Čečenského "vlka" Chimaeva čeká v UFC velký test, poradí si s elitním Brazilcem?

Čečenského "vlka" Chimaeva čeká v UFC velký test, poradí si s elitním Brazilcem? Khamzat Chimaev | zdroj: Profimedia

Khamzat Chimaev se stal ze dne na den postrachem UFC a bylo velice pravděpodobné, že se během krátké doby probije mezi absolutní špičku. Nyní přichází největší výzva jeho dosavadní kariéry, vítězství by ho totiž s největší pravděpodobností katapultovalo až k titulové šanci.

Tak se konečně dočkal! Čečenský bojovník se švédským občanstvím Khamzat Chimaev, který během své kariéry ještě nikdy neochutnal porážku (10 vítězství a všechna před limitem) a jemuž momentálně patří v žebříčku welterové váhy jedenáctá příčka, by se měl v rámci turnaje UFC 273 střetnout s divizní dvojkou Gilbertem Burnsem.

Chimaev v posledních měsících vyzýval kde koho a padala i taková šílená jména jako Conor McGregor, Brock Lesnar nebo Nate Diaz, ale reálně měl i přes poslední výhru nad Li Jingliangem (říjen 2021) veliké problémy sehnat prestižního soupeře. Nakonec se ale přeci jen dohodl s Brazilcem Burnsem, se kterým už se několik měsíců kočkoval na sociálních sítích.

Burns jel jednu dobu ve welterové váze jako nezastavitelný stroj a po šesti výhrách v řadě dokráčel v únoru 2021 až do titulového zápasu se svým bývalým tréninkovým kolegou a šampionem Kamaru Usmanem. S tím sice předvedl parádní souboj, a jednu chvíli byl dokonce vítězné trofeji velice blízko, ale nakonec podlehl po TKO ve třetím kole. Chuť si po této prohře spravil během loňských prázdnin, kdy jasně na body porazil „Wonderboye“ Thompsona.

Když v polovině ledna poprvé prosáklo na povrch, že se pracuje právě na zápase Chimaev – Burns, vzbudilo to u lidí pohybujících se v UFC veliké nadšení. Bývalý dvojnásobný šampion UFC a nynější komentátor Daniel Cormier například absolutně nepochybuje o tom, že vítěz získá okamžitou pozici vyzyvatele.

„Tohle bude fantastický duel, který vás nadchne“ řekl DC pro podcast The Schmo. „Existují zápasy vyzyvatelů, které jsou zábavné, ale tohle je zápas, který vás posadí na zadek. Pokud Chimaev Burnse porazí, tak mu bude velice těžké upřít titulový zápas. A myslím si, že on a Kamaru Usman bude další dobrý fight. Ale musí se mu podařit projít přes Burnse.“

Bývalý vyzyvatel polotěžké váhy a nynější těžkotonážník Alexander Gustafsson, jenž s Chimaevem trénuje, si dokonce tipl, že by jeho parťák dokázal Usmana ukončit před časovým limitem. „Upřímně si myslím, že by Kamarua uspal,“ prozradil Gustaffson pro ESPN. „Myslím, že kdyby se dotkl jeho brady, tak je veliká šance, že Usman usne. Kamaru Usmana mám rád. Líbí se mi jeho údery i jeho wrestling, ale prostě si nedokážu představit, že by ustál Khamzatovy rány.“

Podle všeho nás tak čeká opravdu velkolepá podívána a velice pravděpodobně nebude od samotného začátku nouze o dramatické momenty. Turnaj UFC 273, na kterém jsou už oznámeny také dva titulové zápasy (Alexander Volkanovski vs. Chan Sung Jung a Aljamain Sterling vs. Petr Yan) navíc odstartuje už 9. dubna.

Zdroje:  ESPN , The Schmo , Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články