Přátelství půjde stranou, kamarádi se pobijí o titul UFC. Kara-France věří, že dokáže jako první Morena sundat KO

Přátelství půjde stranou, kamarádi se pobijí o titul UFC. Kara-France věří, že dokáže jako první Morena sundat KO Kai Kara-France | zdroj: Profimedia

Adesanyův týmový parťák Kai Kara-France má před sebou největší zápas kariéry. Soupeře má sice rád, v kleci ale vypne a půjde po KO.

Muší divize UFC pozná o víkendu nového šampiona, i když pouze prozatímního. Ten současný, Deiveson Figueiredo, totiž léčí zranění rukou a do akce se nejspíše tento rok už nepodívá. Navíc není úplně spokojený se svou současnou smlouvou, takže UFC nelenilo a rozhodlo se mu určit "zástupce", který trůn do jeho návratu pohlídá. Pobije se o něj bývalý šampion Brendon Moreno, který je na titulové souboje zvyklý, s "nováčkem" Kai Kara-Francem z Nového Zélandu.

Uvozovky u nováčka jsou na místě, protože Kara-France má za sebou ve svých 29 letech úctyhodných 34 zápasů. Většinu jich absolvoval v Asii, kde také nasbíral většinu svých KO vítězství. V roce 2018 se potom přestěhoval do UFC, kde se rychle etabloval jako někdo, s kým je třeba počítat na špici. A přestože ho trochu přibrzdily prohry s dvěma Brandony - Royvalem a nadcházejícím soupeřem Morenem, poslední tři zápasy dokázal přetavit skvělými výkony ve vítězství. Vypnutí bývalého šampiona bantamu Codyho Garbrandta ho dostalo více do povědomí velké části fanoušků a poslední zápas s tehdy neporaženým Askarem Askarovem mu zase pomohl vyšplhat v žebříčku muší váhy.

Ten risk se vyplatil, bojovat s někým tak vysoko. Nikdo s ním nechtěl jít, všichni v nejlepší pětce dostali stejnou nabídku, ale nevzali ji. Proto jsem dostal za odměnu titulový zápas, protože jsem to vzal...a všem jsem ukázal, co dokážu,“ vrátil se Kai pro server The AllStar ke klíčovému souboji, který mu zajistil víkendové dostaveníčko s Morenem.

Rozhodně ale nemůžeme čekat nějaký vyhrocený trash talk v předzápasových rozhovorech nebo na tiskové konferenci, protože oba prý pojí přátelské vztahy:

Jsme s Brandonem kamarádi, máme se rádi. Jak můžete mít nerad někoho, kdo je rodinný typ a sbírá lego?“ připomněl známý koníček svého mexického soupeře a taky styčný bod v oblasti rodiny. Kara-France se totiž nedávno stal poprvé otcem. „Ale jakmile se dostaneme do klece, je to jen byznys a oba máme cíl stát se šampionem,“ ubezpečil fanoušky, že v kleci půjde přátelství na chvíli stranou.

Jak už jsme zmínili, půjde o odvetu, oba dva bojovníci se střetli v roce 2019, kdy se třech kolech z vítězství na body radoval Moreno. Přesto má Kara-France zdravou sebedůvěru a věří, že bude tentokrát tahat za delší konec on. Jako nevýhodu nevidí ani absenci zkušeností v zápasech na pět kol:

Lidi, co věří Brandonovi kvůli zkušenostem, protože už byl v titulových zápasech a pro mě to bude poprvé, těm chci říct, že to nebude hrát roli. Muší váhy se neunaví, tři kola, pět kol, pojedeme pořád naplno. Očekávám tvrdý boj, nějaké rány netrefím, ale některé najdou svůj cíl a očekávejte, že ho pošlu k zemi,“ netají se tím, jak by nejraději rozhodl souboj ve svůj prospěch. Přesto je prý připravený na všechny možné scénáře:

Když se potkáme ve středu klece, tak to s radostí přijmu a budeme se štípat. Když se to vyvine v šachy, kde budeme bojovat strategicky z dálky, tak to taky s radostí příjmu. Vím, že mě bude chtít vzít na zem, ale budu na to připravený. Nebudu se bát jeho schopností v boji na zemi. On věří ve své jiu-jitsu a wrestling, ale já stejně tak věřím ve své schopnosti,“ dodal sebevědomě.

Bude zajímavé sledovat, v jakém duchu se zápas ponese, protože ačkoliv Kai mluvil o tom, že se jej Brandon pokusí strhnout na zem, jejich první vzájemné střetnutí se tak nevyvíjelo. Šlo tehdy o fight čistě v postoji, kdy se ani jeden ze zápasníků nepokusil o takedown. A v tomto postojářském vystoupení měl mexický bojovník navrch, i když nikterak výrazně.

Plán Kara-France, že dokáže poslat Morena k zemi nějakým povedeným úderem zní sice hezky, ale je třeba říct, že Mexičan je známý svou odolností a ještě nikdo ho v oktagonu neukončil. Syndromem skleněné brady ale netrpí ani Kai, který KO poznal pouze v začátcích profesionální kariéry před více než 10 lety. Taková odolnost ale podle Novozélanďana nemusí vydržet věčně:

Každý to má jinak, ale všechny to jednou dožene. Podívejte se na Maxe Hollowaye, ten je odolný pořád stejně, i když byl v bitvách s Alexem… Ale není to něco, co bych já chtěl přinášet do mých zápasů. Samozřejmě je fajn dokázat hodně ustát a vydržet celý zápas, ale není to zrovna nejchytřejší přístup a není to něco, co se učíme v City Kickboxing,“ zmínil svoji domovskou tělocvičnu. Tu sdílí například s šampiony Volkanovskim nebo Adesanyou. Další známý svěřenec City Kickboxing Dan Hooker ale nejspíše na inkriminovaných lekcích chyběl.

Nechci tenhle sport opouštět s příliš mnoha ztracenými mozkovými buňkami. Chci se stát šampionem, zůstat na vrcholu pár let a odejít ve chvíli, kdy budu chtít já, ne moje tělo,“ dokončil následně svou myšlenku Kai.

UFC zatím minimálně Novozélanďanovi neřeklo, jestli vítěz bude sjednocovat titul proti Figueiredovi, což je nejspíše způsobeno pouze nejistotou v dalším působení Brazilce v rámci muší váhy. Ten totiž občas mluví o přesunu o váhu výše. Kara-France si ale nemyslí, že k takovému kroku dojde:

Myslím, že zůstane v muší váze. Chce výzvu a chce, abych vyhrál (nad Morenem). Jak řekl v jednom rozhovoru, tak si myslí, že Brandona vypnu,“ připomněl jeden z výroků současného šampiona. Jeho motivace k takovému prohlášení ale mohla být spíše dána jeho nechutí postavit se v oktagonu počtvrté proti stejnému soupeři.

Jestli bude Figueireido nucen přesto tento zápas absolvovat, nebo dostane novou výzvu v podobě Kai Kara-France, se dozvíme již tento víkend na UFC 277. Hlavní část startovky začíná ve 4:00 ráno našeho času.

Zdroje:  The AllStar

Nejnovější články