Analýza: Souboj neporažených Adesanya versus Costa je tu! Vyhraje bojové IQ nebo brutální síla?

Analýza: Souboj neporažených Adesanya versus Costa je tu! Vyhraje bojové IQ nebo brutální síla? zdroj: Profimedia

Hlavní zápas UFC 253 nabídne zajímavé srovnání. Na jedné straně bude prvotřídní technik, který své soupeře pomalu rozebírá, proti němu nastoupí brazilský svalovec, který před limitem ukončil skoro všechny své soupeře.

Jeden z nejočekávanějších zápasů v historii střední váhy je tu! Šampion Israel Adesanya (19-0) bude čelit neporaženému vyzyvateli z Brazílie Paulo Costovi (13-0). Je to podruhé v historii UFC, kdy na sebe v titulovém zápase narazí 2 neporažení bojovníci. Poprvé tomu bylo v případě Lyoto Machidy a Rashada Evanse před 11 lety. Připočítat ale můžeme také nedávný souboj Jona Jonese (ten prohrál pouze jednou kvůli dost smolné a pochybné diskvalifikaci) a Dominicka Reyese.

POSTOJ

Každý zápas začíná v postoji, pojďme se tedy nejprve podívat na tento aspekt boje. Adesanya začínal jako kickboxer a v této disciplíně nasbíral okolo 80 zápasů. Často navíc nastupoval v těžké váze, tedy proti mnohem těžším bojovníkům. Vyznačuje se technickým stylem, kdy neustále naznačuje údery a kopy, aby tak zjišťoval reakce soupeřů a našel skulinu v jejich obraně. Nesnaží se rozjet náhodné dlouhé kombinace a doufat, že zasáhne, namísto toho dá jednu dvě přesně mířené rány a postupně své soupeře rozebírá. To mu pomáhá i udržet energii, což v pětikolovém zápase rozhodně přijde vhod.

Výhodou je též Adesanyův dosah, oproti Costovi bude mít o 20 cm delší rozpětí paží. Bude se tedy snažit bojovat na větší vzdálenost, kterou bude muset Brazilec zkracovat. To však obvykle dělá dost čitelně, což bude Stylebenderovi vytvářet příležitosti k přesně cíleným kontra úderům. Costa se navíc možná bude snažit zkrácení vzdálenosti načasovat do Adesanyových kopů, na to je ale šampion příliš chytrý a pomocí falešných náznaků bude Costu lákat do pasti.

Israel Adesanya vs. Kelvin Gastelum Adesanya s Gastelumem předvedli jednu z nejlepších bitev roku 2019 | zdroj: Profimedia

O stylu Paula Costy hodně vypovídá už jeho muskulatura. Natolik věří síle svých úderů, že se prostě snaží dostat na bližší vzdálenost a rozjet bomby, kterými často ničí soupeřům střed těla. V souboji s Uriahou Hallem ukázal mezeru ve své hře, když inkasoval až příliš mnoho jabů (přímých úderů). V dalším souboji s Romerem však upravil postoj a bylo vidět, že si s týmem tuhle mezeru v obraně uvědomují. Zároveň věří své bradě, takže dokáže přímé údery kontrovat háky. A prakticky každý jeho úder bude mít KO potenciál, na Adesanyově straně tedy bude stačit jedna chyba a bude konec. Šampion navíc dost riskuje tím, že často nechává ruce dole a úderům uniká posunem trupu těla dozadu či tzv. shoulder roly (vytočení trupu a ramenou).

Costa naopak v zápase s Romerem ukázal, že dokáže ustát neskutečné rány a ukončit ho jedním "lucky punchem" se jeví jako nemožné a svoji odolnost bude moct využít k vytváření neustálého tlaku. Jeho cílem bude natlačit Adesanyu na pletivo, kde bude moct využít své síly a buďto jej demolovat sérií tvrdých úderů podobně jako Halla nebo ho unavovat v klinči. Adesanya ale skvěle využívá pohyb a nebude snadné ho zahnat na jedno místo.

WRESTLING A BOJ NA ZEMI

Costa si natolik věří v postoji, že zatím po takedownu snad nikdy nesáhl. Na druhou stranu teď by mohl chtít wrestling zařadit z několika důvodů. Mohl by jím eliminovat soupeřův skvělý boj v postoji, a jelikož bude mnohem fyzicky silnější, mohl by ho také znatelně unavit. Byla by to také cesta, jak přenést boj na zem. Brazilec má totiž černý pás v brazilském jiu-jitsu. Přinesl si ho dokonce na vážení, jako by chtěl naznačit svou taktiku. Adesanya ale od začátku své kariéry počítá s tím, že se ho budou soupeři snažit vzít na zem a svou obranu proti takedownům stále zdokonaluje. Pokud už se na zem dostane, nezůstává pasivně ležet a snaží se, co nejrychleji vstát. Proti výrazně těžšímu a silnějšímu soupeři jako je Costa to ale nebude nic snadného.

Adesanya vs Vettori Dostat Adesanyu na zem není tak lehké, jak by se mohlo na první pohled zdát. | zdroj: Profimedia

Oba dva ale své dosavadní zápasy odbojovali především v postoji, takže tento souboj možná odkryje karty a poskytne cenný materiál pro budoucí analýzy.

BOJOVÉ IQ vs. SÍLA

Adesanya si Costu často dobírá kvůli jeho špatné fyzičce. Dokonce žertoval, že se Borachinha unavil i při podepisování plakátů, protože jeho podpis vypadal pokaždé jinak. A právě fyzická kondice může být hlavním faktorem zápasu. Costa ještě pětikolový zápas neabsolvoval a unaveně vypadal i během tří kol s Romerem. Na fyzičce během přípravy určitě pracoval, ale okysličit velké svaly není jednoduché. Obzvlášť pokud se bude zápas za každou cenu snažit ukončit v prvních kolech. To mu samozřejmě může vyjít, ale byla by to tak trochu hra vabank.

Adesanya sice sebevědomě zmiňoval, že Costu rychle knockoutuje, ale je to pravděpodobně jenom součást předzápasové taktiky. Pravděpodobně totiž nebude chtít zbytečně riskovat na začátku zápasu, kdy bude jeho soupeř nejnebezpečnější. Na rozdíl od Borachinhy absolvoval v UFC již několik pětikolových zápasů a tahle zkušenost by mu mohla přijít vhod. Může si totiž během prvních dvou kol soupeře načítat, aby později převzal otěže a zápas ukončil nebo dotáhl k vítězství na body. V památném souboji s Gastelumem navíc ukázal, že má natolik velké bojové IQ a srdce bojovníka, že se dokáže přizpůsobovat vývoji zápasu a měnit v jeho průběhu taktiku.

A VÍTĚZEM SE STÁVÁ...

Jednoznačným vítězem by měli být především všichni fanoušci kvalitního boje. Adesanya potřebuje soupeře, který do něj bude tlačit, aby mohl kontrovat. To Costa nepochybně do oktagonu přinese. Očekává to i šampion, který jejich duel vidí jako souboj toreadora s býkem. Šance obou jsou papírově dost vyrovnané, což dělá zápas ještě zajímavější. Osobně se přikláním spíše k Adesanyovi, který má dost zkušeností a je méně čitelný než Costa. Brazilec ale nevyhrál 12 ze svých 13 zápasů před limitem náhodou. A i když bude třeba fyzicky vyčerpaný, bude stále hrozit KO. Pokud se mu podaří vyhrát před limitem, stane se navíc obrovskou hvězdou, což je nemalá motivace.

Nejnovější články