Před týdnem bojovala v MMA, teď bude Stamp Fairtex obhajovat svůj titul v kickboxu

Před týdnem bojovala v MMA, teď bude Stamp Fairtex obhajovat svůj titul v kickboxu zdroj: Profimedia

Mladá Thajka si pomalu ale jistě kráčí pro titul v MMA, nehodlá se však vzdát ani svých šampionských pásů v kickboxu a Muaythai.

 

Když se Conor McGregor před lety stal současně šampiónem UFC ve dvou váhových kategoriích, v podstatě tak dal vzniknout novému fenoménu a zatoužili po tom také další bojovníci. Následoval ho Daniel Cormier a také Henry Cejudo, který navíc kdysi získal zlatou medaili na olympijských hrách a tak teď sám sobě začal přezdívat „Triple C“ - trojnásobný šampión.

V ženském MMA se však právě rodí nová hvězda první velikosti. Stamp Fairtex ovládla v největší asijské organizaci nejprve kickbox a Muaythai, kde drží tituly. Pořád jí to však není dost a tak se touží stát první šampiónkou ve třech bojových sportech. Ještě neobvyklejší na tom je, že své tituly ze standupových disciplín také obhajuje, takže to není tak, že by se kompletně přeorientovala a trénovala čistě MMA. 

Hrdinka z venkova

Stamp pochází jako spousta legendárních thajských bojovníků z venkova. Její rodiče vlastní ovocnou farmu a otec také tělocvičnu, kde se trénuje tradiční thajské bojové umění Muaythai. Jeho dcera tak trénovala už od věku pěti let. Během střední školy však přestala, dokud jí nekontaktoval manažer věhlasného Fairtex gymu, kde měla lepší podmínky a získala také možnost trénovat další aspekty boje jako wrestling nebo brazilské jiu-jitsu. Přirozeně se jí nedlouho poté zachtělo okusit také MMA. V něm zatím ve svých čtyřech zápasech nenašla přemožitelku. Naposledy 10.ledna knokautovala v prvním kole Indku Puju Tomar.

Tak trochu jiná dvojitá šampiónka

I když se většina zápasů v rámci ONE Championship odehrává pod pravidly MMA, organizace je založena na jiném konceptu než UFC nebo Oktagon a nabízí příležitosti také pro kickboxery a thajské boxery. Fighteři mají navíc možnost disciplíny libovolně střídat, což je pro mnohé z nich lákavé. Už ex-UFC zápasník Sage Northcutt přemýšlel o tom, že by jednoho dne rád získal tituly ve všech třech disciplínách. V posledním zápase ho ale vrátil nohama na zem zkušený thaiboxer Cosmo Alexandre, když mu hned prvním úderem zlomil čelist doslova na tisíc kousků. Sage se svého snu asi nevzdá, ale je pravděpodobné, že pokud se někomu povede získat titul ve všech třech disciplínách, bude to právě Stamp Fairtex.

Ta trochu překvapivě získala svůj první ONE titul v kickboxu, když v říjnu roku 2018 v pětikolové bitvě porazila na body čínskou bojovnici. Organizace jí následně umožnila zápasit také o titul v Muaythai. Ten vybojovala v únoru a poprvé obhájila v červnu. Už tehdy se o ní mluvilo jako o novém fenoménu a velkém talentu.

Stamp Faritex zdroj: Profimedia

Držet dva tituly není pro každého

O tom, že není lehké střídat bojové disciplíny, ví své spousta bojovníků, kteří se o to pokoušeli. Většina z nich si nakonec musela vybrat pouze jeden sport. Stamp se však svých titulů nehodlá vzdát, a tak dva týdny po vítězství v oktagonu míří opět do boje, tentokrát se v hlavním zápase večera s názvem ONE: KING OF THE JUNGLE představí v kickboxu. Navíc ji nečeká vůbec lehký zápas. S Američankou Janet Todd se už nedávno potkaly a byla z toho válka na celých 5 kol.  

Letos také plánuje ještě obhajovat svůj titul v thajském boxu a také zápasit ve smíšených bojových uměních. Sama si je však dobře vědoma, že její cesta v téhle bojové disciplíně je teprve na začátku a má hodně, co zlepšovat. "Co se týče MMA,  chci hodně zlepšit svoje schopnosti. Bude to ještě trvat dlouho, než budu moci zápasit o titul," říká sebekriticky. "Myslím, že můj standup je dost na to, abych se postavila Angele Lee (současná šampionka ONE), ale můj boj na zemi na to ještě nestačí."

Stamp Faritex zdroj: Profimedia

Co dál bude na ONE: KING OF THE JUNGLE k vidění?

Šampion slámové divize kickboxu s několika set zápasy na kontě Sam-A se utká o pás Muaythai s mladým Australanem Rocky Ogdenem, který trénuje pod legendárním John Way Parrem. Pro nováčka v organizaci to bude velká šance zazářit na světové scéně, podobně jako se to povedlo například Johnatanovi Haggertymu, který Samovi-A sebral titul.

Na programu jinak bude většina zápasů podle pravidel MMA a celou událost bude možné sledovat na Youtube kanálu ONE Championship.

Zdroje:  ONE Championship

Nejnovější články