Felder chce dobýt Nový Zéland a Hooker se jej chystá vypnout. Hlavní zápas večera má pořádný náboj

Felder chce dobýt Nový Zéland a Hooker se jej chystá vypnout. Hlavní zápas večera má pořádný náboj Dan Hooker | zdroj: Profimedia

Paul Felder chce skalp Dana Hookera a ten si to na domácí půdě nenechá líbit.


Nový Zéland bude po třetí v historii hostit UFC a v hlavním zápase večera bude bránit svoji vlast Dan Hooker proti americkému nájezdníkovi Paulu Felderovi.

Oba bojovníci jsou dost namotivováni a oba jsou v žebříčku UFC těsně za sebou, Felder na šestém a Hooker na sedmém místě.

Dan Hooker vyzval Paula Feldera už v roce 2018 po svém vítězném zápase proti Jimu Millerovi, kdy za ním Felder coby komentátor přišel na pozápasový rozhovor:

„Chtěl bych na příští zápas soupeře, který je vysoko v žebříčku. A zrovna stojím naproti jednomu, který nemá zápas. Takže pokud bys mi udělal tu čest, Sean [UFC matchmaker] by nám to mohl dohodit,“ vyzval Hooker Feldera při rozhovoru.  

Felderovi se tato odvážná výzva líbila a nebyl proti: „Čekal jsem na někoho, kdo bude mít tu odvahu a řekne mi do očí, že by se mnou rád bojoval. Takže pokud mi Sean řekne, abych s tebou bojoval, myslím, že si to zasloužíš, protože jsi tvrdý soupeř.“

O dva roky později se borci konečně dočkali a už zítra, resp. v neděli brzy ráno si to spolu rozdají.

Jejich vztah už ale není tak vřelý a plný respektu jako kdysi. Felder se zmínil, že chce udělat „invazi“ na Nový Zéland a že chce Hookera knockoutovat „před všemi jeho přáteli a rodinou“. Dan Hooker si tenhle lehký „trashtalk“ vzal trochu osobně a nepřátelství bylo na světě. Felder si ještě stačil udělat srandu z Hookerova jména, které v angličtině znamená „prostitutka“, což Hookera ještě více naježilo a slíbil Američanovi, že ho knockoutem pošle do bezvědomí.

„Irský Drak“

Protože se Paul Felder (17-4) narodil v Pensylvánii irským rodičům a vypadá jako typický zrzavý Ir, dostal přezdívku “Irský drak”. S bojovými uměními začal už v mládí, nejdříve s karate a takewondem a později přešel k thajskému boxu.

Svou profesionální kariéru odstartoval v roce 2011 a o tři roky později získal titul v americké organizaci Cage Fury Fighting Championship. Ve stejném roce přestoupil do UFC a vyhrál úvodní dva duely. Především výhra nad Danny Castillem, je highlitem Felderovy kariéry. Castilla ukončil krásně trefeným spinning back fistem a získal bonus za knockout večera. V roce 2015 přišly porážky s Edsonem Barbozou a Rossem Pearsonem, obě po třech kolech na body. V obou duelech ukázal irský drak tvrdost a především odolnou bradu. Ve své kariéře nikdy nebyl ukončen, jen jednou byl zastaven předčasně, když v zápase s Trinaldem zápas ukončil lékař kvůli Felderově velkému cutu.  

Felder před dvěma lety trošku překvapivě prohrál s Mikem Perrym, ale jinak má na svém kontě skalpy Charlese Oliveiry, Stevie Raye či Jamese Vicka. V posledním duelu vrátil porážku Edsonu Barbozovi, když na turnaji UFC 242 vyhrál velice těsně na split decision, přičemž mnozí viděli vyhrát Barbozu.

Paul Felder je typický postojář, s velkou knockoutovou silou, kterou pocítilo už deset soupeřů. Nebojí se jít do přestřelek, naopak je vyhledává a zúročuje v nich svoji tvrdou bradu a tvrdé pěsti. Zápas bude chtít určitě držet v postoji a využít svých zkušeností z thajského boxu či taekwonda. Dle svých slov je 34 letý Felder v nejlepší životní formě a Dana Hookera hodlá ukončit před limitem.

Mimo zápasení je Felder taky velice zdatným komentátorem. Studoval hereckou školu a vystupování před kamerou mu nedělá žádné problémy. Připojil se k Danielu Cormierovi a stal se komentátorem a analytikem turnajů UFC. V loňském roce byl dokonce zvolen nejlepším analytikem MMA dle ESPN.

„The Hangman“

Domácí zápasník a rodák z Aucklandu Dan „The Hangman“ Hooker (19-8) nedávno oslavil třicáté narozeniny a jako dárek, mu UFC nadělilo hlavní zápas ve svém rodném městě. S bojovými sporty začal v raném věku a z karate brzy přešel ke kickboxu. Získal titul v australské organizaci a v roce 2009 začal profesionální kariéru v MMA. Pět let bojoval v Oceánii v tamních organizacích až se v roce 2014 ozvalo UFC.

Hooker během své kariéry střídal výhry s porážkami. Rosse Pearsona ukončil krásným kolenem a na body prohrál s talentovaným Yairem Rodrigezem. V letech 2017 a 2018 vyhrál čtyři zápasy v řadě, třikrát zvítězil knockoutem a jednou na submission. Zdálo se, že míří mezi elitu lehké váhy, ale zpět na zem jej vrátil Edson Barboza. Brazilský kickboxer má neuvěřitelné kopy a Hookerovi totálně rozkopal břicho a zvítězil na TKO.

Po půlroční pauze se Hooker opět vrátil na vítěznou vlnu, když v prvním kole ukončil Jamese Vicka a vydělal padesát tisíc dolarů za výkon večera. V zatím posledním zápase Hooker naprosto přejel Ala Iaquintu, kdy mu především svými ostrými calf kicky rozkopal přední nohu a omezil Iaquintovi pohyb a pak jej rozebral přesnými údery a v krásném zápase vyhrál jednomyslně na body nad velice tvrdým soupeřem.

 

Dan Hooker je stejně jako Felder typický postojář, který těží ze svých zkušeností a úspěchů v kickboxu. Zároveň se nebojí boje na zemi, neboť má ve svém rekordu sedm ukončení na submission. V boji na zemi tak může mít Hooker nad svým soupeřem určitou výhodu a uvidíme, s jakou taktikou do zápasu vstoupí. Údery byl „The Hangman“ ukončený jen jednou, a to právě koňskými kopy od Barbozy, které by ustál jen málokdo a bradu má stejně jako Felder velice tvrdou.

Zatímco Felder rád ovládá střed oktagonu a rád své soupeře tlačí do přestřelek, Hooker přistupuje ke svým soupeřům více s rozmyslem a nevadí mu kontrovat z ústupu a rozebírat své soupeře jednotlivými údery a kopy. Ať už bude taktika obou borců jakákoliv, ani jeden nedělá nudné zápasy a lze očekávat, že se v Aucklandu sehraje pořádná bitva o Nový Zéland. Jak to nakonec dopadlo si budete moc přečíst v našem podrobném reportu.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články