Je to tady, na turnaji v Abu Zabí se v sobotu večer střetne neporažený Nurmagomedov s Poirierem

Je to tady, na turnaji v Abu Zabí se v sobotu večer střetne neporažený Nurmagomedov s Poirierem zdroj: Profimedia

V sobotu od osmi začne bitva o titul v lehké váze, pojďme si představit celou hlavní kartu.

Dustin Poirier vs Khabib Nurmagomedov

Pravděpodobně nejočekávanější zápas roku o plnohodnotný titul šampiona lehké váhy. Dustin Poirier se do organizace dostal poměrně rychle, když zaujal svým drsným nesmlouvavým stylem. Od začátku exceloval především v postoji, kdy své soupeře dost často vypínal, několikrát ale prokázal, že i na zemi umí být rovnocenným soupeřem a submise mu nejsou cizí.

V UFC působí už od roku 2011 a patří k největším veteránům. Momentálně drží čtyři výhry v řadě, kdy nejdříve vypnul trio Anthony Pettis, Justin Gaethje a Eddie Alvarez a letos v dubnu v totální řežbě udolal na body Maxe Hollowaye v bitvě o dočasný titul (interim).

McGregor Nurmagomedov zdroj: Profimedia

Je známo, že jižní cípek Ruské federace ležící u Kaspického moře, který se jmenuje Dagestán, produkuje každý rok neskutečné množství fighterů. Tím nejúspěšnějším a nejznámějším je bez diskuze Khabib Nurmagomedov. Ten je z mládí vychovaný pouličními rvačkami a také armádou a i to ho přivedlo k MMA. Ne nadarmo si ho vybralo UFC a i přes jeho kontroverznější momenty a prohlášení si Dana White mne ruce.

Vždyť Khabib, přezdívaný "The Eagle", ze všech sedmadvaceti zápasů své kariéry neprohrál ani jeden jediný. Vyznačuje se především jako excelentní zemař, který disponuje obří silou. O tom se naposledy mohl přesvědčit ve velice známém a kontroverzním zápase také Conor McGregor, kterého Khabib uškrtil ve 4. kole. Za pozápasové "divadlo" si Nurmagomedov vysloužil téměř roční distanc, který mu právě teď končí.

Edson Barboza vs Paul Felder

A v top 10 lehké váhy zůstaneme. Brazilec Edson Barboza je momentálně číslo sedm. Bývalý kickboxer bojuje v MMA od roku 2009 a do UFC se dostal o pouhý rok později. Je atraktivní především svým výbušným stylem a menším důrazem na obranu. Barboza se utkal snad se všemi soupeři momentální špičky lehké divize, ale jak je vidno i podle jeho postavení, na některé z nich prostě nestačil. Momentálně bojuje spíše s horší formou, kdy z posledních čtyř zápasů tři prohrál. Naposledy podlehl letos v březnu Justinu Gaethjemu, který ho jedním úderem doslova vypnul už po dvou a půl minutách.

Edson Barboza zdroj: Profimedia

Paul Felder je na příčce deset. Američan začínal s thaiboxem a v MMA působí o dva roky méně než jeho soupeř. Umí být také agresivní a své soupeře dokáže poslat k zemi, ale také ovládá lépe defenzivu a pohyb, o čemž svědčí i pouhé čtyři prohry v jeho kariéře. Nutno podotknout, že v UFC dostává poměrně lehčí soupeře a nikdy neměl v oktagonu vyloženě hvězdu. Momentálně drží statistiku prohra - výhra, kdy nejprve podlehl na body Miku Perrymu a stejným výsledkem porazil letos v únoru Jamese Vicka.

Oba dva borci už se spolu potkali v roce 2015 na turnaji UFC v Chicagu a úspěšněji z konfrontace odešel Barboza, který vyhrál jednoznačně na body.

Islam Makhachev vs Davi Ramos

A stále pokračujeme v lehké váze. Islam Makhachev, pochází stejně jako Nurmagomedov z dagestánské Machačkaly. S Khabibem dokonce vyrůstal a do teď s ním trénuje a patří k jeho blízkým přátelům. Islam se kromě MMA věnuje stále sambu, ve kterém se stal v roce 2016 mistrem světa. Ultimátním zápasům se věnuje už devět let a ze sedmnácti zápasů pouze jedinkrát prohrál a to svůj druhý zápas v UFC. Velice silný zemař momentálně vyhrál pětkrát v řadě, naposledy porazil na body letos v dubnu Armana Tsarukyana.

Davi Ramos je klasický zástupce brazilského jiu-jitsu a patří tím pádem k ryzím graplerům. Ze samotného graplingu posbíral několik úspěchů na celosvětových turnajích. MMA se věnuje, stejně jako jeho soupeř, od roku 2010. Nemá sice tolik odbojováno, ale na zemi disponuje obří silou a submisí ukončil většinu svých zápasů, protože se mu opravdu těžko brání. Drží šňůru čtyř výher a naposledy v květnu, paradoxně na body, porazil Austina Hubbarda.

Curtis Blaydes vs Shamil Abdurakhimov

Souboj v těžké váze. Curtis Blaydes byl v mládí dlouholetým veleúspěšným wrestlerem a také úspěšným obráncem ve vysokoškolském americkém fotbale. Svojí nabitou sílu a kondici předvádí také v MMA, kde vypíná jednoho soupeře za druhým. Málokdo s ním vydržel až do třetího kola, protože většinu svých soupeřů brutálně utloukl. Platí na něj zatím jediné jméno. Francis Ngannou. S ním Blaydes eviduje jediné dvě prohry kariéry a naposledy s ním padl loni v listopadu už po 45 sekundách, což přineslo veliký šok. Naposledy porazil až na body letos v březnu Justina Willise.

Třetí Dagestánec zítřejšího večera se jmenuje Shamil Abdurakhimov a je velikým zastáncem bojového umění sanšo. Jedná se o čínský sebeobranný systém, který kombinuje tradiční kung-fu s moderními bojovými technikami. To také z Abdurakhimova dělá většího univerzála, což není na těžkou váhu úplně zvykem. Samozřejmě, že většinu svých soupeřů především vypíná, ale občas si nezadá a je bez problémů schopný zápas ukončit také na zemi. Momentálně drží tři výhry v řadě, v posledním duelu v dubnu umlátil ve druhém kole Marcina Tyburu.

Mairbek Taisumov vs Carlos Diego Ferreira

První zápas hlavní karty a do čtvrtice lehká váha. Mairbek Taisumov je národností Čečenec, ale zároveň má marocké občanství, aby mohl získávat americká víza. Taisumov poměrně dlouho trénoval muay thai přímo v thajském Phuketu, ale nakonec ho stejně zlákalo MMA. V tom působí už úžasných 13 let a i přes to, že je stále hlavně thaiboxerem, praktikuje hodně univerzální styl a dokáže soupeře bez problému ukončit submisí. Disponuje velice zajímavou statistikou. Z jeho sedmadvaceti odbojovaných zápasů skončilo pouhých pět v časovém limitu. Jedním z nich byl i poslední, který proběhl už před rokem a ve kterém Taisumov porazil na body Desmonda Greena.

Carlos Diego Ferreira jako klasický Brazilec začínal s fotbalem a s jiujitsu. V roce 2008 se ale přestěhoval do USA, kde začal s MMA a hned od začátku dokazoval, že bude velice kvalitním zemařem. Z prvních šesti zápasů hned pět ukončil submisí. Za svojí kariéru eviduje pouhé dvě prohry, s tím, že v té poslední ho vypnula jedna z dnešních hvězd Dustin Poirier. Ferreira je dobře známý i českým fanouškům, protože poslední zápas odbojoval letos v únoru na pražském UFC turnaji, kde na body udolal Rustama Khabilova.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články