Hlavní karta podzimního UFC 268 odtajněna. Dvě titulové odvety, válka v lehké váze i návrat "muže se skleněnou bradou"

Hlavní karta podzimního UFC 268 odtajněna. Dvě titulové odvety, válka v lehké váze i návrat "muže se skleněnou bradou" Usman - Covington, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Nejslavnější MMA organizace si na podzim připravila lahůdku v podobě turnaje ve slavné Madison Square Garden. Ten odstartuje už za necelých deset týdnů a nabídne pořádně nabitou hlavní kartu.

Na začátek listopadu UFC naplánovalo turnaj s pořadovým číslem 268, který se odehraje ve slavné newyorské hale Madison Square Garden. Nyní konečně oznámilo celou hlavní kartu, která vypadá opravdu skvěle. Můžeme se těšit hned na dvě očekávané titulové odvety, na souboj dvou tvrďáků v lehké váze či na návrat "muže se skleněnou bradou". Pojďme se společně podívat na celé hlavní menu.

Kamaru Usman vs. Colby Covington

Odveta, která visela ve vzduchu hodně dlouho. Šampion Kamaru Usman se s Covingtonem utkal v roce 2019 a byl z toho jeden z nejlepších zápasů roku. Ač jsou oba původně wrestleři, svedli spolu takřka pětikolovou postojářskou řežbu, která nakonec těsně před koncem skončila technickým KO ve prospěch nigerijského šampiona. Američan si z klece kromě porážky údajně odnesl také zlomenou čelist, což však později vehementně popíral a opakovaně se nechal slyšet, že byl duel ukončený předčasně. Nyní tedy dostane šanci na reparát.

Usman ale vypadá na trůnu welterové váhy takřka nesesaditelně. Jeho vláda trvá už téměř dva a půl roku a postupně mu začínají lehce docházet soupeři. Tento Nigerijec s tvrdými údery během své kariéry okusil pouze jednu porážku a momentálně se veze na vlně osmnácti výher v řadě. Bude tedy velice zajímavé sledovat, zda se někomu podaří jeho dominantní vládu zastavit. Nutno ale uznat, že Covington vypadal v jejich prvním klání velice dobře a dokázal šampionovi zatopit.

Rose Namajunas vs. Zhang Weili

Další očekávaná odveta na startovce. Američanka Rose Namajunas přišla o titul slámové váhy v květnu 2019, když s ní Jessica Andrade dost ošklivě práskla o zem. Od té doby trpěla syndromem vyhoření a dalšími psychickými potížemi. Chvíli to tedy dokonce vypadalo, že ukončí kariéru. K tomu však naštěstí nedošlo. Při svém návratu Brazilce porážku oplatila a následně z trůnu po pouhé minutě a osmnácti vteřinách doslova vykopla Číňanku Zhang Weili. Ta teď bude mít šanci ukázat, že to byla pouhá náhoda.

Justin Gaethje vs. Michael Chandler

Tvrďáka Justina Gaethjeho asi netřeba nijak sáhodlouze představovat. Kvůli svému agresivnímu stylu boje patří k velkým oblíbencům fanoušků. Jeho zápasy nikdy nenudí a nejinak tomu bude určitě i tentokrát, kdy se střetne s nebezpečným Michaelem Chandlerem, někdejším několikanásobným šampionem organizace Bellator.

Gaethje se vrací po nečekaně dlouhé pauze. Ačkoliv nebyl zraněný, UFC ho nepochopitelně odstavilo na vedlejší kolej. Naposledy se v oktagonu představil v loňském roce, kdy nejprve doslova zpráskal Tonyho Fergusona, kterému připravil první TKO porážku jeho kariéry, aby pak k souboji o šampionský opasek vyzval Khabiba Nurmagomedova. Na fenomenálního Dagestánce však nestačil a ve druhém kole putoval do říše snů.

Chandler tuhle bitvu v Abú Dhabí sledoval jako náhradník, do boje ale naskočil až letos v lednu. Uvedl se ve velkém stylu, když po dvou a půl minutách sestřelil KO tehdejší žebříčkovou pětku Dana Hookera. Následně dostal šanci zabojovat o uvolněný titul. Ze začátku měl sice navrch, ale nakonec nynějšímu šampionovi Charlesu Oliveirovi podlehl TKO na začátku druhého kola. Teď věří, že se vítězstvím opět přiblíží k pozici vyzyvatele. Proti tvrďákovi jako je Gaethje to ale bude mít hodně těžké.

Sean Strickland vs. Luke Rockhold

Ve střední váze se představí Sean Strickland, který měl v roce 2018 velice ošklivou autonehodou, jež ho především kvůli zraněnému kolenu vyřadila na téměř 24 měsíců. V říjnu 2020 ale oslavil tento parádní striker úspěšný návrat vítězstvím nad Jackem Marshmanem a od té doby rozšířil svou úspěšnou sérii na čtyři zápasy. Momentálně mu tak v divizi patří hezká osmá příčka.

Proti němu nastoupí bývalý šampion Luke Rockhold, jenž se vrací po více než dvouleté pauze a momentálně se nachází v naprosto opačné situaci. Z posledních čtyř duelů hned tři prohrál a ve všech případech schytal tvrdé KO. Kariéru však tento „muž se skleněnou bradou“ ukončit zatím nechce, a dokonce začal trénovat s legendárním Khabibem Nurmagomedovem, aby ještě více zlepšil své zemařské schopnosti a zvýšil tak svou šanci na vítězství.

Germaine de Randamie vs. Irene Aldana

Můžeme se také těšit na excelentní kickboxerku Germaine de Randamie (se kterou se v minulosti přípravovala i česká bojovnice Lucie Pudilová). Ta napravila loni v říjnu prohru se šampionkou bantamové váhy Amandou Nunes netradičním vítězstvím na submisi nad nynější vyzyvatelkou Juliannou Peñou a nyní nejspíš doufá, že by jí další výhra mohla opět přiblížit k souboji o titul.

V cestě jí ale bude stát mexická univerzálka Irene Aldana, která drží z posledních čtyř zápasů tři vítězství (podlehla pouze Holly Holm) a má momentálně podobné ambice. Pro Holanďanku to tak rozhodně nebude jednoduchý duel.

Frankie Edgar vs. Marlon Vera

Bývalý šampion lehké váhy Frankie Edgar postupem času slezl až do bantamu, kde se snaží dokázat především to, že ještě není úplně za zenitem. Proti Pedrovi Munhozovi zde dokázal loni na podzim vyválčit těsné vítězství na body, ale letos v únoru nestačil na potencionálního budoucího vyzyvatele Coryho Sandhagena, který ho sestřelil brutálním kolenem po pouhých 28 vteřinách, takže se Edgar v divizi nachází na osmé příčce.

O tuto pozici se ho bude snažit připravit Ekvádorec Marlon Vera, jenž zatím mezi nejlepší patnáctkou zatím spíše paběrkuje. Z posledních čtyř zápasů má tento univerzál skóre 2:2, což ho řadí na třinácté místo. Případná výhra by tak pro něj znamenala hodně slušný skok v žebříčku a také možnost vybírat si pro své nadcházející duely další zajímavá jména ze širší špičky.

Bobby Green vs. Al Iaquinta

Američan Bobby Green sice své poslední dva zápasy v lehké váze prohrál, ale rozhodně se nemá za co stydět. Tento upovídaný bojovník už dlouhou dobu baví fanoušky svým parádním ofenzivním stylem a je tak zárukou toho, že jeho fighty rozhodně nebudou nudnou záležitostí. Přestože posledně podlehl Rafaelu Fizieovi, diváky kromě atraktivního boje pobavil i tím, že si během souboje stihl se svým protivníkem docela slušně popovídat.

Al Iaquinta, který se mimo bojování živí jako realitní agent, dosáhl svého kariérního vrcholu pravděpodobně v roce 2018, kdy doslova za pět minut dvanáct zaskočil jako náhradník do zápasu proti Khabibovi. Tomu tak umožnil, aby se stal šampionem. Předvedl však velice dobrý výkon a podlehl na body. Následně se mu ale moc nedařilo a od prohry s Danem Hookerem v říjnu 2019 se vinou různých zranění a neshod s matchmakery v kleci neobjevil. Teď ho tak čeká vytoužený návrat, ve kterém bude chtít především obnovit svoji lehce zašlou slávu.

Vypadá to tedy, že se máme opravdu na co těšit a termín 6. listopadu (v České republice 7. listopadu brzy ráno), na kdy je turnaj UFC 268 naplánovaný, by rozhodně neměl chybět v kalendáři žádného fanouška kvalitního MMA.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články