Nejlepší MMA je v současnosti na Novém Zélandu

Nejlepší MMA je v současnosti na Novém Zélandu Eugene Bareman s Izraelem Adesanyou | zdroj: Profimedia

Eugene Bareman, majitel a hlavní kouč v City Kickboxing Gymu, je nejlepším MMA koučem pro rok 2019.

Když se ohlédneme na rok 2019, žádný klub nebyl tak úspěšný jako City Kickboxing Gym v Aucklandu na Novém Zélandu. Klub, ze kterého pochází nová hvězda Israel Adesanya a který pomáhal k cestě za titulem i Alexandru Volkanovskému, dokázal v minulém roce sebrat hned dva šampionské tituly v UFC. To je sám o sobě velice dobrý výkon, který je ještě více impozantní o to, že se to povedlo klubu, který by ještě před pár lety nikdo neznal.

A obrovskou zásluhu na tom má právě hlavní kouč, Eugene Bareman. Ten byl hned několika magazíny (MMA Junkie, ESPN, Fights.cz) jmenován nejlepším MMA koučem v roce 2019 a jeho gym nejlepším klubem. Nutno říct, že zcela po právu.

„Nejsem překvapený,“ řekl Israel Adesanya. „Kdo v takovém krátkém čase, bez jakékoliv cizí pomoci, dokáže vytvořit dva UFC šampiony, z tohoto koutu světa? Kdo dokázal změnit svět bojových umění v tomhle koutě světa? Kdo jiný je zodpovědný za znovuzrození bojových umění na Novém Zélandu a v Austrálii? Jen jeden muž – Eugene Bareman,“ dává kredit svému mistrovi Adesanya.

Pro Baremana má slova uznání i jeho další svěřenec, UFC šampion v pérové váze, Alexander Volkanovski. U něj je situace trochu komplikovanější než u Adesanyi, protože Bareman není jeho hlavní kouč. Jeho domovským klubem je Freestyle Fighting Gym v Austrálii, ale na posledních 5 zápasů se jezdil připravovat spolu se svým hlavním koučem Joe Lopezem do Aucklandu, právě k Eugenovi Baremanovi.

„Jo, Eugene se stal nejlepším koučem, gratuluju! Nejsem moc překvapený. S Joem jezdíme trénovat do City Kickboxing Gymu, jak jenom můžeme. Hodně nám to pomohlo a můžeme o tom gymu a samozřejmě o Eugenovi říct jenom dobré věci. Je to skvělý člověk a skvěle se vyzná v MMA. Není moc lidí jako je on,“  chválí Alexander Volkanovski Eugena Baremana.

Bareman sám zápasil v Muay Thai od roku 2001 a stal se několikanásobným šampionem na Novém Zélandu. Od roku 2006 zápasil také v MMA a vyhrával zápasy také v BJJ. V MMA má mezi profesionály rekord 4 výhry a 3 prohry, kdy většinu svých vítězství dokázal vyhrát na submisi. Poslední zápas měl v roce 2013 a potom už se začal čistě věnovat trenérskému řemeslu. A dobře udělal. Z malého gymu v Aucklandu dokázal vytvořit prvotřídní klub, který vyprodukoval 2 šampiony v UFC a další 4 bojovníky, kteří v UFC zápasí (Dan Hooker, Kai Kara-France, Shane Young, Luke Jumeau).

Bareman si tak ocenění nepochybně zaslouží, ale moc velkou váhu mu nepřikládá:

„Když jsem vyhrál ocenění kouče roku a klubu roku, moc mě to nesebralo. Moc se o to ocenění nezajímám… ani vlastně o žádné jiné ocenění. Co je mým oceněním, je skutečnost, že můžu každý den dělat to, co miluju. A tohle je pro mě privilegium. Ne každý člověk na téhle planetě tohle může dělat a to je moje výhra. Co se mi na tom ocenění líbí, je, že je to ocenění týmu. Líbí se mi, že tým dostal pozornost, kterou si zaslouží za svou tvrdou práci,“ říká skromně Bareman.

Zdroje:  YouTube

Nejnovější články