby mohli zápasit. Lomačenko odmítl, co Usyk? Oleksandr Usyk (třetí zleva) a Vasilij Lomačenko (druhý zprava) se připojili k teritoriální obraně Ukrajiny | zdroj: Profimedia

Měli na léto plánovany velké zápasy, jenže pak přišla válka a slavní boxeři se v těžkých časech chopili zbraně. Teď jim prý bylo nabídnuto, že můžou odjet a trénovat v zahraničí.

Známý boxerský promotér Bob Arum prozradil, že hvězdám Lomačenkovi a Usykovi bylo ukrajinským ministerstvem kultury povoleno opustit zemi, což jinak muži ve věku od 18 do 60 let kvůli všeobecné mobilizaci nesmějí. Ukrajinská vláda si totiž prý uvědomuje, jak velkou publicitu by to přitáhlo.

Připomeňme, že jeden ze zajatých ruských okupantů na videu zveřejněném ukrajinskou tiskovou agenturou UNIAN prozradil, že poté, co vjel na území Ukrajiny v domění, že jde osvobozovat tamější lid, uviděl videa od svých nejoblíbenějších boxerů, jimiž jsou právě Usyk a Lomačenko, kteří se rozhodli svou vlast bránit.

Lomačenko se měl začátkem června v Austrálii utkat s neporaženým Gerogem Kambososem, který sebral tři světové tituly Teofimo Lopezovi, který o ně předtím obral právě Vasilije. Ten na souboj těsně před začátkem války kývl, ihned poté se ale vrátil ze zahraničí domů a připojil se k jednotkám teritoriální obrany. A hodlá tam svou vlast bránit, dokud bude potřeba.

„Respektuji tvé rozhodnutí a úplně to chápu. Modlím se za Tebe a tvou rodinu. Dávej na sebe pozor a jakmile vytřu podlahu s Devinem Haneyem (náhradní soupeř - pozn. red.), uděláme zápas mezi dvěma opravdovými šampiony. Bůh žehnej,“ vzkázal Lopez.

Vasilij Lomačenko, promotér Bob Arrum a Oleksandr Usyk Vasilij Lomačenko, promotér Bob Arrum a Oleksandr Usyk | zdroj: Profimedia

Oleksandr Usyk měl na léto v plánu odvetu s Anthonym Joshuou, kterého loni "nečekaně" porazil. Zda se uskuteční, není jasné. Novinář Mike Coppinger z ESPN přišel s informací, že ukrajinský šampion možnost opustit zemi a trénovat na zápas využije. Té se sice spousta médií okamžitě chytila, avšak nikdo z Usykova týmu tuto variantu zatím nepotvrdil. Oleksandr navíc vypadal hodně rozhodně a byl připraven svou vlast bránit, takže se nezdá příliš pravděpodobné, že by ji teď v těžkých časech opustil, když to koneckonců neudělal ani jeho blízký kamarád Lomačenko, velikáni boxu bratři Kličkové či šampion Bellatoru Yaroslav Amosov a UFC bojovník Liudvik Sholinian. Na druhou stranu je pravda, že by mohl ve světě šířit povědomí o tom, co se tam děje a získat na pomoc další peníze.

Zdroje:  ESPN

Nejnovější články