Nůž v kleci, speciální technika a podivné rady – takový normální trénink Diega Sancheze

Nůž v kleci, speciální technika a podivné rady – takový normální trénink Diega Sancheze Diego Sanchez | zdroj: Profimedia

Diego Sanchez má nového trenéra, který má hodně podivné tréninkové metody. Jsou sice šílené, ale zato nefungují.

Předminulý víkend se odehrál zápas mezi nejdéle působícím zápasníkem v UFC Diego Sanchezem a brazilským divochem Michaelem Pereierou. Ze zápasu vyšel vítězně Sanchez, když mu Pereira dal koleno do hlavy na zemi  a byl za to diskvalifikován. Pro Sancheze to bylo vysvobození ze zápasu, který prohrával. Mimo prvního odvážného útoku, který mu ale nevyšel, vlastně ani nic moc nepředvedl.

Po zápase i před ním se dost mluvilo o jeho novém trenérovi, jehož metody jsou přinejmenším kontroverzní. A kdo je vlastně Joshua Fabia, který je necelý rok Diegovým novým trenérem?

Joshua je zakladatelem Školy sebeuvědomění (School of Self-Awareness) – organizace, jejímž hlavním cílem je pomáhat lidem, kteří chtějí sloužit světu, kteří chtějí být empatičtí a soucítit s ostatními.

Na svých stránkách Fabia popisuje jeho vlastní zkušenost s bojovými uměními a za svoje silné stránky považuje obranu, lidská práva a fyzioterapii. Ve své škole nabízí širokou škálu lekcí od „Dýchání a pohybu“, přes „Uzdravování“ až po „SOS metodu přežití“. Otázkou je, zda z něj tyto znalosti dělají dobrého trenéra MMA.

A i když se jeho svěřenec k jeho tréninkovým metodám nevyjadřuje, najdou se jiní, kteří ano.

Zápasník Emil Meek se měl se Sanchezem potkat v kleci, ale ze zápasu sešlo. Nicméně ti dva se rozhodli, že když spolu nebudou zápasit, mohou spolu alespoň trénovat. A oba dva je trénoval právě Josh Fabia. V rozhovoru pro South China Morning Post Meek popsal, jak tréninky probíhaly.

 „Dostal jsem se do stavu, kdy jsem mu naprosto věřil. Všechno, co mi říkali, že mám dělat, jsem dělal na 100%. A byly to ty nejšílenější věci, jaké jsem kdy dělal. Jednou nás Joshua naháněl po zamčené kleci s opravdickým a hodně ostrým nožem. Chtěl, abychom se hýbali.“

Meek také řekl, že se snažil se Sanchezem mluvit o jeho vztahu s Fabiou po jeho zápase s Pereirou:

„Kontaktoval jsem ho po zápase a řekl mu něco ve smyslu – Je mi líto, když tě vidím podávat takové výkony, myslím, že máš na víc. Prosím, alespoň zvaž, co se ti snažím říct.“

„Myslím, že problémem je, že [Diego] vždycky dělal bláznivé věci, ale vždycky byl schopný to vyvážit svými dovednostmi v MMA. Jenže teď od toho nějak ustoupil a zůstaly už jen ty bláznivé věci. Nemyslím si, že se mu bude s tímhle přístupem v UFC dařit“.

K tomuto se samozřejmě vyjádřil i Fabia. Snažil se vysvětlit, že díky jeho metodám ho nebyl Periera schopný trefit svými kopy. Dokonce se nechal slyšet, že se Sanchezem trénoval speciální techniku pro jeho zápas s Michaelem Chiesou - tzv. Stone cold stunner“, který by prý mohl mít pro jeho soupeře fatální důsledky.

Chiesa se o tom dozvěděl ještě před jejich zápasem. „Ukázali mi, co to je, a upřímně, začal jsem se smát.“ řekl pro MMA Junkie. „Musel by mě chytnout za bradu a jeho záda by byly zezadu mojí hlavy – jako kdyby mi chtěl nasadit gilotinu. Pak by se musel otočit zády ke mně, zatímco by mě pořád držel. Tlačil by mojí zadní část krku na jeho rameno a stáhl mě k zemi.“

Tato technika se často vidí v secvičených wrestlingových zápasech WWE, v MMA už nikoliv, protože tato technika je hodně nereálná. Podívejte se sami, jak tato technika vypadá:

 

I přes Fabiovo tvrzení, jak devastující účinky by tato technika měla, Chiesa neměl strach z toho, že by ho Sanchez vážně zranil. „Kámo, to je jako kdyby ses připravoval na lekci jógy nebo tak něco. Já tě prostě zmlátím a ty se tu snažíš vymyslet tyhle pohyby, strkáš si do nosu tea tree olej nebo co to sakra bylo.“

Všechna tato tvrzení však Fabia nenechala chladným. Tvrdí, že se jedná o očerňovací kampaň proti jeho osobě. A také se diví, proč lidé místo toho nemluví o mistrovském pohybu Sancheze při obraně, který se hýbe „stejně jako Floyd Mayweather“.

Fabia viní hlavně Joe Rogana, který se o něm zmínil ve svém podcastu více než rok zpátky.

„Takhle kritika vzešla od Joe Rogana a jeho hloupých řečích, protože nesplnil svoji povinnost a nezjistil si, kdo jsem.“ Má také výtky ke komentátorům Diegova posledního zápasu. Kritizuje hlavně Cormiera, který řekl, že by se Sanchez měl držet toho, v čem je dobrý a zápasit.

„Snaží se vyplnit mezery vtipy. Komentovat. Říkejte, co se děje. Nikdo se vás neptá na váš názor. Kdyby jsi šel po takedownu, Cormiere, knockoutoval by tě“, řekl Fabia. „Tak se přestaň tvářit, že každý může jít po takedownu, že je to přece jednoduché. O čem to sakra mluvíte?“

Jenom pro upřesnění, UFC samozřejmě chce, aby komentátoři říkali svoje názory. A Daniel Cormier je dvojnásobným šampionem v MMA a byl dokonce olympijský reprezentant ve wrestlingu…

Nutno dodat, že za celý zápas s Pereriou nedostal Sanchez od Fabia žádnou technickou radu. Fabio mu místo toho dával rady jako „Pět nádechů, pět nádechů“, „Napij se vody“ nebo „Mysli na stín, stín!“.

Otázkou zůstává, kdo z tohoto vztahu má užitek. Poslední dobou je Sanchezův instagramový účet plný videí, které promují Fabiovu školu sebeuvědomění, což nahrává tomu, že právě Fabio bude pravděpodobně tím, kdo může z této spolupráce těžit více.

Bude zajímavé vidět, jak se k celé situaci vyjádří také Sanchez sám a jestli učiní přítrž těmto spekulacím. 

Zdroje:  BJPenn.com , mmamania.com

Nejnovější články