První ženský zápas v historii UFC. Ronda Rousey a Liz Carmouche ozdobily turnaj UFC 157

První ženský zápas v historii UFC. Ronda Rousey a Liz Carmouche ozdobily turnaj UFC 157 Bývalá šampionka UFC Ronda Rousey | zdroj: Profimedia

Před sedmi lety se v UFC odehrál první ženský MMA zápas, ve kterém vyhrála Ronda Rousey a odstartovala novou éru světového MMA. 

Třiadvacátého února 2013 se začala psát nová kapitola v dějinách bojových sportů. Dana White dále nedokázal čelit tlaku veřejnosti a v roce 2013 otevřel brány ženskému MMA. Půl milionu diváků sledovalo turnaj UFC 157, který komentátor Joe Rogan označil za „gigantický kulturní moment“ měnící zaběhlé pořádky nejen v UFC, ale v MMA obecně.

Je tomu 7 let, co se Ronda Rousey vydala na svou procházku do oktagonu, kde ji čekala Liz Carmouche, aby společně otevřely brány ženského MMA v UFC. Je paradoxní, že prezident UFC Dana White kdysi hlasitě vykřikoval, že na nejlepším světovém pódiu MMA, ženy nikdy neuvidíme. Když k tomu však skutečně došlo, málokdo byl nadšený více, než právě Dana White. Z Rondy Rousey se stala hvězda, která během několika let výrazně překonala hranice sportu a stala se světovou celebritou.

Vše odstartovalo v organizaci Strike Force, která otevřela ženskou bantamovou divizi. Bojovnice jako Gina Carano, Sarah Kaufman, Marloes Coenen, Roxanne Modafferi či Miesha Tate, přijaly nabídky a začaly zápasit v organizaci vedené Scottem Cokerem.

V roce 2011 se připojila i Ronda Rousey a jako bronzová medailistka z olympijských her v judu, přitahovala od začátku velkou pozornost. Své první čtyři profesionální duely ukončila za méně než minutu a vždy použila stejnou techniku – armbar. Charismatická rodačka z Los Angeles zápasila v roce 2012 s Mishou Tate o titul Strike Force, opět zvítězila v prvním kole a o pár měsíců později, titul obhájila proti Sarah Kaufman. Netřeba říci, že obě soupeřky porazila armbarem.

Organizaci Strike Force koupilo UFC a v prosinci 2012 ukončilo její činnost. Došlo tedy k nevyhnutelnému a Dana White potvrdil, že UFC otevírá ženskou bantamovou divizi a Ronda Rousey bude její hlavní tváří. Jako soupeřku zvolilo Liz Carmouche, což vyvolalo nelibost mezi fanoušky. Prezident UFC situaci obhajoval slovy: „Samozřejmě, že jsme chtěli domluvit zápas se Cyborg. Chtěli jsme ho v bantamové váze a věřím, že k němu dojde. Příští zápas bude se Cyborg v bantamové váze.“ Jak dnes již víme, k duelu mezi Rousey a Cyborg bohužel nikdy nedošlo.

UFC marketing a propagaci ženských zápasů postavilo výhradně na Rondě Rousey a šlo jí viditelně na ruku. Získala pro sebe většinu času v předzápasových videích, rozhovorech i tiskové konferenci. Stala se z ní tvář organizace a první velká hvězda, před nástupem Conora McGregora.

Rousey vs. Carmouche Ronda Rousey nasazuje armbar Liz Carmouche | zdroj: Profimedia

Skvělým příkladem výsostného postavení Rondy, byl právě zápas s Carmouche. Liz nastoupila do oktagonu v oblečení od MMA sponzorů. Rousey přišla vybavena oblečením značky Reebok, se kterou později UFC uzavřelo dlouholetý kontrakt. Nejen odborníkům a fanouškům bylo jasné, kdo má v oktagonu větší podporu od vedení organizace.

„Tohle není jen o Rondě Rousey, tohle je historický moment pro celý ženský sport. Otevírá dveře všem mladým ženám, které nikdy nesnily, že by se dostaly do UFC.“ mírnil situaci Joe Rogan.

Jakmile zápas začal, ukázala Ronda svou sílu a schopnosti, které si přivedla z kariéry v judu. Natlačila soupeřku na pletivo a poté dostala na zem. Liz se však nevzdala a získala záda soupeřky, chvíli se dokonce pokoušela o neck crank, který nedotáhla a skončila na zemi. Poté již Ronda ukázala svou extratřídu, hodila soupeřku na zem a v dominantní pozici zasypávala tvrdými údery. Joe Rogan do mikrofonu vykřikoval: „Ona jí úplně rozbije obličej." Poté přešla do oblíbeného armbaru a zápas ukončila. Později vyplynulo, že při neck cranku Liz Rondě vykloubila čelist a natrhla dáseň, ale i přesto se bývalá šampionka nevzdala a zápas ukončila.

V rozhovoru Ronda prozradila, že bojovala nejen se soupeřkou, ale i se špatným oblečením.

„Chvíli jsem si myslela, že spadne nejen soupeřka, ale i má podprsenka. Takže příště potřebuji větší podprsenku.“

Ronda Rousey skutečně posunula svět bojových sportů na novou úroveň. Ve Spojených státech se stala mediální hvězdou a zastiňovala tehdejší mužské zápasníky UFC. Ženskému MMA vládla až do roku 2015, kdy prohrála s Holly Holm. Navždy ale bude průkopnicí ženského MMA a právem si zaslouží místo v síni slávy UFC.

Zdroje:  mmajunkie.com

Nejnovější články