Deset nejlepších MMA zápasů poslední dekády. Viděli jste je všechny?

Deset nejlepších MMA zápasů poslední dekády. Viděli jste je všechny? zdroj: Profimedia

Podívejte se na výběr těch nejlepších bitev, které se vepsaly do historie MMA.

10. Gilbert Melendez vs Diego Sanchez

Když bojuje Diego Sanchez, je jistota, že se divák nebude nudit. Tento americký zápasník se nebojí dostat ránu a razí taktiku „klidně mě tref, ale já tě trefím taky“ a sází především na svoji tvrdost a vytrvalost. Gilbert Melendez se zpočátku snažil jít na Sancheze technicky, nakonec se s ním ale pustil do pořádné bitky, která vyústila ve skvělou podívanou a nakonec i ve výhru Melendeze.

9. Pat Barry vs Cheick Kongo

Asi nejšílenější zápas v těžké váze. V polovině druhé minuty trefil Pat Barry svým předním hákem bradu Cheick Konga a poslal jej bezvládně na zem. Už to vypadalo, že je vymalováno, když se Kongo probral zpátky k životu a snažil se přežít. To se mu na pár sekund podařilo, ale Barry jej trefil znovu. Kongo šel zase bezvládně na zem, ale opět se probral a začal vstávat. Když vstal, bylo vidět, že moc neví co se děje. Barry se jej snažil znovu ukončit, ale Kongo z posledních sil trefil Barryho bradu pravým hákem a pravým zvedákem jej poslal na zem, kde jej ukončil dalšími údery.

8. Mark Hunt vs Antonio Silva

Jeden z nejlepších soubojů v těžké váze. Ačkoliv jsou Mark Hunt s „Bigfootem“ Silvou ve skutečnosti přátelé, v tomto souboji těžkotonážníků, si oba dva nic nedarovali. Zápas se přeléval z jedné strany na druhou, oba borci se navzájem dostali na zem, lokty a pěsti lítaly vzduchem a trefovaly svůj cíl. Díky tomu, že oba mají granitové čelisti ovšem žádný z nich nešel do bezvědomí. Zápas nakonec skončil zaslouženou remízou. Tak trochu kaňkou na jinak skvělém zápasu byla skutečnost, že Silva byl po zápasu pozitivně testován

7. Robbie Lawler vs Carlos Condit

Robbie Lawler v tomto zápase obhajoval svůj šampionský pás proti ostřílenému veteránovi Carlosu Conditovi. Ačkoliv byl Condit celou svoji kariéru na špičce welterové váhy, dosáhl „pouze“ na prozatimní šampionský pás, o který jej následně připravil legendární GSP. Carlos Condit tak měl pořádnou motivaci vyhrát. Lawler i Condit jsou především skvělí strikeři a skoro celý zápas se odehrával právě v postoji. Zatímco Condit lawlera spíše zasypával údery a snažil se jej přesně trefit, Lawler se snažil trefit Condita jedním ze svých granátů. Ve vyrovnaném zápasu dokázali oba borci dostat jeden druhého do úzkých a oba už byli kousek od ukončení zápasu. Zápas se však nakonec dostal až k bodovým rozhodčím, kteří dali výhru na split decision Lawlerovi. Na to nejlepší z tohoto zápasu, se můžete podívat zde:

6. Israel Adesanya vs Kelvin Gastelum

Pravděpodobně zápas roku 2019 předvedli proti sobě nynější šampion střední váhy Israel Adesanya a bombardér Kelvin Gastelum. V sázce byl tehdy prozatimní pás střední váhy. Bitva to byla opravdu neskutečná, Adesanya využíval své výškové převahy a snažil se Gasteluma ostřelovat svými údery a kopy z dálky. Menší Gastelum mu na to odpovídal tvrdými údery poté co se mu dařilo zkrátit vzdálenost. Gastelum tak Adesanyu několikrát dostal do potíží, to samé se však podařilo i Adesanyovi. Zápas byl vyrovnaný – a to dokonce tak, že po čtvrtém kole měli všichni rozhodčí stejné skóre – 38:38. Těsně před pátým kolem zachytily mikrofony Adesanyu, jak si pro sebe říká: „Jsem připraven zemřít.“ Naštěstí nezemřel, ale naopak v pátém kole Gastelumovi totálně dominoval a odvezl si pás prozatímního šampiona, který o půl roku později proměnil v šampionský pás, když knockoutoval Roberta Whittakera.

5. Anderson Silva vs Chael Sonnen 1

Do té doby naprosto neohrožený šampion Anderson Silva, který si se svými soupeři dělal v podstatě co chtěl, narazil na „Amerického gangstera“, Chaela Sonnena. Sonnen byl mistrem trashtalku a zápas dokázal skvěle vyhypovat. Nikdo mu ovšem moc nevěřil, že by jako wrestler mohl Silvu s jeho excelentním strikingem nějak výrazněji ohrozit. Sonnen však do zápasu vlítl jako uragán a neustále na Silvu tlačil. Ten pod tlakem nebyl schopný předvádět takový striking, jaký byl do té doby zvyklý a Sonnen jej pokaždé vzal na zem a skoro celých 5 kol jej mlátil, co se do Silvy vešlo. Bylo jasné, že se musí stát zázrak, aby si Silva udržel svůj šampionský pás. Ve třetí minutě posledního kola vytáhl Silva svoje eso z rukávu, nebo spíše z nohavic. Sonnenovi znenadání nasadil z gardu triangle choke spolu s armbarem a Sonnena donutil odplácat. „Americkému gangsterovi“ se tak jeho sen o šampionském titulu, i přes jeho skvělý výkon, rozplynul dřív, než byste řekli triangle choke. Na zápas se můžete kouknout tady: https://ebd.cda.pl/620x395/158920f5

Silva vs Sonnen zdroj: Profimedia

4. Frankie Edgar vs Gray Maynard 3

Jen málokterý zápasník má takové lví srdce jako Frankie Edgar. Nejen, že ovládl divizi lehké váhy, i když sám vážil o dost míň než jeho soupeři, ale v kritických chvílích dokázal podávat ty nejlepší výkony.

Celá trilogie proti Grayovi Maynardovi je legendární a ukazuje, jak se Frankie jako zápasník postupně zlepšoval. První zápas Frankie prohrál na body. Druhý zápas, kde Frankie obhajoval svůj UFC titul z lehké váhy, skončil remízou. A třetí zápas byl neuvěřitelný. Gray vzal zápas do svých rukou a v prvním kole nedal Frankiemu šanci. Několikrát jej nahulil, srazil na zem, trefoval ze všech stran. Frankie se z toho vždy jako zázrakem dostal a od druhého kola začal pomalu přelévat zápas na svoji stranu. Ve 4. kole pak o dost většího Graye Maynarda knockautoval a obhájil tak svůj titul. Frankie Edgar je tak trochu skutečný Rocky Balboa. Na zápas se můžete podívat zde: https://ok.ru/video/28103871002

  Edgar vs Maynard zdroj: Profimedia

3. Alexander Gustafsson vs Jon Jones

Oba borci byli v nejlepších letech, Jon Jones vládl železnou rukou své divizi (stejně tak jako ji vládne i dnes), ale své soupeře začal brát na lehkou váhu. Alexander Gustafsson byl první soupeř, který měl podobné tělesné dispozice jako Jones. Zápas to byl neskutečně vyrovnaný a dodnes se někteří přou o to, kdo měl vyhrát. Byl to však zápas, na který se nezapomíná. Gustaffson poprvé ukázal Jonesovi, že má rovnocenného soupeře, a že si nemůže v zápase dělat co se mu zlíbí. Dokonce Jonese poprvé v jeho kariéře dostal na zem (ne však na dlouho). Alex trefoval Jona svým dlouhým pravým direktem a levým hákem, Jon úspěšně používal svoje kopy z otočky a ostré lokty. Zlomovým okamžikem byl Jonesův loket z otočky na konci 4. kola, kterým trefil Alexe a vzal mu tak vítr z plachet. V pátém kole už to byl Jones, který dominoval a urval tak pro sebe těsné vítězství.

2. Dan Henderson vs Mauricio “Shogun” Rua 1

Souboj dvou legend, které zažily skvělá léta v Pride FC, ale potkali se až v UFC. Danu Hendersonovi v té době táhlo na 42 let a i když měl svá nejlepší léta za sebou, na jeho výkonu to skoro nešlo vidět. Shogun měl v té době téměř 30 let a teprve nedávno ztratil šampionský pás s Jonem Jonesem. Pro oba to byl důležitý zápas, který je mohl vrátit zpátky do sedla.

Začátek zápasu byl poměrně vyrovnaný, oba borci dokázali dát i vzít pěkné rány, ale nakonec měl přece jen v prvních dvou kolech lehce navrch Hendo. Henderson takto pokračoval i ve třetím kole, kdy dokázal Shogunovi vnutit svoje tempo boje a ve druhé minutě jej trefil svojí pověstnou „H-Bomb“ – pravým hákem, na který má Henderson patent a kterým uspal už pěknou řádku soupeřů. Shogun šel na zem, ale i přes další smršť úderů dokázal, jako zázrakem, přežít a nakonec se dokázal postavit zpátky na nohy a ukázal Hendovi, že to nebude mít tak lehké. Ve čtvrtém kole se oba borci vzali několikrát na zem a Shogun „nahulil“ Hendersona svým zvedákem a pravým hákem. Henderson to ustál, ale bylo jasné, že už nemá tolik energie, jako v prvních třech kolech. Shogun se pak celý zbytek kola snažil Hendersona ukončit, americký tvrďák však odolával. Páté kolo patřilo Shogunovi, který skoro celý čas strávil na Hendersonovi a mlátil do něj co mu síly stačily. Na Hendersona to ale neplatilo a i přestože poslední kolo Shogun zcela dominoval, celkové vítězství rozhodčí dali americkému bombarďákovi. Oba borci spolu bojovali ještě jednou v roce 2014 a znovu předvedli skvělý výkon. Henderson si však řekl, že už to nechce znovu prodlužovat a vyhrál na KO ve třetím kole.

1. Robbie Lawler vs Rory MacDonald 2

První zápas se mezi oběma borci odehrál v roce 2013. Po tříkolové bitvě vyhrál na split decision Lawler. O dva roky později se jejich cesty střetly znovu a tentokrát byl ve hře šampionský pás. Byla to Robbieho první obhajoba titulu ve welterové váze a Rory MacDonald byl odhodlaný mu titul sebrat.

V prvním kole se borci oťukávali, ale mírnou převahu měl Lawler. Ve druhém kole nalomil Lawler MacDonaldovi nos a ve třetím kole pokračoval svým přesným levým direktem ve zkáze MacDonaldova obličeje. Rory se nedal a na konci třetího kola poslal Robbiemu highkick, kterým jej málem složil na zem a zachránil jej až konec kola. Ve čtvrtém kole pokračoval Rory ve vedení, ale Robbie ukázal pořádné srdce a ke konci se vrátil do hry.

„Ještě 5 minut a jsi šampion“, slyšel Rory od svého kouče. Jenomže MacDonaldův nos byl pořádně zlomený a silně krvácel. Jeho bílé kraťasy už dávno nebyly bílé. A Robbie Lawler dostál své přezdívce „Ruthless“, tedy nemilosrdný. Svým tvrdým levým direktem pokráčoval ve zkáze Roryho nosu a ten už to nemohl dál unést. Rory šel na zem a rozhodčí zápas ukončil na začátku pátého kola.

Zápas byl představením tvrdosti, odvahy, vytrvalosti a odhodlání. Robbie Lawler obhájil svůj pás a spolu s Rory MacDonaldem se nesmazatelně zapsali do historie MMA.

 

„Honorable mentions“

Jelikož skvělých zápasů bylo opravdu hodně, přidáváme ještě pár kousků, které se do první desítky jen těsně nevešly, ale určitě si zaslouží alespoň zmínku.

T.J. Dillashaw vs Cody Garbrandt 1

Nick Diaz vs Paul Daley

Cody Garbrandt vs Dominick Cruz

Anthony Pettis vs Benson Henderson

Michael Chandler vs Eddie Alvarez 1

Nate Diaz vs Conor McGregor 2

Yoel Romero vs Robert Whittaker 2

Anderson Silva vs Michael Bisping

Jose Aldo vs Chad Mendes 2

Nejnovější články