UFC 244 je tady, čeká vás nálož skvělých zápasů

UFC 244 je tady, čeká vás nálož skvělých zápasů zdroj: Profimedia

Sobotní večer nebude jen o Diazovi s Masvidalem, na boj čeká zástup skvělých fighterů

Ačkoliv je UFC 244 zmiňováno především jako boj o BMF titul, tedy humorný titul o největšího drsňáka, který vítězi duelu MasvidalDiaz předá sám The Rock, ve skutečnosti je 244 pekelně nabitá karta plná bojovníků, kteří sami někdy bojovali v hlavních zápasech. Podívejte se na ně:

Kevin Lee vs. Gregor Gillespie

První zápas hlavní karty obstarají bojovníci, jejichž největší předností je boj na zemi. Kevin Lee je populární rodák z drsného Detroitu. Do UFC vtrhl jako uragán. Dokázal porazit například Jaka Matthewse, Francisca Trinalda či Michaela Chiesu. Právě s Chiesou se popral na dnes již legendární tiskové konferenci, pořádané před turnajem UFC 214. Vítězství nad Chiesou posunulo Kevina až k souboji o prozatimní pás šampiona lehké váhy. Tony Ferguson ukázal Leemu, že v MMA existují různé úrovně a Kevin zdaleka nedosahuje kvality těch nejlepších. Ferguson zvítězil v třetím kole na submission. Porážku odčinil zkraje roku 2018, kdy si poradil s nebezpečným kickboxerem Edsonem Barbozou. Lee je příklad bojovníka, který je příliš malý na welterovou divizi, ale zároveň má problém shazovat do lehké váhy. V 70 kilogramech přišly další dvě porážky, ovšem s velkými jmény UFC. Rafael dos Anjos i Al Iaquinta jsou bývalí tituloví vyzývatelé a bojovníci, kteří dokázali najít recept na wrestling a velkou sílu rodáka z Michiganu. Ukončit sérii porážek proti neporaženému oponentovi bude tvrdý oříšek.

Kevin Lee zdroj: Profimedia

Gregor Gillespie je jedním z mála neporažených bojovníků napříč UFC. Ve svých dvaatřiceti letech přichází do nejlepšího zápasnického věku a touží vystoupat na vrchol. Během své kariéry zápasí tak nějak mimo záři reflektorů. Mezi fanoušky není příliš známý a musí o svou přízeň bojovat. Zápasil na turnajích UFC 2010 či UFC Fight Night Rockhold vs. Branch. Ukončil například Andrew Gonzaleze a Jordana Rinaldiho. Ve svém posledním zápase skolil Yancy Medeirose, který je tréninkovým partnerem šampiona pérové váhy Maxe Hollowaye. Gillespie je skvělý zemař, který ukončil 5 soupeřů na submission. Ve svém rekordu má i 6 KO/TKO. Případné vítězství výrazně posune Gillespieho jak v žebříčku UFC, tak i v zájmu fanoušků.

Derrick Lewis vs. Blagoy Ivanov

V druhém  zápase hlavní karty zavítáme do nejtěžší váhové kategorie. Derrick Lewis patří mezi nejzábavnější MMA bojovníky. Dnes již legendární věta: My balls was hot, patří do zlatého fondu UFC. Lewis má na svém kontě 21 vítězství, z toho 19 ukončil před limitem. Nad jeho síly byl i český bojovník Viktor Pešta. Viktor měl nad Lewisem velkou převahu, ovšem ve třetím kole schytal několik tvrdých úderů a odešel poražen. Následovala série vítězství nad borci, jakými jsou Gabriel Gonzaga, Roy Nelson, Travis Browne. Velkou kaňkou je porážka s Markem Huntem, kdy Derrick nastoupil do zápasu zraněný, což se výrazně projevilo na jeho výkonu. Po návratu porazil tři velká jména těžké divize – Tybura, Ngannou a Volkov byli nad síly rodáka z Texasu. Odměnou byl titulový zápas proti Danielu Cormierovi. Lewis v zápase neměl moc šanci a odešel rychle poražen. Na druhou stranu, dostal největší výplatu svého života. V březnu letošního roku schytal tvrdé KO od bývalého šampiona Juniora dos Santose a v souboji s bulharským bijcem, bude chtít získat ztracené sebevědomí.

Blagoy Ivanov je rodák z bulharské Sofie, který se od mládí věnuje bojovým sportům. Box, kickbox i zápas přinesly potřebný základ pro MMA. Ve svých 33 letech je jediným bulharským bojovníkem v UFC a nutno říci, že svou zemi hrdě reprezentuje. Ve své kariéře prohrál pouze s Alexanderem Volkovem a Juniorem dos Santosem, což jsou velká jména světového MMA. I když je Ivanov těžká váha, nemá na svém kontě tolik knockoutů, jak by se mohl očekávat. Na druhou stranu je komplexní bojovník, který má 6 ukončení na KO/TKO, 6 na submission a 6 výher rozhodnutím na body. Poslední dvě výhry nad Benem Rothwellem a Taiem Tuivasou však nesou hořkou příchuť a bučení přítomných diváků. V obou duelech viděli fanoušci vyhrát soupeře, nicméně ruka nahoru šla Blagoyovi. Uvidíme tedy, zda zkusí agresivním stylem Lewise ukončit, anebo znovu počká na náklonost bodových rozhodčích.

Stephen Thompson vs. Vicente Luque

Wonderboy Thompson je neporaženým králem kickboxu. S bilancí 57-0 vstoupil do MMA jako bojovník, který sebou přináší neobvyklý karatistický styl. Side kicky, high kicky, kopy s otočkou, ruce dole a neuvěřitelná rychlost, to vše zdobí miláčka Americky, který ve svém volném čase trénuje karate s malými dětmi. V UFC byl dlouho neporažený. Ukončil Roberta Whittakera, Johny Hendrickse a na body přetlačil Rory MacDonalda. Největší zápas kariéry odbouchal na turnaji UFC 205, kdy remizoval s Tyronem Woodleym. V odvetě odešel těsně poražen, ale touhy po titulu se nevzdal. Po vítězství nad Jorge Masvidalem přišli dvě nečekané porážky. Na Thompsonovi síly byli jak Darren Till, tak Anthony Pettis. Od Pettise schytal první KO své kariéry. Nyní je zpátky v plné síle a dle svých slov si užívá atmosféry před nadcházejícím duelem.

Vicente Luque je brazilský rodák s přezdívkou „tichý zabiják“. Jako každý brazilský bojovník dominuje v jiu-jitsu, které dokáže v zápasech skvěle využit. 6 soupeřů utáhl na submission, 9 ukončil na KO. Ukončil Nika Price, na body přetlačil Mika Perryho a stejně tak prohrál s Leonem Edwardsem, který je kousek od titulu. Luque je 14. v pořadí welterové divize. Pokud zvítězí, pravděpodobně se dostane někam k TOP 10, jenže Wonderboy je jedním z nejtěžších možných soupeřů a v zápase bude favoritem.

Kelvin Gastelum - Israel Adesanya zdroj: Profimedia

Kelvin Gastelum vs. Darren Till

V hlavním předzápase se přestaví bojovník, který téměř přetlačil Israela Adesaynu. Gastelum je prvotřídní wrestler s neuvěřitelnou silou svých úderů. Úspěchy sbíral již ve welterové divizi, kdy přetlačil například Johny Hendrickse, Ricka Storyho či Nata Marquardta. Po neúspěšném shazování před turnajem UFC 205 přestoupil do střední váhy, kde se perfektně zabydlel. Porazil Kennedyho, Bispinga či Jacare Souzu a vysloužil si titulovou šanci. S Adesanyou odzápasil dvacet pět minut, ale odešel poražen jednomyslným rozhodnutím na body. Kelvin je v osobním životě sympatický a hodný člověk, který se těší velkému zájmu fanoušků. Ve svém mladém věku jistě dostane další titulovou šanci, k tomu možná postačí rychlé sobotní vítězství.

Darren Till je ve svých šestadvaceti letech největší hvězdou britského MMA. V UFC získal šest vítězství v řadě. Kovboj Cerrone schytal tvrdé KO již v prvním kole. V hlavním zápase liverpoolského turnaje přetlačil v pěti kolech Stephena Thompsona. Vysněný titulový zápas přišel proti již bývalému šampionu welterové váhy – Tyronu Woodleymu. T-Wood ukázal zkušenost a Tilla k ničemu nepustil. Tvrdým hákem poslal Darrena k zemi, kde ho utáhl na Brabo Choke. První porážka často zápasníkem otřese a to se přihodilo i rodákovi z Liverpoolu. V hlavním zápase UFC Fight Night 147 v druhém kole utržil tvrdé KO od Jorge Masvidala, který Tillovi rychlým způsobem zavřel ústa. The Gorilla, jak se Tillovi přezdívá, měl vždy problém se shazováním přebytečných kil, a proto se rozhodl k přechodu do střední váhy. Nemusí si ničit tělo drastickým hubnutím a měl by mít v zápase více síly a energie. Všeobecně se očekává ukončení před limitem, ať z jedné, či druhé strany.

Jorge Masvidal vs. Nate Diaz     

Hlavní zápas obstarají dva opravdoví zabijáci světového MMA. Nate Diaz vyzval Masvidala se slovy, že oni dva jsou poslední gangsteři v UFC. East Coast vs. West Coast v souboji o Baddest Mother Fu*ker belt – Pás toho největší sr*ce v UFC. Masvidal o sobě tvrdí, že je neporažený na ulici. V profesionálním MMA má bilanci 33-13. Hvězdou světových rozměrů se stal v červenci, kdy naskočením kolenem ukončil Bena Askrena za pouhých 5 vteřin. „Gamebred“ je nyní trojka welteru a míří za titulem. V kleci předvádí neustálý tlak na soupeře. Výborně pracuje se vzdáleností, ze které dokáže rychle zkrátit a udeřit tvrdým úderem. 15 soupeřů ukončil na KO/TKO, dva na submission. Jorge je králem dlouhý zápasů, které ovšem často prohrává. 10 duelů rozhodli rozhodčí v jeho neprospěch. V hlavním zápase večera nechce nechat nic náhodě a Diaze ukončit před limitem.

Nate Diaz je jedinečný přírodní úkaz. Černý pás v jiu-jitsu, triatlonový závodník, vegan a velký průkopník CBD produktů. Nate patří mezi absolutní legendy světového MMA. Fanoušci ho milují, po McGregorovi má možná největší fanouškovskou základnu. Lidé těžce nesli, že po dvojzápase s Conorem na tři roky odešel ze zápasového dění. Formu ovšem neztratil, a když nastoupil s Anthony Pettisem, přišel starý, dobrý Nate Diaz. Až neuvěřitelná frekvence úderů, skvělý wrestling a tlak na pletivu. Jiný level ukázal v práci na zemi, kdy svým jiu-jitsu nedával Pettisovi sebemenší šanci na úspěch. Diaz si zakládá na pověsti fightera, který nikdy nebral zakázané látky. Proto v týdnu celý svět vyděsila zpráva, že Nate dopoval. Vše se nakonec vyřešilo a stocktonský rodák byl očištěn. „Jsem zpátky, protože všichni ostatní stojí za ho*no.“ Klasický Nate Diaz. Ustojí úvodní tlak Masvidala a dojde si pro vítězství nebo se Jorge stanem teprve třetím bojovníkem, který Diaze ukončí? To vše zjistíme v noci ze soboty na neděli.

Nejnovější články