„Noční můra“ v UFC skončila. Nejdéle sloužící bojovník Diego Sanchez byl vyhozen za podivných okolností

„Noční můra“ v UFC skončila. Nejdéle sloužící bojovník Diego Sanchez byl vyhozen za podivných okolností Diego Sanchez | zdroj: Profimedia

Diego Sanchez doplatil na ego svého trenéra a téměř po 20 letech v UFC byl z organizace vyhozen.

Necelých deset dnů před svým posledním zápasem byl z řad UFC vyhozen legendární bojovník Diego „The Nightmare“ Sanchez. Jeho odchod však není úplně jasný a provází jej dost zvláštní okolnosti.

Diego není obyčejný bojovník. V UFC bojoval už od roku 2003 a organizaci zůstal věrný až do teď, což z něj dělá nejdéle sloužícího bojovníka v historii UFC. Byl známý především svojí zběsilostí a houževnatostí a jeho zápasy patřily vždy k těm nejatraktivnějším. Do UFC se Diego dostal jako účastník první řady reality show The Ulitmate Fighter, kde vyhrál ve své váhové kategorii (střední váha) a vysloužil si tak kontrakt s nejprestižnější MMA organizací. Už během show byl ale považován za podivína, jako jediný ze zápasníků pravidelně provozoval jógu nebo se snažil o získání energie z blesků na obloze.

Mezi největší Sanchezovi úspěchy patří vítězství nad Nickem Diazem, Jimem Millerem nebo Clayem Guidou. Nikdy ale nezískal šampionský pás. K dnešnímu dni má zaznamenaných 43 zápasů, z toho 30 výher a 13 proher. A vypadá to, že tato číslo budou (minimálně v UFC) definitivní.

Diego se měl v sobotu 8. května rozloučit s UFC svým posledním zápasem, a to s Donaldem Cerronem při UFC Fight night. Jak už víme, k tomuto zápasu nedojde. Sanchez na svých sociálních sítích uvedl, že je konečně volný, čímž měl na mysli, že ho s UFC již nepojí žádný kontrakt.

U příspěvku však nezapomněl označit jiné MMA organizace, jako například Bellator nebo One Champioship. Tím chtěl zřejmě dát najevo, že ve svých 39 letech nechce pověsit své rukavice na hřebík a je otevřený i jiným angažmá.

A proč UFC s Diegem ukončilo takto náhle kontrakt, aniž by mu dopřálo rozlučkový zápas? Za všechno může pravděpodobně jeho trenér, Joshua Fabia. Ten Sancheze trénuje od roku 2019 a jejich spolupráce již od začátku vyvolává nejedno zdvižené obočí a kroucení hlavou. Vypadá to totiž, že Joshua není ani tak trenér bojových umění, jako spíše „životní kouč“, který vybudoval svoji „Školu osobního uvědomění“, a který má dost zvláštní metody tréninku. Své svěřence například naháněl po oktagonu s nožem, což vysvětlil tím, že když se budou moct vyhnout těmto útokům nožem, v pohodě se pak dokáží vyhnout útokům pěstmi.

Ten samý Joshua Fabia se spolu s Diegem zhruba před sedmi měsíci účastnil setkání se zpravodajským týmem UFC. Začátek rozhovoru probíhal naprosto v poklidu, Sanchez se rozpovídal o svém zdraví, o jeho zápase s Pereirou (ve kterém zvítězil na diskvalifikaci) i jak mu jeho kouč Fabia pomohl najít „své pravé já“. Mimo jiné se také řešilo, proč bude v jeho rohu nově Stephan Bonnar – také účastník první řady The Ultimate Fighter, který se poslední dobou dost často ukazoval ve Fabiově škole.

Když už se všichni loučili, Joshua Fabia se přihlásil o slovo. A odtud to začalo jít z kopce. Joshua prakticky obvinil reportéry, že kvůli nim si lidé utahují z Diega a špiní jeho odkaz. Že jsou zaujatí proti němu i proti Fabiovi. Fabia si víceméně jenom potřeboval postěžovat, že ho nikdo v MMA komunitě nerespektuje a nebere jej vážně. Úplně zbytečně vyhrotil rozhovor a setkání, které bylo v přátelské atmosféře. Z rutinního rozhovoru se tak stalo velmi emočně vypjatý souboj mezi Joshuou, který si stěžoval, jak jsou na něj média zlá a reportéry, kteří se mu snažili vysvětlit, že tohle setkání není o něm. Tomu všemu přihlížel rozpačitý Sanchez, který vypadal, že neví, co si o tom všem má myslet, zatímco Stephan Bonnar všechno nahrával na telefon.

Právě části tohoto videa se před plánovaným zápasem s Cerronem objevily na instagramu Diega Sancheze a právě tehdy došla UFC trpělivost, zápas zrušilo a s Diegem ukončilo spolupráci.

K incidentu se vyjádřil i prezident organizace Dana White: „Mám s Diegem skvělý vztah, mám ho moc rád a doufám, že je v pořádku,“ řekl pro Yahoo Sports. „Jedna ze smutných věcí, které se dějí nejenom ve sportu, a chci, abyste mě citovali, je, že tihle divní týpci přijdou bůhví odkud a přisají se na zápasníka nebo sportovce. Nikdy to pro ně neznačí nic dobrého.“

Diego Sanchez zdroj: Profimedia Dana White nemluvil jen do větru a Sancheze si za téměř 20 let co pro něj pracuje, opravdu oblíbil. Důkazem je také to, že Diego dostal za zrušený zápas s Cerronem zaplaceno, jako kdyby do zápasu nastoupil. Byla mu vyplacena nejen částka za účast v zápase (155 tisíc dolarů), ale i 35 tisíc dolarů jako bonus za výhru a 21 tisíc dolarů jako bonus za propagaci kolekce oblečení.

Uvidíme, kam se příběh dál posune, jelikož Fabia i Diego slíbili, že se k ukončení kariéry v UFC brzy vyjádří.

Zdroje:  BJPenn.com , mmafighting.com , mmajunkie.com

Nejnovější články